ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
МВР Пловдив с много ценни съвети към студентите
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:43 / 06.12.2016Коментари (0)2622
©
ОД МВР Пловдив публикува практически препоръки за ограничаване на пътнотранспортните произшествия по време на студентския празник - 8 декември 2016 г. Ето какви са те:

По време на студентския празник хора от различни възрасти се отправят на път, за да празнуват. Пътуванията по време на празници са свързани с известни рискове за настъпване на пътнотранспортни произшествия (ПТП). Често вината е не само на водачите, но и на пътуващите в превозните средства компании от настоящи и бивши студенти. 

Основните рискови фактори са: липса на достатъчно шофьорски опит на водача при есенно-зимни условия; превишена или несъобразена с пътните и атмосферните условия и с релефа на местността скорост; предприемане на рискови маневри; отнемане на предимство и управление на автомобили от неправоспособни или употребили алкохол водачи. 

Настроението и празничните емоции често водят до загуба на чувството за предпазливост. Еуфорията води и до безкритичност и опасна агресивност. Усилването на музиката в автомобила е допълнителен рисков фактор за попадане в ситуация за настъпване на ПТП.

За ограничаване на пътни инциденти "Пътна полиция" препоръчва на студентите и техните близки следните превантивни мерки:

- Ако ще празнуваш в населеното място, в което живееш или учиш, отиди в заведението без своя автомобил. Наеми такси или помоли някой близък да те закара, а после и да те върне от купона.

- Ако празненството ще е в друго населено място, прецени опита си като шофьор при зимни условия. Помни, че зимата се характеризира с мъгла, заскрежаване, валежи, поледици и други неприятни изненади. Погрижи се автомобилът да е оборудван с гуми, подходящи за зимни условия; а светлините, чистачките и отоплението да са в изправност. 

Снабди се с вериги за сняг, лопата, буксирно въже, автоаптечка, светлоотразителна жилетка и триъгълник. При възможност пътувай през светлата част на деня, избягвай шофиране на фарове. 

- Ако празникът започне с алкохол още в автомобила, който управляваш, не се изкушавай да пиеш! И малките дози и концентрации са опасни и увеличават риска от катастрофа. 

- Шумът от разговори и силната музика в допълнение към приповдигнатото настроение в автомобила пречат на концентрацията и отклоняват вниманието на шофьора. Помоли приятелите си да се съобразят с това. 

- Ако пътуваш организирано в група, не се поддавай на приятелски закачки и въвличане в "състезания", "гонки" и рискови изпреварвания. Ако твоят шофьор управлява рисково, като превишава значително скоростта, изпреварва неправилно и създава предпоставки за катастрофа, направи му забележка да промени начина на шофиране. Помни, че той застрашава директно и твоя живот. 

-По пътя към мястото на празника и обратно е задължително да шофира най-опитният водач от компанията. Отчети факта, че управлението на чужд автомобил, с чиито особености не си свикнал, е рисково. 

- Важно е след купона шофьорът да е добре отпочинал и напълно освежен. Най-добре е от предния ден да определите кой ще шофира по обратния маршрут, за да не се увлича в наздравиците в празничната нощ и да е бодър на следващия ден. 

- Не сядай зад волана, ако още не си напълно трезвен и ако не са изминали поне 8 часа от употребата на алкохол. При настъпване на опасна сънливост не се колебай и спреш за почивка край пътя. 

- Ако няма кой да шофира, защото всички са под въздействието на алкохола, не правете компромис. Изчакайте до възстановяването на шофьора и тогава потеглете на път с риск да закъснеете и да нарушите предварителния план.

При необходимост сигнализирай на телефон 112. Пожелаваме на всички настоящи и бивши студенти приятни празнични дни и безопасно пътуване!



Още по темата: общо новини по темата: 85
09.12.2023 »
09.12.2023 »
08.12.2023 »
08.12.2023 »
08.12.2023 »
07.12.2023 »
предишна страница [ 1/15 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Изграждат кръгово кръстовище на Кукленско шосе
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: