ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Експерти твърдят, че отказът от "Южен поток" няма да повлияе на Европа
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:09 / 02.12.2014Коментари (1)2091
©
Отказът на Русия да продължи с изграждането на газопровода "Южен поток" предизвика леко безпокойство у европейските държави, които все още са зависими от вноса на руски газ. Експерти веднага призоваха за разнообразяване на енергийните източници, което ще доведе до по-голяма сигурност за европейските потребители.

Русия ще изпълни всички договори с европейските страни за доставки на газ, заяви руският министър на енергетиката Александър Новак. Коментарът на Новак бе по повод изявлението в Анкара на руския президент Владимир Путин заяви, че Москва се отказва от реализацията на "Южен поток".

"Що се касае до изпълнението на договорите, мисля, че руската страна ще изпълни всички тези договори. Във всички случаи ние ще останем надежден доставчик на газ за европейските страни", каза още Новак.

Победата на проевропейските партии на парламентарните избори в България и Молдова ще направи "Южен поток" ненужен, обяви украинският премиер Арсений Яценюк. По думите му прозападните сили, които управляват двете страни, ще работят с Украйна в сферата на енергетиката и така ще стане ненужно страната да се заобикаля посредством газопровода "Южен поток".

Освен това Яценюк и президентът на Европейската инвестиционна банка Вернер Хойер подписаха финансово споразумение за кредит от 150 млн. евро за модернизиране на газопровода "Уренгой - Помари - Ужгород", съобщи ТАСС.

Словашката "Юстрийм" - операторът на системата от газопроводи в Словакия, предложи изграждане на тръбопровод за пренос на природен газ от Западна Европа към Балканите. По този начин те предлагат алтернативен източник и маршрут на газа, вместо "Южен поток".

Отказът на Русия от реализацията на "Южен поток" няма да повлияе на европейските потребители, заяви от своя страна вицепрезидентът на Търговската палата на САЩ Гари Литман.

"Много европейски потребители изграждат своя средносрочна стратегия, без да разчитат на допълнителни газови доставки от Русия. Ето защо отказът на Москва от проекта "Южен поток" няма да се отрази съществено върху европейската икономика", заяви Литман в интервю за РИА Новости.

"С отказа си от "Южен поток" Кремъл всъщност закри дискусията за политизацията на доставките на руски газ за Южна Европа. Не се говореше много за това, но периодично се изказваха мнения, че Москва влияе върху страните от региона чрез газовите доставки. Сега Русия сама затвори темата, и то по добър начин", смята експертът.

Същевременно Международната агенция по енергетика предупреди, че Европейският газов пазар трябва да бъде либерализиран, а потенциалът на Европа да произвежда природен газ - да бъде преоценен. Необходимо е употребата на горива да бъде намалена в секторите, където е възможно, като се използват нисковъглеродни технологии, включително енергия от възобновяеми източници.

Енергийната сигурност се превърна в приоритет за лидерите на ЕС от 2009 година насам, когато спорът за газа между Русия и Украйна наруши доставките до общността. През 2014 кризата в Украйна отново постави под риск снабдяването на съюза, докато не беше постигнато временно споразумение между Киев и Москва на 30 октомври.



Още по темата: общо новини по темата: 157
15.03.2022 »
14.01.2021 »
02.01.2021 »
01.01.2021 »
31.12.2020 »
29.12.2020 »
предишна страница [ 1/27 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Ако наистина беше така, тогава защо проявяват паника в Брюксел? Да не говорим за приказките на отшлайфаното плямпало Кристалина, която даже е в състояние да си изясни какви глупости дрънка! Когато Брюксел се наеме да инвестира в руската тръба частично, тогава да обсъжда и достъпа на други доставчици до нея! Ама да се дели чуждата баница е по-вкусно, нали Кристалина!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Електротранспорт в Пловдив?
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: