ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Много интересно предложение, касаещо в огромна степен Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 21:05 / 12.05.2016Коментари (3)10023
© Plovdiv24.bg
Разрушаващи се паметници на културата в Пловдив - колкото искаш
Общините да имат право да поемат владението на запуснати къщи, да изземват от собствениците стари къщи, паметници на културата от местно значение, които са оставени да се разрушават. 

Да внесе законопроект за това се ангажира народният представител от ГЕРБ Красимир Велчев на дискусията "Региони в растеж", която в. "24 часа" организира във Велико Търново.

Велчев обаче помоли кмета на Велико Търново и шеф на сдружението на общините Даниел Панов той и останалите кметове да подготвят законопроекта.

Идеята е изоставените за повече от 5 години сгради, на които не са плащани данъците, да бъдат владени от общините и те да ги управляват и поддържат от нарочен фонд. Ако впоследствие собственикът иска да се разпорежда с имота, ще трябва да плати на общината всички разходи по къщата.

"Старите сгради са превърнати в наркомански сборища, тоалетни, сметища и какво ли още не заради корупцията при паметниците на културата.

Това освен всичко друго е и нарушение на човешките права на съседите на такива имоти", коментира Велчев.

"Ако ми дадете законопроект за тези сгради, ще направя всичко за да го прокарам за гласуване", емоционално се обърна той към Даниел Панов. Депутатът уточни, че идеята му е за паметниците на културата от местно значение, а не за националните.

На дискусията той представи своя законопроект за промени в Закона за културното наследство, които вече мина на първо четене.

"Велико Търново е много подходящо място да говоря по темата, защото тук проблемът е много задълбочен, а и Даниел Панов е председател на сдружението на общините", заяви Велчев. 

Шест сгради се срутиха тук във Велико Търново, припомни той, а в същото време градът бил най-желаната дестинация за културен туризъм.

От години съществува монопол на Националния институт за паметниците на културата, където 10 човека дават всички разрешителни за ремонти и в резултат старите къщи и паметниците на културата се рушат, обясни Велчев.

България да се раздели на 6 региона - София, Пловдив, Бургас, Варна, Велико Търново и Плевен. Да се създадат звена, които да разрешават ремонтите и възстановяването на паметниците на културата. Това предвижда проектът на Велчев, разказа той. 

В присъствието на кмета на Габрово Таня Христова той обясни, че свещеникът на централната градска църква искал 10 месеца разрешение от института за паметници на културата за ремонт на покрива, а влагата вътре съсипала стенописите. 

Успял да го получи след още 3 месеца чакане въпреки съдействието на Велчев и министъра на културата Вежди Рашидов

"А законовият срок е 2 месеца", обясни кратко депутатът.

"Корупцията в института е жестока, след влизането на този проект ще има подобрение. Всички скочиха за мълчаливото съгласие, защото то ще накара администрацията да работи и ще премахне корупцията", категоричен бе Велчев.

"Чувал съм, че когато дойде инвеститор да обнови сграда, общините проверяват в института и се получава, че не са паметници. Когато са хвърлени 200-300 хил. евро, се появява един господин с ксерокопие, че сградата е паметник, и предлага да продаде оригинала на инвеститора", разказа той.



Още по темата: общо новини по темата: 100
03.01.2024 »
11.11.2023 »
18.03.2023 »
20.01.2023 »
04.02.2022 »
23.11.2021 »
предишна страница [ 1/17 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Да,това го има в целия бял свят,ако не си поддържаш имота - паметник - се отнема в полза на държавата,без право да се препродава,след определен период - да кажем 2 години !!
-2
 
 
става по лошо от воина,мислъат закони за тъах си да го изберат пак за депутат 4е е напалних хазната от бедниъат да те обесъат без сад и пресада за назидание да нъма грайданската воина като в статите.....
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: