ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Ангел Рашков седна на трона на баща си
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:59 / 30.07.2015Коментари (7)7961
©
Принц Ангел Рашков седна на трона на баща си. Досега това бе изключително право само на "царя" Кирил Рашков. Самият "принц" Ангел пусна снимка в профила си във Фейсбук, на която позира като истински владетел. Това даде повод за коментари, че имащият здравословни проблеми 73-годишен "цар" ще "абдикира" в полза на наследника си, съобщава bgdnes.bg. Ако "принц" Ангел наистина смени титлата си с царска, той ще оглави циганското семейство, което в последните години стана печално известно със съдебните си саги. До събитията в Катуница обществото сякаш бе позабравило биографията на членовете на фамилията, която е обвита с тайни и само по-запознатите са наясно откъде са натрупани почти митичните съкровища, които се приписват на Рашкови.

Още през есента на 1987 г. в списание "Общество и право" излиза очерк със заглавие "Милионерът". Посветен е на Кирил Рашков и авторът проследява историята на "царската" фамилия още от времената преди 9 септември 1944 г. И тогава тя е създавала главоболия на полицията, с които по-късно ще се сблъска и комунистическата милиция.

Бащата на Кирил Рашков е роденият през 1900 г. Георги Парашков, окичил се в онези времена с титлата Цар Гого. Той е търговец на злато, спечелил по различни начини купища от ценния метал, заради което е наричан Алтън Гого. Кирил Рашков е най-малкото от осемте деца на циганския "цар", но се утвърждава като "престолонаследник", тъй като в най-силна степен е наследил комбинативния ум на баща си и предприемчивостта му. За таткото се знае, че при идването на комунизма е удостоен с орден за заслуги от БКП, защото по време на войната крадял коне и прозорливо част от тях давал на партизани, предусещайки кои ще бъдат бъдещите силни на деня.

В края на 60-те години обаче Цар Гого е арестуван за незаконно притежание на злато. Милицията открива едва 7 кила жълтици и ги конфискува. До смъртта му през 1981 г. никой освен наследниците не узнава къде е заровено истинското имане. Част от циганите по това време вече припознават фамилията за "царска" и на погребението се стичат над 3000 души, като по този начин то остава като едно от най-многолюдните заедно с това на Гунди.

През годините на соца и наследниците доста пъти се забъркват с властта след лутане сред джебчийски кражби или спекулативната търговия с благородни метали. Кирил Рашков лежи неколкократно в пандиза, където създава връзки с тогавашния ъндърграунд.

Купища злато са конфискувани от фамилията

След смъртта на баща си новият "цар" излиза от затвора и решава да влезе в голямата игра. В очерка в "Общество и право" се проследява негово дело за спекула с валута, в което са събрани ред цитати. Предмет на процеса е валута на стойност космическите за онова време 2 млн. лева. Самият Цар Киро разказва за този период:

"Веднага след като излязох от затвора, нямах оборотни пари, за да работя, и затова поисках от Христо и Гергина (бъдещите му сватове) да ми дадат пари назаем. Христо се съгласи и ми даде 180 000 лв. Аз оставих в залог 4 кг злато и монети, златни турски лири, пендари и лири стерлинги. Бях уговорил с Христо да му плащам по 2000 лв. лихва месечно."

Тогава се запознава с югославски и турски граждани, чрез които изгражда много добре функциониращ канал за контрабанда. Системата е многостепенна. У нас търсенето на златни бижута - пръстени, обици, синджири, както и електронни часовници е голямо и Рашков поръчва на своите чуждестранни партньори именно такава стока. В замяна те търсят от него стратегическата за страната икономическа суровина - сребро и платина. Набавят я от електроапаратурните заводи в Пловдив и Асеновград, където се използват пластини, които съдържат сребърна част, а в Комбината за цветни метали в Пловдив се добива сребро. Тези предприятия се намират в близост до с. Катуница, където се установява Рашков.

Царица Костадинка бди над наследниците

"И Рашков създава групи в заводите, които го снабдяват с крадено сребро. Той манипулира някои слабограмотни и взимащи ниски заплати работници, като влизат в ход крупни обещания за забогатяване, демонстрация на сила и пари, които имат непреодолима сила. Ловкият търговец намира начини да спечели или да принуди хората да му служат", пише авторът на очерка.

Кирил Рашков свидетелства:
"Отлепването на сребърните пъпки се извършваше от сина ми Ангел, Димитър Илиев и Гошо и Борис Лазарови. Те го правеха у нас в една от таванските стаи на къщата ми. След това пластините изхвърляхме в Кашова вада или в река Чая от моста."

Ангел Рашков си спомня:
"Той ни държеше изкъсо и предаваше своя и на дедите ни занаят. Показваше ни и ни свързваше с чужденците търговци и с всички, от които е купувал стока, а през годините на детството ми е внушавал, че само този е начинът да се печелят милиони. През тези години сме живеели под непрекъснат страх, винаги извън законите."

Желев го амнистира

Преди 10 ноември 1989 г. Кирил Рашков вече има 7 издадени присъди. През 1984 г. e арестуван за притежание на злато и валута, за създаване на група за кражби, контрабанда и организиране на убийство. Осъден е на 15 години зад решетките. Излежава присъдата си в Белене. Преди ареста основава фабрика за балони и тя изхранва семейството.
Амнистиран е през 1990 г. с указ на президента Желю Желев.



Още по темата: общо новини по темата: 504
13.03.2023 »
12.11.2022 »
23.09.2022 »
03.04.2021 »
02.04.2021 »
02.04.2021 »
предишна страница [ 1/84 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Кви царе, кви тронове!!! Това са гнусни, мазни, крадливи цигани!
0
 
 
"За таткото се знае, че при идването на комунизма е удостоен с орден за заслуги от БКП, защото по време на войната крадял коне и прозорливо част от тях давал на партизани, предусещайки кои ще бъдат бъдещите силни на деня." .....Комунисти, мангасари, сме в един и същи строй (крадлив)!
+7
 
 
В ква държава живеем, просто не е истина!
+7
 
 
Какво ни занимавате с тези вмирисани мангали!??
Нито крачка назад! Зад нас е България.
на 30.07.2015 г.
+2
 
 
"...едва 7 кила жълтици..." Това колко килограма са?
на 30.07.2015 г.
+6
 
 
"Принцът" е много елементарен - завършил ли е или не образование в Англия? И ако го е завършил, как е станало това с английския, който владее?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Великден 2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
Парламентарни избори 2024
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: