ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Морално укоримо ли е да спиш с непълнолетна?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 21:45 / 10.10.2016Коментари (12)11379
© 24 часа
Двама прокурори се изправиха в Пловдивския районен съд срещу бившия кмет на Стрелча Иван Евстатиев. Причината е фактическата и правната сложност на делото, обясни единият от обвинителите - Атанас Илиев. Той и колежката му Миглена Кирова ще пледират за ефективно наказание на Евстатиев.

Според събраните доказателства на 15 януари т.г. Евстатиев е изнасилил 16-годишната Ирена Белухова в хотелската си стая, след като я напил почти до припадък с водка. Алкохолната проба на момичето е била 1,79 промила. Иван Евстатиев се появи в съда отслабнал с 35 кг, не се призна за виновен. 

За да не стават публично достояние подробности от интимния ѝ живот, процесът е призакрити врати е насрочен за два дни. Ирена се появи в Съдебната палата с черни очила, придружена от родителите си Георги и Христина Белухови, зад които се криеше от медиите. 

"Все още се страхува и не може да преживее шока. Тази травма ще ѝ остане завинаги. Водим я на психолог, гледаме да я разсейваме. Преди всяка среща очи в очи с Евстатиев обаче не е на себе си", заяви бащата на жертвата. 

По думите му Ирена се опитва да се върне към нормалния живот. Завършила е X клас с 5,50. Сега е 11-класничка и продължава да се учи добре, тъй като искала да кандидатства право. 

Според бащата намерението ѝ е свързано с желанието за справедливо наказание на престъпниците. Белухов разказа, че във фаталния ден е търсил дъщеря си в продължение на 7 часа. Телефонът ѝ бил включен, но не вдигала. Родителите силно се разтревожили и започнали да я търсят по приятелки. 

Ирена отговорила едва около 15 ч. Казала единствено, че си идва вкъщи. Прибрала се вечерта в неадекватно състояние с разкървавени уста и насинена ръка.

Евстатиев я докарал с джипа си, като я оставил недалеч от дома. През цялото време я убеждавал да пази тайна за случилото се. 

"Според лекарите тя не помни всичко, тъй като е била упоена", обяснява Белухов. 

Родителят настоява изнасилвачът на дъщеря му да получи максималното наказание от 10 г. Той е категоричен, че Ирена не е имала интимни връзки с момчета, преди да бъде изнасилена. Не ходела по дискотеки и компании като връстничките си. 

В свободното време излизала само в махалата. Вчера Ирена трепереше цялата на влизане в съдебната зала, където чрез родителите си предяви граждански иск за 10 000 лв. срещу Иван Евстатиев и бе конституирана като частен обвинител. 

Разпитът ѝ продължи повече от 4 часа, като съдът даваше почивки, за да щади Ирена. Семейството ще поиска тя да не присъства повече на делото. Обяснения даде и майката Христина Белухова, както и самият подсъдим. Евстатиев не се е признал за виновен 

"Направил е много за община Стрелча и по тази причина е награждаван нееднократно. Той не е изнасилвач. Морално укоримо е да спиш с непълнолетна, но не е забранено", коментира брат му Динчо Евстатиев, който е адвокат в Пазарджик. 

По думите му разследващите не са дали възможност на бившия кмет да се възстанови психически и да си събере мислите, за да може да се защити. Той смята, че Иван Евстатиев е жертва на политическа поръчка.

"Десетки жители на Стрелча вече знаят истината и съжаляват, че са били употребени като викачи при протестите срещу брат ми. Истината ще излезе наяве, но Иван вече е ликвидиран като човек", добави Динчо Евстатиев. 

Адвокат Ташкена Колчева, която защитава подсъдимия, заяви, че ще пледира той да бъде оправдан. Тя също посочи, че сексът с непълнолетна не е наказуем. По думите ѝ в конкретния случай половият акт бил доброволен от страна на момичето.

Ирена се познавала с Евстатиев, тъй като участвала активно в предизборната му кампания. Имало доказателства, че в периода от 1 до 15 януари девойката го е търсила по телефона 14 пъти. Бившият кмет ѝ отговорил само веднъж. 

"Второто обвинение срещу него - че е я опил, е неоснователно, защото се поглъща от първото. Или ѝ е дал алкохол с цел да я изнасили, или само е искал да я упои. Двете заедно няма как да вървят", посочи адвокат Колчева. 

Според нея клиентът ѝ не може да участва в процеса, тъй като не бил адекватен. Не разговарял с нея и колегата ѝ Минчо Бенгарски, който е вторият му защитник. 

"В залата подсъдимият слушаше много внимателно и отговаряше смислено. Не останах с впечатлението да е нестабилен психически", каза Иван Грошев, адвокатът на Белухови, при една от почивките на делото. Той е категоричен, че има достатъчно доказателства срещу Евстатиев, сред които и поведението на жертвата му след инцидента. 

"Ако половият акт е бил доброволен, както твърди бившият кмет, щеше ли Ирена да изпадне в подобно психично състояние", заяви Грошев. 

По думите му Евстатиев е признал 9 от 10 обстоятелства, изредени в обвинителния акт, но не и изнасилването. Според разследващите ключови по делото ще бъдат експертизите. 

Заключенията на лекарите, извършили гинекологичен преглед на Ирена, се разминават по отношение на часа кога е бил половият контакт Безспорно е установено, че момичето се е намирало в състояние на средна степен на алкохолно опиване. 

Специалистите обясняват, че то води до значително нарушение на мисловната дейност, речта и съзнанието. За напиване на непълнолетна бившият кмет на Стрелча е заплашен със затвор до 6 месеца и глоба до 500 лв. За изнасилването на Ирена Белухова пък може да получи от 3 до 10 г. лишаване от свобода. 

Процесът срещу Евстатиев продължава и днес с разпит на свидетели. Делото се води в Пловдив, тъй като двамата магистрати от Панагюрския районен съд вече са участвали в производства по мярката за неотклонение на ексуправника. Пазарджишките магистрати си дадоха отвод, тъй като Евстатиев е член на местната адвокатска колегия.


Източник: в. "24 часа"


Още по темата: общо новини по темата: 89
06.02.2019 »
30.08.2018 »
16.08.2018 »
15.08.2018 »
20.02.2018 »
02.01.2018 »
предишна страница [ 1/15 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
А тия мангалки дето раждат по на 12 ? За тях УКОРИМО ли е ?! Що мерите с различен аршин ?!В хотел, не е изнасилена, пила до откат ,качила се доброволно в стаята...Много морални станахме !
+1
 
 
Да . Не само че е укоримо ,но е и наказуемо!!!
+1
 
 
В живота има много неща,които са законни,но морално укорими,както и обратното. Случаят е точно такъв.Според наказателния кодекс-ако лицето е навършило 14/четиринадесет години и сношението е доброволно,не се преследва от закона. Кмета не го съдят за секс с 15 годишна,а за изнасилване и/или възползване от безпомощно състояние/ако е била пияна/. Не е незаконно,но е морално уокоримо. Целият случай от самото начало е меко казано съмнителен.Кое нормално 15 годишно момиче,ще ходи през нощта в хотелската стая на 60 годишен мъж.При това на такъв за който целият град знае,че си пада по малолетни и,че в хотела са го посещавали такива момичета.Това не е като да седне да пие кафе в заведение с познат. Май,няма невинни в тази история. Дърт извратеняк и малка,но вече опитна,която е решила да изкара повече от уговореното.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
XXI игри на БАСС
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: