ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Financial Times ласкаво за Пловдив: Забележителен икономически растеж!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:42 / 05.06.2015Коментари (89)16816
© Plovdiv24.bg
Вторият по големина град в България Пловдив става истинска ИТ и аутсорсинг дестинация на фона на славата му като културен и икономически център. Това пише "Файненшъл Таймс".

В доклад за индустриите в Централна и Източна Европа медията изтъква забележителния икономически растеж на града (12-13 % година след година) и фактът, че той става Европейската културна столица. 

Изданието посочва като конкретен пример "Тракия икономическа зона" (ТИЗ), като се позовава и на силния прогрес в ИТ и бизнес-аутсорсинг сектора, а не на последно място заслуга за тях имат местните власти и правителството.

Публично-частното сътрудничество включва шест индустриални зони в и около Пловдив и девет общини, като медията припомня, че "Тракия икономическа зона" наскоро е станал първият район с изразена подкрепа от държавата. 

От 90-те години на миналия век инвестициите в зоната се равняват на колко 1 милиард евро, а още 800 милиона се очакват като инвестиция през идното десетилетие. Към момента ТИЗ е привлякла над 100 инвеститора, повечето от които идват от Европа, привлечени от "благоприятното за бизнес законодателство, ниски осигуровки и 10% плосък данък".

Отделно от зоната обаче, която вдига икономическия ръст на района с наетите хиляди служители там, други места из България (като например столицата София, но също и градове като Велико Търново, Варна и Бургас) също взимат участие в този икономически бум. 

Изданието се позовава на данни от финансовата компания A. T. Kearney за 2014 година, според които България е на девето място като "най-предпочитана" аутсорсинг дестинация. 

Даден е пример с американския технологичен гигант HP, който отвори лаборатория в София, като довод, че "чуждестранното присъствие нараства".

Що се отнася до аутсорсинг сектора, той заема близо 4% от Брутния вътрешен продукт. Според управителя на "Софика Груп" и председател на Българската аутсорсинг асоциация Стефан Бумов, този дял от БВП през следващите 3 до 5 години би могъл да се удвои.

Като цяло, според различните експерти, и в ТИЗ, и в ИТ/ аутсорсинг сектора има още предизвикателства - като се започне от липса на квалифицирани кадри и се стигне до "изтичане на мозъци".








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+5
 
 
Ха-ха-икономически растеж-това може да го повярваме,когато средните заплати тук станат поне 500 евро,а пенсиите поне 300 евро.
на 06.06.2015 г.
+6
 
 
Днес двама приятели, чужденци, ми се обадиха и между другото споменаха и въпросната статия. Радват такива публикации, а и предизвикват любопитство- хората почват да търсят информация, букират екскурзии. Между другото, един успял и уравновесен човек НИКОГА не изтъква откъде идвал, колко години бил еди- къде си, как издържал родата и въобще едно такова идиотско перчене, че бил нещо повече, щото бил в чужбина и там имало държава, и никой не се ебавал с него, а пък в БГ са останали само старци, несретници и цигани. От такива бягам кат' дявол от тамян! Може и да съм сляпа и недоразбрала лелка, но в България попадам често на изключително симпатични, професионални, можещи и немрънкащи хора. Попадам и на другата порода, но гледам да не се отчайвам повече от 5 минути, защото съм виждала същите некадърници и идиоти от други, 'по-престижни' националности, а пък са си и нашенци, все пак... Май само българите обожават да говорят лошо за други българи, а и за собствената си държава. Не, че не са прави, ама не върви някак си... Айде да ходя да си кося тревата, че форумът няма да дойде да ми свърши работа. Със здраве!
+3
 
 
Добре че са българите в чужбина да я крепят тая "наша" държава, която отдавна е продадена на чужди държави и грам отдавна не е наша. Добре че са те, защото иначе тая държава щеше да е 2 милиона, защото останалите ще са умрели от глад. А една трета от българите са навън, защото това е целенасочена мръсна политика да ни унищожават, ей затова сме разпръснати по света, защото тук не се живее. Да, една трета от българите не са в България и им благодарете, направо им се поклонете, преди да напишете такава огромна простотия, че са избягали, защото точно те гледат малките деца тук, възрастните хора и болните. Защото парите, които те вкарват в това чудо наречено България са повече от инвестициите, които който и да било предприема тук. Защото България не е държава, Пловдив не е град, това е само една територия. Отдавна държава няма, за да има трябва да има що-годе нормален живот, нормално здравеопазване, що-годе нормална инфраструктура и що-годе да се спазват някакви закони. Тук е пълна анархия и беззаконие. Тук убийците са на свобода и един час не са били в затвор, защото си плащат на когото трябва. Няма съдебна система, няма нормален живот, няма нищо. Дори детски градини за децата ни няма. Човек вече да го е срам да каже, че е българин. Тук е джунгла, това е тук. Тук говорим за нечувана по размерите си корупция. За да е една територия държава трябва да можеш да живееш нормално, без чужда помощ, без един да ти помага за тока, а друг за храната, трети за данъка на колата, апартамента, лекарствата...и т.н и т.н. Евала, Мартине, на такива като теб, които не са хора със затворени очи. Такива като теб са истинските българи, най-истинските българи!
+1
 
 
Колегите,които питат къде са тези големи заплати в Пловдив,надявам се разбират,че за голяма заплата трябват умения и квалификация.
0
 
 
Аутсорсинг.Изнасяне на производство и услуги.Китай тръгна по този път и сега е икономически гигант.Откриване на нови работни места е нещо хубаво и възраждащо икономиката.Покрай намаляване на безработицата ще се увеличи и заплащането на работещите.Бюрокрацията,корупцията и манталитета пречи на инвеститорите.Ако Тотев успее да ги намали,то ползата ще е за всички.Инфраструктурата на града също е проблем.Велоалеите са нещо позитивно,но не може да реши проблема с трафика.Тепетата ни са природна даденост,но и проблем при предвижване.Един нов мост на запад би решил редица проблеми.Топката е в твоите крака кмете.
+8
 
 
На всеки нормален човек, особено ако е от Пловдив, е приятно да прочете подобни неща. Това важи и за мен. Но нека никой не ме вини, че не съм усетил чрез личния си живот, чрез личния си финансов статус подобно позитивно развитие. Иначе няма никакво съмнение, че в града ни има напредък, но засега той е почти изцяло в сферата на строителството и инфраструктурата (което е чудесно, разбира се). Но по отношение на жизнения стандарт, просто информациите са доста захаросани. Все пак дано дойде момент всякакви подобни съмнения относно тези оптимистични констатации да изчезнат.
+5
 
 
С това ниво на заплатите нищо чудно че сме привлекателни,то това незнам дали е за хвалене,при аутсорсинг-а западните компании печелят пари от тамошните си клиенти,а тук плащат една средна бг заплата или малко отгоре да се радват маймунките, че не умират от глад
Нищо не пишете - днес в Пловдив, в спортната зала има волейболен мач за суперкупата на България.
на 05.06.2015 г.
+6
 
 
Яко са ги "нахранили" тия Файненшъли! :D:D:D
+8
 
 
Дай боже да е вярно защото аз силна се съмнявам.Къде сме в класациите по градове дори и икономически.Не ми се изброяват градовете които ни задминаха икономически.Втория град без театър,без зала,без стадиони.Как тогава сме толкова дръпнали.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Кабинетът "Денков - Габриел"
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: