ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Главният архитект на Пловдив за тютюневия склад: Чувствам се омерзен!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:21 / 09.03.2016Коментари (19)9183
©
Не знам кои са собствениците. В правния мир е известно, че това е "Одрин 8" ЕООД, но аз не знам кои са те. Това заяви пред "Радио Пловдив" главният архитект на Пловдив Румен Русев по повод собствеността на тютюневия склад на ул. "Одрин" №8 зад автогара "Юг", който вече е полуразрушен.

Изненадващо арх. Русев отрече да има фалшив документ за собственост, каквато информация се тиражираше предишните дни. 

"Никога не съм казал, че има фалшив документ. В общината има документ, чието съдържание само се разминава с това, което е написано от министерството на културата", обясни главният архитект. 

А след това потвърди, че това разминаване може да навежда на най-различни мисли, дори и фалшификация.

Архитектът не отговори на въпроса дали общината, която е издала строителното разрешение, има вина за събарянето на сградата, само заяви, че собствениците са задължени пред закона.

По повод вчерашната закрита за медиите среща между представителите на общината, министерството на културата и собствениците на тютюневия склад арх. Русев каза, че само е бил домакин на уговорена още предния ден среща. 

На нея се е явил упълномощен представител на собствениците - адвокат Георги Илчев, на когото са били връчени предписания за спиране на разрушенията, обезопасяване на обекта и възстановяването му в автентичния вид. Не е имало размяна на реплики, нито каквито и да било коментари, заяви арх. Румен Русев.

По повод писмото от министерството на културата от 2014 г., че сградата е паметник на културата, арх. Русев каза: 

"Това уведомление от декември 2014-та е от съвсем друг характер. Това уведомление е с един общ текст и е допусната грешка, грешка, която твърде относително към момента може да се счита, че е поправена.

Въпросното писмо не е минавало през мене така или иначе. Но това няма значение. Писмото е от съвсем друг характер и случайно касае това нещо. Но това писмо не е уведомително, не е предупредително. Това писмо е становище към подробния устройствен план в предварителната фаза, който се изработва за територията на централната градска част.

Какво да коментирам? Кой е прегазил закона? Собствениците са задължени пред закона. Тази глупава грешка, която е допусната, тази сграда не се води като паметник, а е пренесено на друг адрес, но както и да е, това са подробности и детайли, които очевидно са били използвани много умело.

"Морално изключително се чувствам отговорен, дори омерзен" - така главният архитект на Пловдив коментира казуса с неизяснената собственост и полуразрушаването на тютюневия склад зад автогара "Юг".

Казусът коментира и арх. Слави Славов от Инспектората за опазване на културното наследство към Министерството на културата.

"Кой ще бъде виновен - това тепърва ще се установява. Ние след като направихме огледа по документи и на място приложихме принудителна административна мярка на собствениците на сградите, с която те се задължават, считано от вчерашния ден, да преустановят всякакви дейности по разрушаване на сградата".

Той заяви, че след като са уведомени собствениците чрез адвоката им, е съставен констативен протокол, следва административно наказание за извършеното нарушение.

Действията ще бъдат предприети към собственика - за нас той е разрушил сградата, която е недвижимо културно наследство. Прокуратурата се занимава със случая и тя ще прецени дали документите, които са представени в общината, са автентични.

За отговорността на Община Пловдив арх. Славов заяви: 

"Според Закона за културното наследство и Закона за устройство на територията е трябвало преди да издаде разрешението за строеж, съответно преди да одобри проекта за новата сграда в имота, да поиска съгласуване с Министерството на културата. Това съгласуване се извършва с писмено становище, подписано от министъра или от упълномощено от него лице, след доклад на Националния институт за недвижимо културно наследство и заверка с печат върху графичните материали на проекта. 

Това не е извършено и както казах прокуратурата ще реши дали се е действало с легални документи или с подправени документи".

На въпрос, дали ще се наложи наказание на отговорните в община Пловдив, които не са поискали съгласуване с Министерството на културата, арх. Славов каза: 

"Ние имаме право да наложим наказания на лица, които не са действали съобразно изискванията на закона, но ние не можем да отменим издадените индивидуални административни актове от главния архитект, строителното разрешение не може да бъде отменено от нас".

Дали ще се потърси такава санкция, не стана ясно.



Още по темата: общо новини по темата: 100
03.01.2024 »
11.11.2023 »
18.03.2023 »
20.01.2023 »
04.02.2022 »
23.11.2021 »
предишна страница [ 1/17 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
-4
 
 
Това ли ви е най-големия проблем бе хора? Някакъв полу разпаднат склад - свърталище на наркомани. Такива ли сте бедни душици? Културно наследство от комунизма. Голямо наследство, голямо нещо, няма що. Това грозилище трябваше да го гръмнат, поне щеше да има една последна атракция. Фасадата сигурно е препикавана стотици пъти. Егаси паметника.
+1
 
 
Може да е и той в някаква игра ,но само гадаем,наистина след като има официален документ от държавна институция,всичко ли трябва да се проверява за да не е фалшификат,не звучи сериозно ,но имайки впредвид апетитите на някои хора е трябвало малко по сериозно да се проверят всички документи,той Гергата е продал сградата,а някви момченца от Италия дошли тук да правят ХИЛТЪН,ха-ха...
+1
 
 
Такава ще е и такава ще бъдерџ?” а ние нека си лаем кервана си тече ли тече!!!
+2
 
 
Г-н Русев се чувствал "омерзен". Може ли такава наглост!! Ако този човек има малко съвест, до сега трябваше да си подаде оставката!! Оплете се като "пате в кълчища" с нескопосаните си обяснения!! Жалко за прекрасната сграда!!
+3
 
 
"Кой ще бъде виновен - това тепърва ще се установява." - ей това е реплика за милиони. Не кой Е виновен, а кой ЩЕ БЪДЕ виновен :) Предполагам без да иска така се е изразил арх. Славов, но всъщност е казал самата истина.
+1
 
 
Мерзавец си и такъв ще си останеш. Всички ще те помнят като тоя боклук, който си всъщност...
+1
 
 
Най лошото е,че ако тия алчни мишки се махнат,ще дойдат още по гладни и алчни.
+5
 
 
Знам, че ще го прочетеш тоя коментар и затова ще ти задам няколко въпроса: 1. Кога точно се почувства омерзен - преди или след като подписа заповедта за събаряне на реликвата? 2. Колко точно ти костваше да провериш дали документът е автентичен? Нима щяха да ти откажат съдействие от Министерство на Културата? 3. Ти като архитект, че и главен, не знаеше ли каква е тая сграда? 4. Kакво направи лично ти, за да спасиш и онази другата на ул. Цар Иван Асен II? 5. Кога ще си подадеш оставката? Проблемът в случая не си само ти... Не сте един и двама, които сте за затовора в тоя случай. Оставихте ги тия сгради без стопанисване толкова години с идеята да си паднат сами и като се появи "инвеститор" да намажете мижавата си комисионна! Евтини сте... и жалки - дребни душици! Дано си получите заслуженото...
0
 
 
Така е в цйлата ни "държава". Тия хора са се самозабравили и въбще не се съобразяват, че има норми, правила, закони, няма да говоря за МОРАЛ! Таа ТИКВА чак сега взе да размишлява какво може да му се случи и че той е виновен с "началника" му кмета! Оставка и на двамата, с подпис вече при прокурора на сигурно място. Разпасани чиновници! Ефективна присъда и парично обезщетение от двамата! Цветанов не може да ви помогне, щото работата става дебела и за гербавите, много им се събра.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Първа лига, сезон 2023/2024
Детско-юношески футбол
Матури 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: