ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
EVN: Глобата от 1 милион лева е несправедлива!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:01 / 23.02.2015Коментари (4)3054
© Bulfoto
Становище на EVN България Електроснабдяване по повод решението на Административен съд Пловдив от 20.02.2015 г., което отхвърля жалбата на EVN България Електроснабдяване (EVN EC) срещу наказателно постановление №2/17.03.2014 г. на председателя на ДКЕВР, компанията заявява следното:

EVN винаги е уважавала и се е съобразявала с решенията на българския съд като независима правораздавателна институция. Това е и позицията на компанията по повод изпълнението на конкретното окончателно съдебно решение.

Видно от решението, съдът не е коментирал изобщо доводите на EVN България Електроснабдяване, поради което, за целите на прозрачността, компанията счита за необходимо да сподели част от представените аргументи.

На първо място действията на EVN EC са напълно съобразени с чл. 2.1. от лицензията, като дружеството се е възползвало от установения в Закона за задълженията и договорите (ЗЗД) начин за погасяване на две насрещни задължения. Прихващането предпоставя наличието на две насрещни задължения на двете страни като то се извършва с изявление от едната страна до другата и ефектът на това изявление е погасяване на двете задължения. 

Не само в сектора на енергетиката, но в който и да е от многобройните регулаторни режими, действащи в България, няма забрана за прихващане на взаимни вземания/задължения на лицензианти. Такава забрана няма нито в ЗЗД, нито в Закона за енергетиката (ЗЕ) или в друг нормативен акт. Следователно при липса на такова ограничение действията на EVN EC не са в нарушение нито на конкретно законово правило, нито на конкретно задължение по лицензията.

В случая става дума за гражданско-правни отношения между две равнопоставени страни (EVN EC и НЕК ЕАД), а не за действия, които подлежат на регулиране от страна на ДКЕВР. 

В този смисъл прихващането като институт на гражданското и търговското право стои извън регулаторната рамка на ЗЕ и извън регулаторните правомощия на ДКЕВР. Това дава основание да се твърди, че опитът на ДКЕВР да се намеси в този вид отношения е нарушение на разпоредбите на ЗЕ, които регламентират правомощията ѝ.

С издаването на наказателното постановление ДКЕВР на практика неоснователно се намесва и регулира едни чисто гражданско-правни отношения.

Твърдението, че действията на EVN EC са застрашили финансовата стабилност на НЕК ЕАД и са заплашили енергийната сигурност на Република България, не само има твърде общ характер, но не е подкрепено с никакви конкретни аргументи или доказателства. 

То е несъстоятелно, защото по дефиниция прихващането само по себе си не може да увреди финансовата стабилност на която и да е от страните, тъй като погасява налични задължения между компаниите, което е от еднаква полза за финансовото състояние и на двете страни.

Така се налага изводът, че с изявлението си за прихващане EVN EC е упражнило свое законово право, което не е изключено с изрична нормативна разпоредба, нито е в нарушение на каквито и да е нормативни разпоредби. 

В този смисъл EVN EC счита, че действията на компанията не противоречат на закона, не са заплашили финансовата стабилност на НЕК и не са били заплаха за националната сигурност на страната.



Още по темата: общо новини по темата: 271
26.06.2020 »
03.03.2020 »
18.01.2020 »
10.04.2019 »
28.02.2019 »
02.07.2018 »
предишна страница [ 1/46 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Гнусни гниди кръвопийни, като е несправедливо-напуснете тази страна!
0
 
 
Радост за лузерите!Искате безплатен ток?!?Пъхнете си тръба и си направете газова електростанция!Можете да пушите и пиете,а нямате пари за ток?
+1
 
 
ЕВН използват думата справедливост ? Откога ? Откакто си намериха майстора ли ?
+5
 
 
11 милиона лв.глоба да ви хакнат-изедници гнусни...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Първа лига, сезон 2023/2024
Детско-юношески футбол
Матури 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: