ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Обясниха какво точно се гласи за шофьорите по американски модел при вземането на книжка
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:48 / 06.06.2016Коментари (20)15136
© Plovdiv24.bg
Идеята за проверка на знанията на шофьорите е в момента, в който си подновяваш документите, да минеш и да решиш листовки, но това да бъде на място, бързо, без такса. И ако не можеш да отговориш на някакъв процент от въпросите, тогава да минеш опреснителен курс. 

Това заяви в предаването "Тази сутрин" по btv шефът на транспортната комисия в парламента Настимир Ананиев. Депутатът от РБ допълни, че това предложение е заимствано от САЩ.

Той поясни, че има хора, които имат книжка, но 10-20 години не карат. По думите му голяма част от катастрофите се дължат на младите водачи, а според статистиките на втората година се правят най-много нарушения. 

"Войната по пътищата е не само срещу намаляване броя на загиналите, но и намаляване броя на ранените", каза още Ананиев.

"Трябва цялостна реформа в изпитните процедури за шофьорски книжки за това какво се включва в листовките, как се провеждат изпитите", заяви Владимир Тодоров. 

Той допълни, че част от въпросите в листовките са изключително остарели, неадекватни и ненужни.

"Високата скорост и отнемането на предимството на пътя е най-големият убиец в България. Трябва да се фокусираме в този сегмент. С новите предложения в Закона за движение по пътищата глобата за превишаване на скоростта със 70 км ще бъде 1400 лв.", обясни Настимир Ананиев.

Проблемът с глобите е, че в крайна сметка те не се събират. Променят се много размерите, но процедурите по събиране остават неефективни и усилията трябва да бъдат насочени и към този проблем, защото остарялото законодателство дава възможност за неплащане на глоби, допълни Владимир Тодоров.

В момента само 30% от глобите са събират и затова фокусът се насочва натам. За да има превенция, трябва да бъдат ударени по джоба нарушителите, каза Настимир Ананиев.

Владимир Тодоров допълни, че при тяхната идея, взаимствана от САЩ, когато ти изтече шофьорската книжка, не отиваш автоматично в Пътна полиция да ти издават нова пластика, а минаваш на някакъв опреснителен курс или по-кратък изпит, за да опресниш тези знания.

"Аз лично бих одобрил един изпит, но по начина, по който се провежда в САЩ, защото тук в България имаме точно този проблем и в момента се дискутира изпитите да се изнесат от автошколите и да отидат в Автомобилна администрация.

В САЩ, когато отидеш да си вземеш книжка, ти правиш теста на компютър пред човека, който ще ти издаде книжката. Сядаш на един компютър на три метра от нея, тя те гледа, ти си решаваш, няма кой да ти влияе по някакъв начин. Решаваш теста, излиза веднага резултатът", обясни Настимир Ананиев.

Той допълни, че е много резонен въпросът какво влиза самите листовки - оказва се, че голям причинител на ПТП-та е липсата на опит при различните ситуации - новите водачи не знаят как да реагират и трябва да се фокусират точно върху това при листовките, върху ситуационни задачи.

Промените трябва да бъдат комплекс от мерки, които са свързани с обучението, заяви Тодоров.

Има изключително сериозен сив сектор в автошколите. Вместо 31 часа реално кормуване, тези фирми карат курсистите да шофират не повече от 10 часа.

Курсове за 195 лв, които рекламират не могат да покрият само горивото за реалното обучение, допълни Тодоров и каза, че държавата трябва да се намеси в това тези фирми фантоми да изчезнат, защото те произвеждат убийци.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Скоростта убива? Ходете в Германия и им го кажете това нещастия чак пък американски модел да ви пикам и на измислените правила тук просто няма никакъв манталитет на шофиране и да не говорим че София е претъпкана с пешаходни пътеки НИКОГА НЯМА ДА СЕ ОПРАВИ ТАЗИ ДЪРЖАВА де*а и дупедавския тъпанарски народ....
Aнонимен
на 07.06.2016 г.
+1
 
 
Това са пълни лъжи за книжките в Америка ! Гарантирам, защото от 20 год. живея там ! Вземал съм книжка в Чикаго - 15 въпроса теория, 20 въпроса за знаците ! Беше на листовки, а по-късно във Флорида видях, че бяха на компютър на стената пред проверяващите ! Това съм го гледал като се явяваха мои близки на изпит! Подновявял съм един път книжката ми във Флорида, плащаш само , минаваш само на апарат за преглед на очите, чакаш малко и ти дават новата книжка, няма изпити, няма нищо подобно като тези лъжи на тъпаците от НС ! Последният път ми изпратиха писмо ако искам да платя с чек и така и направих, платих с чек по пощата и ми я изпратиха готова , нова след седмица ! Ай стига с тия лъжи и заблуди ! По-скоро съм съгласен ако някой в БГ причини ПТП да мине на такъв изпит, това хем ще му е като наказание, хем ще го възпира друг път като реши да се прави на бабаит или камикадзе ! Но за другите не разбирам защо всеки път трябва да преминават наново на такъв изпит ! Не разбирам също така, защо в БГ не могат да си съберат глобите ?! В Америка, след като ти дадат тикет /глоба/ имаш 30 дена да си платиш глобата ! Ако не я платиш до 30-тия ден ти отнемат автоматично книжката и се почват големите главоболия - ходене на училище за опресняване на знанията, което е около , изпит наново, глоба и т.н. Така са го измислили, че е 100 пъти по-добре да си платиш мавреме глобата, отколкото да се правиш на тарикат ! Иска се малко да се помисли, ама нашите "умници" знаят само да измислят безумици, за да дерат пари от всички хорица, независимо дали са изрядни шофьори или убийци на пътя ! !
+2
 
 
Оправете си корупцията и мазните ДАЙяджий ше гванете мн скоро на магарето 5тия крак ако продължавате под вола да търсите теле :) По дискретрн с думите не можах да бъда!
Aнонимен
на 06.06.2016 г.
+4
 
 
Майната ви възпалени мозъци. Който е нарушавал правилника, има актове, да прави тестове. Аз имам 30 години стаж и без една глоба или акт. Защо да го правя тоя тест. Кога ще започнат нашите продавници да мислят с техните си чутури без да заимстват от някъде.
+3
 
 
Сега като се прехвърли "лапачката" т.е. провеждането на шофьорски изпити от държавата на частни фирми, ще трябва и да им се гарантира някакъв доход, така че не ме учудва предложение от сорта на всеки 10 или после дори на 5 години да се минава на "безплатен" проверовачен изпит последван от необходим "опреснителен курс" ;))) За пореден път се убеждавам, че каквото и да се говори, с каквито и да са добри намерения и каузи да се облича една идея, винаги става въпрос за това да се приберат едни пари!
+5
 
 
По тази милиционерска логика трябва и всички висшисти периодично да минават на държавен изпит, щото и те 70% са пълни неграмотници !
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Облагородяват Градската градина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: