ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Махат всички паметници от комунизма
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:58 / 24.11.2016Коментари (18)5007
© Plovdiv24.bg
Всички паметници, лозунги, символи или други предмети, свързани с комунистическия режим, да бъдат премахнати от обществените места в страната. Това предвиждат поправки в Закона за обявяване на комунистическия режим за престъпен, които депутатите приеха на първо четене със 104 гласа "за".

Отговорните държавни лица и местни власти, които не изпълнят това задължение, ще отнасят глоба от 200 лв. Когато демонтирането на паметник се окаже трудно, до премахването му ще се поставя надпис, който ще указва престъпния характер на комунистическия режим. 

Отстранените символи пък може да се предоставят на Музея за социалистическо изкуство, предвиждат още промените. Освен това в учебните програми ще се заложи обективно изучаване на комунистическия режим. 

Дебатите по законопроекта очаквано нажежиха до червено страстите в НС, като дори замалко щеше да се стигне до физическа саморазправа между единия от вносителите Петър Славов от РБ и Емил Димитров-Ревизоро от ПФ. 

"Неговият баща със сигурност е бил накъде номенклатура, което не го прави лош човек, а е успял да осигури на сина си образование", заяви Димитров по адрес на Славов и го обвини, че сега в опита си да се еманципира от миналото си разделял обществото.

На това реформаторът не се сдържа и отиде заплашително до трибуната. Лице в лице двамата депутати си размениха гневни погледи, което изправи на нокти квесторите. В крайна сметка всичко се размина. 

"Жалко е, че в края на това НС ставаме свидетели на такива грозни сцени", заключи обаче Четин Казак от ДПС. Срещу промените скочи и Илиян Тодоров от "Атака", който попита дали ще се глобяват и съдят всички, които продават някакви стоки с петолъчка. 

"Петолъчката не е комунистическа, тя е откраднат масонски символ", опонира пък Методи Андреев от, ГЕРБ, който също е сред вносителите. "Вадите на умряло куче нож. Комунизмът го няма, страницата е затворена. Гласувате закон срещу мъртвец", скочи и проф. Станислав Станилов от "Атака".


Източник: Агенция "Монитор"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Аз предлагам да се премахне и НДК и всичко построено по време на комунизъма
0
 
 
Декомунизация и лустрация - паметниците са само върхът на айсберга. Понятието "комунизъм" е доста размито и трябва да се дефинира по-прецизно. В момента не става ясно окупацията на страната ни от СССР влиза ли в графата или не, защото отделно става въпрос и за окупационна символика.
0
 
 
Вместо да вземат да се занимават с нещо смислено, нашите тъпи и прости депутати мислят каква глупост да измислят. 90% от парламента са комунисти- някои явни други пребоядисани в различни партии. Срам ме е от такива депутати.
+2
 
 
Комунизма го няма но копелетата на партийните миндили са на власт и в бизнеса. Да не се правят на луди,че нещо било погребано.Другото обаче е покълнало и избуяло в страни ,като България. Колкото по близо до Москва (географски и еничарски-русофилски)и с ченгета в политиката,толкова по нисък стандарт,олигархия и НЕоправия. Направете си справка за Източна Европа и ще видите ,че е така!
на 24.11.2016 г.
-1
 
 
Никога не е късно! Смърт за комунизма и изчадията на комунистическите уроди съсипали България, които днес продължават да го правят.
+1
 
 
Това трябваше да се случи преди 25 години, както и закон за лустрацията. Сега е безсмислено да се харчат едни пари, пак от нашия джоб, за да се рушат, местят или каквото е там "символите на комунизма"!! Колкото до учебниците-пак закъсняха! Цяло едно поколение не изучаваше за зверствата на комунизма. Дано нещата са представени обективно и точно, но всъщност -обективно, от чия "камбанария""!!!
Aнонимен
на 24.11.2016 г.
+3
 
 
Идиоти. Жилищните блокови, централите, язовирите, родените преди 1989 също трябва да се сринат и избият. и магистралите също и девня заводите и София цялата.
+8
 
 
На тяхно място може Джамии да вдигнете.. Толкова ли е трудно да се осъзнае, че историята е нещо минало - хубаво или лошо.. това е нещо, което народа е надживял. Вместо да направите нещо полезно харчите пари само за глупости и безцелни простотии
+4
 
 
А паметника "Бузлуджа" къде ще го преместят?! Само се чудят каква простотия да измислят....
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Облагородяват Градската градина
Политическо противоборство в САЩ
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: