ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Умуват дали да забранят на новите шофьори да карат мощни коли
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:20 / 13.05.2015Коментари (70)9184
© Bulfoto
Новите шофьори да нямат право да карат мощни коли. Това е една от идеите, които обсъждат катаджии и експерти, с която се цели да се намалят жертвите на пътя.

Според дългогодишни пътни полицаи, ако нов и неопитен водач има забрана да кара кола над 100 конски сили, това драстично ще намали катастрофите с млади хора. Идеята е забраната да важи за първите 3 години, след като е получил книжка. 

Ста­тис­тиката е показала, че най-често младите шофьори нямат собствени коли, а карат автомобилите на родителите, които доста често са много мощни. Новият шофьор обаче няма реакции да овладее подобно возило и затова по-често може да се стигне до сериозен пътен инцидент.

Сред другите мерки, за които настояват катаджиите е да се върне обучението на полигон за младите шофьори, както и да се увеличат часовете практика зад волана. Според пътните полицаи в момента времето за кормуване е крайно недостатъчно за неопитен човек да се научи да владее колата и затова често се стига до нелепи инциденти. 

Катаджиите настояват и за повече часове извънградско и нощно кормуване, тъй като по тъмно и извън населените места стават най-бруталните катастрофи, с най-много жертви. Освен това експертите искат всеки кандидат шофьор да мина и през задължително препитване по техническата част на автомобила.

"Вземат книжки, а не знаят, ако им свърши течността за чистачки или спукат гума, как да се оправят", възмущават се катаджиите.

Те имат и предложение и опитен водач да отговаря за новите зад волана със собствената си шофьорска книжка. Според пътните полицаи, ако един родител знае, че може да остане без документ за правоспособност заради изпълненията на детето си на пътя, със сигурност ще следи изкъсо отрочето си.

Друга идея е начинаещите шофьори да трупат първоначален опит в продължение на една година с придружител на съседната седалка в колата, след като са се сдобили с книжка. Тази мярка лансира пред "Монитор" зам.-шефът на транспортната комисия в НС от ГЕРБ Иван Вълков. 

Според него подходът трябва да се прилага за всички нови водачи независимо от възрастта им, а не само за ненавършилите 18 години, в случай че се възприеме идеята на непълнолетните да бъде разрешено да шофират с друг човек до себе си.

Както писа "Монитор", на последното си заседание Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата е разписала текстове, които да бъдат поместени в изцяло нов Закон за движение по пътищата. 

Част от тях касаят именно младежите, взели книжка. Идеята е непълнолетните, които са навършили16 години, да могат да шофират с придружител, каквато практика имало в редица държави, сред които Германия. От комисията обаче искат за тях да важат различни правила - да сядат зад волана първоначално с 2/3 от стандартния брой контролни точки, на магистралите да могат да карат с до 110 км/ч вместо със 140 км/ч, а в останалите извън населени места с до 80 км/ч, вместо с 90 км/ч, както и да попадат под ударите на закона при 0,2 или повече промила алкохол в кръвта, а не както останалите водачи при 0,5.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Поведението ни на пътя се обуславя от три неща: състояниe на автомобила; състояние на пътя; психическо и физическо състояние на водача. Тези три фактора трябва да са винаги в едно равновесно състояние. Примерно, ако настилката е мокра, трябва да намалим скоростта, ако се чувстваме изморени-също. Но това се прави с мислене!!! На голям процент от чалгаджийското поколение това не им се отдава и следователно, каквито закони и ограничения да се въведат, рано или късно простотията избива. Да не говорим, че в България законите са едно, реалността съвсем друго...
+2
 
 
Има и обратната логика! Като му се забранява на някойлигльо нещо.. След това още повече се изхвърля!
0
 
 
Над определена кубатура да се кара с професионална книжка!
0
 
 
Не е виновна колата, а съществото което я кара .... като приказката с баницата :)
+1
 
 
Че те друго могат ли да измислят освен забрани , кво се чудите :) Толкова им е капацитета, могат само камшик да бият, затова и държавата е такава
+1
 
 
Те полицаите като не си вършат работата каквито и закони да приемат все едно . Да приемем,че законът за мощните коли влезе в сила. Представете си кой полицай ще си позволи да спре някой 20-годишен младеж с кола 300+ конски сили, като родителите на младежа може да са съдии или депутати или просто да са "мутри" с връзки в прокуратурата и накрая да уволнят полицая. Друг пример според мен е и възможността полицаите да се възползват от закона и да спират младежите с мощни коли, само за да им "бутнат някой друг лев".
0
 
 
Ем Пламен Милев помисли си добре на тебе как ти се струва тоя излишен закон глупака си е глупак и бърза кола да кара и бавна кола да кара разлика аз не виждам мнг хора са против това нещо и каде да бягам тва си е лично моя работа и престанете да тровите турците в бг всички сме еднакви като вас хора сме.
0
 
 
Да умуват как да цтегнат шоцетата имагицтралите...!
+1
 
 
Ами ако за бърза кола ти е 1000 лева застраховката,а за бавна 200 лв,ти каква ще взвмеш? Познай дали в цивилизованите държави не е така от преди 100 години...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: