ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Млад архитект показа смелите си и иновативни идеи за Централна гара и инфраструктурата около нея!
Автор: Мариана Панчева 15:40 / 16.07.2016Коментари (19)18061
Млад архитект се свърза с Plovdiv24.bg. Константин Димитров разказа, че се е дипломирал през февруари и проектът, по който е избрал да работи, е свързан с Централна гара Пловдив и територията около нея.

"От публикациите в сайта Ви виждам, че темата за Централна гара става все по-актуална. По този повод Ви изпращам проекта си, който представя моята гледна точка за това какво може да бъде бъдещето на гарата", казава той. 

Plovdiv24.bg представя идеята на младия човек за бъдещето на гарата, както и неговата рецепта за намиране решение на куп наболели проблеми около нея. 

Основният фокус на проекта е преодоляването на физическата бариера, която представлява жп ареалът. Освен физическа, той издига и психологическа преграда, която според мен пречи на естественото развитие на Пловдив на юг. 

Предвиденият по общ устройствен план вътрешен ринг от висок клас улици минава от южната страна на жп линиите. Пробивът под гарата също цели подобряването на комуникацията между тези две части на града. 

Но тези проекти решават само автомобилната достъпност. Затова в проекта аз наблегнах на пешеходното движение и преодоляването на психологическата бариера.

Проектът се развива на три нива - връзки с града, градоустройствена концепция за територията от Коматевския възел до надлез "Родопи" и предложение за нова приемна сграда на гарата.

Сърцето на града е историческата зона "Филипопол-Тримонциум-Пловдив". Бъдещите намерения говорят за обособяването на зелена зона по протежението на р. Марица. Зоната на Централна гара е също прилежаща на историческата зона. 

Целта на проекта е тези три зони да се обособят като едно ядро, което позволява пешеходна му обходимост. Намаляването на автомобили в това ядро се решава чрез множество буферни паркинги разположение по вътрешния ринг от улици и същевременно подобряването на обществения транспорт и пешеходната достъпност в ядрото на града. 

В тази връзка логично е превръщането на ул. "Иван Вазов" в естествено продължение на главната улица, която свързва двата градски делителя и дава окончателните граници на централната градска част от север на юг. 

Затварянето на ул. "Иван Вазов" за автомобили и прокарването на бул. "Васил Априлов" под гарата обезсмисля наличието на кръгово движение само за бул. "Руски". 

Но тъй като колелото на гарата е разпознаваем градски маркер, в проекта то е запазено под формата на плавна пешеходна и велорампа, която отвежда хората от другата страна на железопътните линии, аналогично на мостовете над р. Марица. 

Проектът предлага оформянето на нов тип за България квартал, който е основан на принципа на "Транзитно ориентираното развитие". Силно динамичен и гъсто населен квартал, развит около транспортен възел, който е изцяло пешеходен и с гъста велоалейна мрежа. 

Богато озеленен и наситен с разнообразни функции - жилищни, офисни, търговски, рекреационни, той позволява на своите обитатели достъп до всичко, от което се нуждаят в минимален радиус, както и пешеходна връзка с градския център. 

Заключена между реката и жп ареала е точно тази градска тъкан, която много хора искат да препълнят със съвременни структури. 

Аз вярвам, че е дошло времето рамката да бъде отворена и напусната и това е единствената възможност историческият образ на Пловдив, да бъде съхранен, но същевременно да продължи да твори новата история на един космополитен град. 

Арх. Мариано Пернигони замисля сградата на гарата като самостоятелна структура, чийто силует е апликиран върху силуета на Родопите. Многобройните опити за добавяне на нови структури завършват с неуспех. 

Пробивът и изграждането на южната тангента, психологическата нагласа у пловдивчани за бариера от жп линиите, тенденцията за развитие на Пловдив в южна посока са фактори, които водят до решението да не се разширява настоящата гара чрез апликиране на нови обеми, а да се намери място за нова сграда, която не влиза в конфликт с настоящата. Това място е южната част на жп ареала. 

Тук се оформя новият транспортен възел на Пловдив, лежащ на вътрешния транспортен ринг, състоящ се от железопътна гара и обединена автогара от гарите "Юг" и "Родопи". Трите предложени в проекта ринга на вътрешноградска железница се срещат именно в този транспортен възел. 

Философията на проекта за сграда на гарата се формира чрез духа на средата. Хаотичното натрупване на структури (стари къщи, обслужващи гарата постройки) в един хомогенен слой дава характера на тази територия. 

Самостоятелно обаче тези структури притежават силно подреден образ по фасадите. Ако старата гара е фокусът около който се развива проекта, то редът дефинира образа на новата сграда, а хаосът дефинира пространството, която тя затваря. 

От вътрешността на града пътуващите достигат до гарата чрез рампата от ул. "Иван Вазов", която ги отвежда до големия предгаров площад. Тук има и спирка на масовия градски транспорт. Под предгаровия площад е разположен един от буферните паркинги, който има връзка с пробивът от бул. "Васил Априлов".

Фоайето на новата гара е с размерите на старата сграда и именно тя се явява фон на това входно пространство. Вляво от входа е обслужващата зона - търговски обекти, заведения за хранене и др. Чрез ескалатор или асансьор пътниците от фоайето излизат директно в разпределителен ръкав към пероните, които обслужват влаковете на бъдещата скоростна железница, влаковете от националната и регионалната мрежа, както и влаковете на вътрешно градската железница. 

Пътниците, които трябва да изчакат влака си, чрез рампа стигат до чакалнята, от която има директна връзка към ръкава на пероните. Чакалнята представлява свободно, светло и въздушно пространство на второ ниво в западната част на сградата. 

Тук пътниците сякаш се носят над короните на дърветата от новопроектирания парк, имат директна връзка към коловозите, Джендем тепе и красивите залези над Пловдив. 

В източната част е разположен административния блок. LED осветление и специални разсейващи светлината панели правят покрива светещ, което допълнително подсилва чувството за отвореност. 

Старата сграда, необезпокоена от нови обеми, остава силует на фона на Родопите. На партера си тя става главна приемна сграда на вътрешноградската железница, а на второ ниво - изискан ресторант.


Още по темата: общо новини по темата: 69
28.11.2023 »
12.07.2022 »
12.07.2022 »
04.06.2022 »
26.05.2022 »
07.07.2021 »
предишна страница [ 1/12 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Само едно нещо не виждам в проекта - къде е бариерата която спира всякакъв достъп на пристигащи и заминаващи с багаж и изпращачи ?
+3
 
 
Напълно ЗА модернизацията на гарата . Напълно ЗА свързването чрез надземни пешеходни зони както и вело алеи между юг и центъра . Това наистина би прменило потока на хора и би развило много този район (А той има нужда) . Лично според мен това е адски нужно на града тъй като за централна част в града , каквато е гарата , е доста слабо и технологично развита и е буквално мъртва и изхабена зона ... което не е нормално . Да не говорим ,че реализирането на проекта веднага би изтикало доста от неприятните лица, обитаващи района :)
+3
 
 
Забавно... Човекът има вродено желание да се противопоставя на промени от всякакъв калибър. Разбираемо - създава неудобство и несигурност. Затова и не е изненада, че поне половината народ си иска "добрата стара сграда". :) Да, ама града върви напред. След само едно поколение никой няма да помни на коя сграда сме й казвали Тримона и на коя Новотела. Както вече почти никой не знае къде е бил преди нЕкви си 20 години "Камела" (за незнаещите - идва от CAMEL) и какво е това Камео, дето сега е на негово място. Та историяа се повтаря отново и отново. Подобни разбирачи, като половината по-надолу, са се изказвали и навремето за Айфеловата кула, която между другото е паметник на човешкото его и е почти напълно безполезна и непрактична, ако оставим настрана няколкото антени и метео апаратурата най-горе. Днес, обаче, е световно известен символ на града и визитната картичка на Париж, нали...? :)
+3
 
 
Тотев се чуди къде да усвои малко пари! Както асфалтирани пътища да се асфалтират наново, а др.като Руски да се чудиш от къде да минеш от дупки рџ?„
+4
 
 
Кой каза че е необходимо да се сменя облика на гарата? Просто да се възстанови.
+4
 
 
Надявам се този проект да стигне до съответните органи и да му бъде оделено нужното внимание. Поздравявам човека,който се е наел да сподели проекта си тук и му пожелавам успех занапред! П.п прави ми впечатление ,че масата народ чете отгоре отгоре...
на 16.07.2016 г.
-1
 
 
Това да не ти е Сингапур, бе момче?! Пловдив е най-старият град в Европа! Това привлича туристи, които могат да изхранят не малко бизнеси и частни лица, а и да 'оправят' имиджа на татковината ни. Гарата да си се съхрани и реновира. История+ култура+ традиции. Относно проекта, няма да коментирам, не ми е работа.
+5
 
 
Каква гара!? Че то вече няма влакове!
+6
 
 
ИМА ЛИ ПРОЕКТ ЗА ИЗТРЕБВАНЕ НА ЦИГАНИТЕ В ТОЗИ РАЙОН?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Кабинетът "Денков - Габриел"
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: