ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Само седем мола в страната на печалба, МОЛ Пловдив е един от тях
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:55 / 26.09.2015Коментари (7)11020
© Plovdiv24.bg
Някои са замразени, други вече се продават за дългове. За 2014 г. страната ни е последна в Европа с малко над 26 000 кв. метра

Строежът на молове в България спря, показват данните на консултантски компании за имоти. Според изследване на "Кушмън и Уейкфийлд"" за 2014 г. страната ни е на опашката в Европа с малко над 26 000 кв. м. В момента има само един по-голям проект - "Плаза уест", в столичния квартал "Люлин", но той временно е замразен.

Така 9 години след бума на моловете роенето им секна, а финансовите им резултати не могат да се нарекат впечатляващи. Данни за миналата година показват, че приходите на големите търговски центрове намаляват, падат цените на наемите, а голяма част от моловете са на загуба. Само 7 от работещите имат печалба.

През 2014 г. с най-големи общи приходи е софийският The Mall с близо 32 млн. лв. Само от наеми на търговски площи те са 23,6 млн. лева, което е с над 1 млн. по-малко в сравнение с 2013 г. Средната цена за наем на кв. м в мола е близо 36 лв. месечно. Във финансовия отчет са записани и стимули за наематели за 135 000 лв., а други 708 000 лв. са отразени като промени в базовата наемна цена. Крайният финансов резултат е загуба от над 4,4 млн. лева.

На второ място по приходи е мол "Парадайз" - 31,873 млн. лв., като разликата с този на първо място е едва 11 000 лева. Молът има загуба от близо 1,4 млн. лева. Средният наем на кв. м е 32 лева, което е доста по-ниско в сравнение с другите. Интересно ще е дали тази година "Парадайз" ще успее да изпревари първенеца. Още повече, че с приключването на ремонта на бул. "Черни връх", с новия пробив до бул. "Н. Вапцаров" и топлата връзка с метрото се очаксва ,че посещаемостта на мола ще се увеличи.

Челната тройка се затваря от мол "Сердика" с приходи от наеми на търговски площи от 23,27 млн. лв.

Година по-рано те са били с около 500 000 лева по-високи. Нивото на наемите на кв. метър е 38 лв. и е сходно с това в The Mall. "Сердика" има печалба от над 3 млн. лева за 2014 г.

Приходите на останалите софийски молове са значително по-малки от тези на първите три.

Mall of Sofia има приходи от наем за 14,34 млн. лв., което с близо 1 млн. лева по-малко в сравнение с 2013 г. На квадратен метър наемната цена е около 55 лева, което я прави доста по-висока в сравнение с другите софийски молове. Молът за първи път е на печалба, която е над 2,2 млн. лева. Повечето договори на Mall of Sofia с търговци изтичат през 2016 г. и ще е интересно дали търговският център ще успее да ги задържи, въпреки че от мениджмънта твърдят, че повечето от договорите били подновени за още една година.

Резултатите на София ринг мол и Мегамол за 2014 г. не могат да се определят като показателни, тъй като и двата отвориха в края на миналата година - съответно през ноември и през септември.

София ринг мол отчита общи приходи от 2,36 млн. лева и загуба от над 6,1 млн.

"Скай сити" е с впечатляващите приходи от над 94,5 млн. лева, но в сумата са включени и тези от други дейност на собственика "Европа-ВН", който държи веригата супермаркети "Фантастико".

Извън софийските най-големи приходи отчита варненският Гранд мол

За 2014 г. те са 23,176 млн. лева, а печалбата му е 2,16 млн. лева.

Бургаският "Галерия" също е на печалба - над 2,8 млн. лв. при приходи от 14,6 млн. лева. При него обаче 4 млн. лв. положителен резултат идват от по-висока оценка и на практика са чисто счетоводни. Мол Пловдив също е един от малкото с печалба - 1,8 млн. лв., при приходи от над 12 млн.

"Парк мол Стара Загора" отчита високи приходи - над 27 млн. лева, но те са от продажбата на активи. През май тази година молът подаде молба за производство по несъстоятелност. Дружеството не може да обслужи заем от Уникредит Булбанк за 24,4 млн. евро и банката разпродаде почти всички негови активи.

Рекордьор по загуба е Мол Варна - над 44 млн. лева. за 2014 г. при приходи от малко над 9,2 млн. лева.

Само преди дни бе съобщено, че мол Странд в Бургас се продава на търг заради неплатени данъци към общината. Началната тръжна цена за 30 дка земя и сграда е 33,3 млн. лв. Дългът към общината е само 448 092 лв., но молът има ипотека в КТБ. Ако продажбата е успешна, сумите ще отидат за погасяване на ипотеката.

Според експерти резултатите на моловете показват, че пазарът в България вече е наситен и няма място за нови търговски центрове. За тези, които не са в добро финансово състояние, пък няма кандидат-купувачи, което означава, че инвестицията в тях се оценява като неликвидна.

31 евро на кв. м е средният месен наем в първокласните търговски центрове в София, показват данните на консултанската компания "Колиърс". През първото тримесечие на тази година нивото им се е увеличило с 3%. При търговските улици ръстът е малко под 3 на сто до 38 евро на кв. м.

Консултантите допълват, че покачването на наемите следва тенденцията в Централна и Източна Европа. Подобен ръст имало във Вилнюс, Братислава, Талин и Варшава. От източноевропейските пазари само в Москва, Санкт Петербург, Киев и Загреб са регистрирани спадове на наемните равнища.

Очакванията са наемите на първокласните търговски площи да продължат да растат умерено във Варшава, Братислава и балтийските държави. Най-силен ръст е отчетен в Дубай - близо 40 на сто на годишна база, следван от Лондон, Осло и Кайро.

През миналата година е имало 17% ръст на инвестициите в търговски имоти в Европа, Близкия изток и Азия до малко под 52 млрд. евро. Една трета от парите са били насочени към Великобритания.

Компанията отчита, че потребителското доверие в Европа се е увеличило до най-високото си равнище от 2007 г. в началото на тази година, което е един от фундаменталните фактори за подобрението на пазара на търговски площи.

Източник: в. "24 часа"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Това че счетоводно излизат на загуба съвсем не означава, че реално са на такава - интересно ще е да се види резултата след като от разходите се махнат амортизациите, защото за един мол те ще са огромни като цифра. Тогава повечето ще излязат на печалба.
0
 
 
Мол Пловдив.....той защото е един в града и за това е на печалба.
+1
 
 
веднага една стачка :) държавата да даде пари на моловете :) и да им смъкне наемите :)
+2
 
 
Ох милите, и какво ще правят сега, на загуба са. И сега като вземе че отвори и МОЛ Марково тепе, като вземат едни магазини празни да ми стоят, а в други да продават долнопробни ментета на петорно по-високи цени от тези в европейските МОЛ-ове. Била съм в МОЛ-ове в доста европейски страни, вкл. Сърбия че и в Албания даже. При нас качеството на стоките е най-ниско, уж веригите магазини са едни и същи, но стоките са с различно качество. И цените им са по-ниски, на база на техния стандарт разбира се. За промоциите пък изобщо не искам да говоря. Тааа тук нашите търгаши-перачи да си му правят сметката. Няма кой да купува, явно първоначалната еуфория по този тип магазини отмина. А и не виждам защо да не си поръчам от английски сайт дрехи и обувки, вместо да ги купя от МОЛ, със сигурност качеството не може да се сравнява.
+9
 
 
Как няма да са на загуба като хората ги ползват само за разходка и да хапнат по някой сандвич. Разликата между нашите молове и западните, е че там има качествени стоки на ниски цени. Тук се продават основно боклуци на прекалено високи цени. Да бутнат наемите и да се договорят с търговците за ниски цени, до тогава ще са просто място за разходка и ловно поле за джебчии.
+5
 
 
В сравнение с моловете по другите големи градове , нашия е много зле.
+5
 
 
Лелее стига глупости деее. В пловдиския МОЛ нормалната цена на квадрат е около 48-52 евро за квадрат. Не Лева, а Евро !!! Може цената да пада при големите наематели с над 250 квадрата, но все пак това са страшно високи цени, които само международните вериги успяват да финансират.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Детско-юношески футбол
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: