ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Военни: Променете закона, спасете генерал Шивиков!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:26 / 10.06.2015Коментари (7)4980
©
Отворено писмо до президента, премиера, военния министър и медиите изпрати личният състав на 61 Стрямска механизирана бригада Карлово. Хората под пагон настояват спешно да бъде променен законът, според който при отнемане на достъпа до класифицирана информация на неосъден човек, достъпът може да бъде възстановен чак след три години, дори при присъда невинен.

С командира на бригадата се случва точно това и той е взел решение да подаде оставка. Военните скочиха в негова защита.

"С настоящото писмо личният състав на 61 мбр застава за пореден път в защита на бригаден генерал Димитър Шивиков под надслов "61-ва Стрямска механизирана бригада за своя командир" и изразява несъгласие по отношение действията на определени лица и анонимни елементи насочени към уронване авторитета на един достоен български офицер.

Причината за това писмо е провокирана от депозирането на рапорт от генерал Шивиков за напускане редовете на Българската армия. Въпреки че няма никакво решение по повдигнатото му обвинение, без да е извършена служебна проверка по случая, без да е нарушен законът или подзаконовите актове, свързани със защита на класифицираната информация, достъпът му до същата е отнет, а това означава, че той не може да изпълнява функционалните си задължения и армията ни ще бъде лишена от неговото вещо и умело командване като един инициативен, ерудиран и креативен командир, който притежава отлични лидерски качества и много добра професионална подготовка.

Генерал Шивиков за пореден път със своята постъпка показва, че е загрижен за своите подчинени и неговите действия са продиктувани от факта, че не иска да наврени на хората около себе си.

Принудени сме с болка да констатираме очевидната несправедливост проявена към нашия командир. Изключително сме изненадани и силно възмутени от мотивите и подходът, които се прилагат спрямо генерал Шивиков.

Съгласно чл. 31, ал. 3 от Конституцията на Република България де юре "Обвиняемият се смята за невинен до установяване на противното с влязла в сила присъда." А в случая с нашия генерал той де факто се явява виновен до доказване на противното.

Един бърз поглед върху работата на генерала по време на службата му за хората, които го познават и са служили под негово командване и рамо до рамо с него в далечен Ирак и Афганистан в тежки условия и напрегната обстановка, показва, че той навсякъде е създавал и създава добра и стройна организация за изпълнение на поставените пред личния състав задачи. Във взаимоотношенията със своите колеги и подчинени подхожда с разбиране и оказва помощ и съдействие за успешното решаване на техните проблеми. 

Такъв човек и професионалист не заслужава по един толкова недостоен начин да завърши своята професионална кариера, градена с години, преминали в достойна служба на Родината и в непрекъсната подкрепа за хората, независимо от тяхното социално положение и заемани позиции.

През последните няколко седмици с изненада четяхме и слушахме новините по адрес на генерал Шивиков и след като никой не предприе нищо в негова защита, накрая се обръщаме към всички вас с апел за малко воля от страна на законодателя да се направят необходимите поправки в Закона за защита на класифицираната информация, така че достъп до класифицирана информация да се отнема след влязла в сила осъдителна присъда.

Защото съгласно действащите в момента разпоредби в чл. 59 от Закона: "Лице, на което е отнето разрешението за достъп до класифицирана информация, няма право да кандидатства за заемане на длъжност или за изпълнение на конкретна задача, свързани с работа с класифицирана информация, за срок три години от отнемането", което отнема безвъзвратно правото за упражняване на служебна дейност и изпълнение на функционалните задължения на всеки военнослужещ, попаднал в подобна нелепа ситуация, без да е излязло решението на компетентните органи за наличие на вина.

Ако не се променят тези разпоредби в закона, се нарушава правото на всеки човек да работи свободно поне до доказването на извършено престъпление.

Компетентните органи да представят честно и откровено какви са техните цели по отношение на търсените резултати от целия този фарс, за да може ние да разберем какви са очакванията, за това, което ще се случва в бъдеще не само с нашия генерал, но и с всеки един от нас.

Считаме, че действията, предприети срещу бригаден генерал Димитър Шивиков, не отговарят на факти и доказана обективна истина, а са параван за други причини и търсене на път за неговото отстраняване.

Проява на номенклатурна подлост е отнемането на разрешение за достъп до класифицирана информация по този подмолен и неясен начин. 

Затова, заради славното минало и за по-доброто бъдеще на нацията ни, ние ви молим да обърнете сериозно внимание на това отворено писмо, което завършваме с един емблематичен цитат от Апостола Васил Левски: "Целите сме изгорели от парене и пак не знаем да духаме", пише в отвореното писмо на 61-ва Стрямска механизирана бригада.



Източник: Блиц


Още по темата: общо новини по темата: 21
19.07.2018 »
19.07.2018 »
23.01.2017 »
06.04.2016 »
06.04.2016 »
21.03.2016 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
-2
 
 
А някой дава ли си сметка колко войничета загинаха под командването на Шивиков в онази кървава мисия? А пита ли се дали Шивиков изобщо трябваше да става генерал, след като под негово командване имаше войнишки трупове? Това му е "големият боен и тактически опит". Друг е въпросът, че той не получи наказание тогава заради тоталната си липса на подготовка и своята непригодност като командир в Ирак - а сега са го подгонили с обвинения, съшити с бели конци.
+2
 
 
Военните трябва да работят за държавата. Обратното е неприемливо.
Защо нямате тема за избора на генерален секретар на ООН?
на 10.06.2015 г.
0
 
 
Ей това е истински генерал! С голям боен и тактически опит. А не като ония в министерството с лампазите, дето нито са помирисвали барут, а война разиграват само върху картите. Но, кой да го защити? Ония мизерници - заплатаджии ще си останат, а бригадния генерал го отнася! Що за безумно управление в тая страна?! Прави са хората да го защитават!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ФК Марица във Втора лига, сезон 2023/2024
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2023/2024
БК Академик Пловдив
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: