ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Скован от "Паркинсон" диригент превърна дома си в концертна зала
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:34 / 29.06.2015Коментари (1)2840
©
"Спрете, тук се разминахте. Хайде отначало! Браво, получава се, но трябва още." Тези реплики на диригента доц. Крикор Четинян музикантите и хористите от вокално-инструментален оркестър "ПроАрте" чуват десетки пъти по време на репетиции.

72-годишният пловдивчанин държи всеки тон и звук да са точни. Одобрителните му думи "Eто, това е!" прозвучават след изтощителни часове.

Самият маестро полага огромни усилия, тъй като страда от "Паркинсон" и е трудноподвижен. Заради болестта често събира хористите в дома си, който се превръща в концертна зала. С музикантите репетират заедно в Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив, където дълго време е бил преподавател.

"Работата го държи жив. От нея черпи сили", казват за него от "ПроАрте". 

Той предизвиква интереса на публиката с малко известни произведения на класици, които "ПроАрте" изпълняват.

"Чудим се как маестрото успява да издири тези творби. Някои партитури ги пращат от чужбина негови възпитаници", споделя хористката Любомира Петрова.

По мнение на специалистите пловдивчанинът е един от най-добрите ни хорови диригенти. В продължение на 14 г. е ръководил пловдивското певческо дружество "Ангел Букорещлиев". Преди да стане негов диригент, маестрото натрупал опит с различни армейски състави.

"ДНА беше моята голяма школа. През втората година от войниклъка си ръководех хор, естраден оркестър, група за частушки. Четях много нощно време, спях малко", разказва доц. Четинян. 

След уволнението кандидатствал в консерваторията и се класирал първи в специалността "Музика". Във II курс попаднал в специалния хоров диригентски клас на проф. Георги Робев, който изиграл важна роля за изграждането му като професионалист.

По време на следването си Крикор Четинян работел от първия до последния ден. Баща му починал, когато бил на 15 г., майка му боледувала вкъщи, а брат му едвам успявал да се издържа с ниската си заплата.

"Трябваше да разчитам на себе си. Докарвах си пари, акомпанирах на певци и инструменталисти, бях хор-майстор в най-известните състави тогава", обяснява доц. Четинян. 

В консерваторията ръководел студентския хор от вокалния факултет. В него по онова време бил и сегашният шеф на Софийската опера Пламен Карталов, както и други, които се прочули впоследствие - Тиха Генова, Мари Крикорян, Димитър Станчев, Любомир Дяковски, Божидар Лазаров.

През 1971 г. Четинян се прибрал в Пловдив, където бил назначен за диригент на певческото дружество "Ангел Букорещлиев". Негов преподавател от консерваторията го предупредил, че хористите там не търпят млади кадри. Задържали се не повече от 3 г. и или напускали, или ги уволнявали със скандал.

"В дружеството пееха около 120 души. Бяха със самочувствие, тъй като повечето ръководеха местни хорове, но имаше и певци с други професии като обущаря Диньо Динев, който стана солист в операта", разказва доц. Четинян. 

Посрещнали го на нож. На първите репетиции присъствали по 4-5 хористи, останалите бойкотирали. Маестрото бил упорит и провеждал заниманията дори само с един човек.

"Самодейният колектив е образец на самоуправление. Ако не те искат, просто не ходят на репетиции", посочва диригентът. 

В крайна сметка певците се върнали в залата, но не след дълго Четинян си навлякъл гнева им, тъй като директно казал на някои от по-възрастните, че гласовият им апарат вече е износен. Те приели като обида предложението му да направят пенсионерски хор и срещу него завалели анонимки до тогавашния Градски комитет на БКП в Пловдив. 

Насрочили отчетно-изборно събрание, преди което маестрото хвърлил оставката си, но не му я приели.

"На самото събрание хористите плюха срещу мен и ме направиха на пух и прах. Обвиняваха ме, че съм бил груб и съм имал тоталитарни методи. Беше ми болно, защото никога не съм правил нещо от злоба, но съм държал на справедливостта. Само един стана да ме защити", описва преживяното диригентът. В крайна сметка издържал на "анатемите".

След като изкарал специализация в Московската държавна консерватория, се завърнал с нови знания и идеи. През 1976 г. певческото дружество "Ангел Букорещлиев" направило фурор на международния хоров конкурс във Варна. Обиколили почти цяла Европа, навсякъде печелили престижни награди. През 1983 г. на Четинян е присъдено званието "заслужил артист".

Две години по-късно напуска "Ангел Букорещлиев" и се посвещава изцяло на женския камерен хор на Академията за музикално и танцово изкуство, в която преподавал. С момичетата, както ги нарича доц. Четинян, прославили България по света. Спечелили 8 първи места и златни медали на авторитетни конкурси.

"Изумителни, ангелски гласове", не пестяла похвали чуждестранната критика. 

Последното турне на диригента с хора било през 2000 г. във Франция. След това болестта принудила маестрото да прекъсне работата си. В продължение на 10 г. не хванал диригентската палка.

Един концерт, който го поканили да направи в музикалната академия с бивши негови хористки, отново го върнал към живота. Публиката аплодирала бурно порасналите вече момичета. На следващата година ги поканили да участват в международния камерен фестивал в Пловдив, където също пожънали голям успех.

"Реших, че трябва да се боря. Моето оръжие е работата ми", казва доц. Четинян. 

Музикантите от "ПроАрте" споделят, че той е не само изключителен професионалист, но и добър човек.

"Помня как ви помолих да ме освободите, тъй като мислех, че няма да отговоря на високите ви изисквания. Вие просто ме изслушахте, купихте ми сок от барчето, казахте ми да го изпия и да се връщам на репетиция. Благодаря за сокчето, маестро", е написала в писмото си до него бивша хористка от Варна.



Източник: в. "24 часа"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Изключителен човек и професионалист. Майка ми е била солист в хора при него в АМТИИ - обиколили са Европа, спечелили са наградата на ББС за изпълнение на годината (естествено, режима тогава не им е позволил да отидат, за да си я получат), въобще невероятен диригент и ръководител. Желая му още дълги години да съумява да се занимава с призванието на живота си.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: