ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Чудеса и страхотна визия очакват Централна гара в Пловдив, ще се случи ли проектът?
Автор: Мариана Панчева 10:15 / 02.07.2016Коментари (22)22836
Разногласия между НИНКН и концесионера на Централна гара спря проекта за възстановяването й, което стопира и големия проект за пространството край гарата. Plovdiv24.bg представя на своите читатели чудесата, които ще се случат, когато последният бъде реализиран. 

Проектът е грандиозен. Освен възстановяване сградата на Централна гара в оригиналния й вид, той предвижда обособяване на международна автогара в пространството пред входа й, голяма зала, площад, търговска зона и хотел с китна градинка.

Залата е за 500 души. Покривът й ще се отваря, ще я съобразим със събитията, които трябва да се случат през 2019 година, когато Пловдив ще стане Европейска столица на културата, разказа за читателите ни инж. Стоян Димитров - представител на концесионера. 

Самата сграда, в която ще се намира залата, ще се издигне на терена, където бе бившата Транспортна болница. Точно оттам трябва да мине и пробивът под Централна гара. 

"Над пробива ще направим площад, залата ще е над него. От двете страни ще обособим сервизни и административни помещения, както и зона за търговия", поясни Димитров.

Хотел със 150 легла пък ще има от другата страна на Централна гара. Той ще е типичен практичен гаров хотел, предлагащ на закъснелите пътници възможност да пренощуват. 

Пред гарата пък ще е ситуирана международна автогара. 

"Идеята е да използваме чакалнята на Централна гара, за да съчетаем двете възможности. Такава е европейската практика", коментира Димитров. 

Това обаче ще се реализира, когато приключат разговорите за реставрацията на самата сграда на Централна гара. Различията с експертите на НИНКН засягат най-вече покрива и дограмата. 

"Преди да започнем ремонта на покрива, няма как да започнем с всичко останало заради течовете. Надявам се да постигнем споразумение и да стартираме с работата в сезона, подходящ за такива ремонти, иначе ще я подновим догодина", поясни инженера.

Има разногласия и за дограмата. От НИНКН настояват тя да е еднокатна с единично стъкло. Това обаче противоречи на всички правила за енергийна ефективност. 

"Водим преговори, пуснали сме възражение до Института за културно наследство. Трудно е, защото единствените налични материали за сградата са в Държавен архив, а снимките са черно-бели с лошо качество и всичко е въпрос на тълкувание, а етапът е такъв, че не може да продължим с останалите дейности по проекта, ако не се стигне до съгласие", коментира Стоян Димитров.


Още по темата: общо новини по темата: 69
28.11.2023 »
12.07.2022 »
12.07.2022 »
04.06.2022 »
26.05.2022 »
07.07.2021 »
предишна страница [ 1/12 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
Изключително грозна и несъответствуваща на мястото е новопроектираната сграда до гарата. Хотелът от другата страна също не изглежда никак добре. Това, което се показва са три напълно различни сгради , а би трябвало да бъдат като ансамбъл. Ансамбъл, който е с център старата гара и всичко друго да се съобразява с него. Дано не се реализира проектът, това ще е чисто похабяване на мястото.
+1
 
 
Все си мисля, че можеше тази новата сграда да бъде изградена в стила на гарата, а не с такава модерна визия. Да стане като нейно допълнение. Така някак си и двете сгради са хубави сами по себе си, ама никак не се вързват една до друга. Въпросният хотел ми изглежда твърде голям като за целта си. Все пак влакове има денонощно, и едва ли на месец се събират повече от 2-3 души, на които да им се налага да нощуват заради закъснели влакове в Пловдив. Е, то целта на хотела (основната) е ясно каква ще е - "стаи за почивка" :) Може би затова е предвиден по-голям капацитет? :)
+1
 
 
Гарата ни е прекрасна е вместо да се откроява , я загрозяват и засенчват някакви си просташки идеи на некадърни селски архитектчета .!!
+1
 
 
А защо не ни показват как ще изглеждат коловозите? За тях няма ли проект?
Спhttp://www.economic.bg/bg/news/7/parviyat-grad-u-nas-kojto-vavezhda-integriran-gradski-transport.htmlодели какво ново....
на 02.07.2016 г.
+2
 
 
Такова архитектурно несъответствие между отделните сгради...нов проект задължително!!!
+1
 
 
Автогара ли?! Един ден инициаторите на тая простотия, апотеоз на алчността, ще бъдат обесени по същите тия железа пред гарата. А журналистчетата които сега ги обслужват с тия псевдосензационни статийки за прах в очите на хората, ще чукат камъни с пранги на краката! Не скривайте разкошната сграда на гарата с еднодневните си хрумки за далаверка, защото първенството ви сега, е мимолетно - изроди алчни!
+1
 
 
Отвратителна грозотия са тези метални навеси до сградата, обезличават я напълно. Кой им разреши да го правят?!
+7
 
 
Целта на хотела е да прибере "Жреците на любовта" от района. Колко материал се изписа на тази тема. Въпроса вече е решен.
+4
 
 
Защо е необходимо да се прави международна автогара там?! Нали идеята беше да се измести и автогара юг от сега съществуващото и място. Идеята е трафика да се изтегли от центъра за каква еждународна автогара говорят.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Купа на България, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Почина патриарх Неофит
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: