ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Стоян Колев: Няма как да откажа на Локо, приех предложението на секундата
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:51 / 03.01.2017Коментари (0)4136
© Plovdiv24.bg
Един от най-добрите род­ни вратари през новия век - Стоян Колев, прекрати съ­стезателната си кариера в Нефтохимик в навечерието на 2017 година. В последните дни от миналата година той прие поканата от Едуард Ераносян да стане треньор на вратарите в Локо (Пд), за което Plovdiv24.bg първи съобщи.

Сливналията оста­вя зад себе си титла и Купа на България с ЦСКА през 2003 и 2016 година, както и Суперкупа с Локо (Пд) през 2004 г. Бившият вече страж даде интервю за "Тема Спорт" по по­вод края на състезател­ната си кариера и новото начало на "Лаута".

- Стояне, каква равносметка си правиш, след ка­то прекрати състезателна­та си кариера за втори път? И каква е причината точно сега да го решиш?
- Просто в този момент получих доста добро предло­жение, което няма как да от­кажа. Вече ще направя 41, не съм на 30 да имам още време да играя футбол. Затова, кога­то от Локо Пловдив ми отправиха покана да стана тре­ньор на вратарите, приех на секундата. Да, имах договор с Нефтохимик до края на сезо­на, но в този момент преце­них, че най-доброто развитие за мен е да отида в Локо и вече няма смисъл да играя. Започваме подготовка на 9 януари, аз се събирам отново с Едуард Ераносян. Той ми бе­ше треньор и през 2004 годи­на, когато преминах в Локо от ЦСКА. Тогава спечелихме Суперкупата и играхме квали­фикации в Шампионската лига срещу Брюж, така че се позна­ваме добре с Ераносян. С други думи - причината да си пре­кратя кариерата е предложението от Локо Пловдив. Труд­но се слага край на толкова дълга кариера, но този мо­мент така или иначе трябва­ше да дойде. Както отбеля­захте, аз на практика за вто­ри път спрях с футбола. В края на 2014 година пак бях ре­шил да не играя повече. Тогава останах само като треньор на вратарите в ЦСКА. Но през лятото на 2015-а получих предложение от Септември София (тогава в Трета лига) да съм играещ наставник и приех. А дни по-късно се завър­нах в ЦСКА и оттам история­та е ясна - спечелихме купата. Ако трябва да правя равно­сметка, съм щастлив от то­ва, което постигнах в състе­зателната си кариера.

- Най-големите ти успехи са свързани с ЦСКА - титлата през 2003 година и купата през 2016-а. Това ли са най-ра­достните ти моменти в ка­риерата?
- Като се замисля, във всеки един клуб съм имал много хуба­ви спомени, не само в ЦСКА. Спомням си с добро престоя в Локо Пловдив в началото на новия век, когато бяхме в Б група. После през 2001 година преминах за първи път в ЦСКА. Тогава постигнахме ре­зултати - и като отбор, и аз в личен план. Направихме доб­ри мачове с Блекбърн (1:1, 3:3) за Купата на УЕфА. След това се върнах в Локо Пловдив и спечелихме Суперкупата, ка­то победихме Литекс с 1:0. После отидох в румън­ския Оцелул и там съ­що записах доста добри изяви. Специалистите бяха до­волни от мен и аз съ­що от себе си, така че ценя високо престоя си в Румъ­ния. Оттам преминах в Черноморец при Краси Балъков, при Димитър Димитров-Херо пък направих много сил­на серия от 870 минути без допуснат гол в А група, избраха ме за вратар на пър­венството... И това не беше всичко, при последния ми пре­стой в ЦСКА пак имах много хубави моменти със спечелва­нето на купата, макар да не играх в мачовете в турнира. Така че всеки един мой клуб е оставил трайна следа в мен и не мога да отлича само един момент, или един двубой. Имал съм доста силни пред­ставяния и в ЦСКА, и в Локо Пловдив, и в националния от­бор, макар да не записах мно­го участия (16).

- От кои треньори си нау­чил най-много?
- От всеки съм се стремял да попивам максимума и ми е помогнал малко или много. Но бих отличил Стоян Йорданов, при когото съм имал много силни моменти като подго­товка. Той ме привлече в ЦСКА през 2001 година, заедно с Паро Никодимов. А също и Любомир Шейтанов трябва да отлича, който също е допри­несъл изключително много за моето развитие.

- Кога реши да се занима­ваш с треньорство?
- На нас, футболистите, це­лият живот ни минава по стадионите и в един момент просто почувствах, че искам да остана част от спорта и да си предавам знанията и на останалите. Ще ми бъде приятно да работя с други вратари.

- Да те върна към ЦСКА - как виждаш бъдещето пред клуба?
- В момента отборът има малко по-труден сезон, което е логично с оглед на многото нови играчи през лятото. Те може би не знаеха къде точно идват или по-трудно се адаптираха към изискванията на "Българска армия". Там е no-различно от дру­гите стадиони и отбори. Големият коз на ЦСКА е собственикът. За Гриша Ган­чев каквото и да кажем, ще е малко - футболът му е ясен. Той хвърля изключи­телно много средства за клуба, спортист е, не се предава пред трудности­те и ще се пребори с тях.

- Преди време ти посочи Георги Китанов като най-перспективния млад вратар в България. Тогава заяви, че за него е най-добре да продължи ка­риерата си в чужбина, но той премина в ЦСКА. Как виждаш неговото разви­тие?
- Според мен ЦСКА е доста добра крачка напред в негово­то развитие. Този клуб може да се окаже много силен трам­плин към Европа. За него е важно да си пренесе постоянството, познато от Черно море, и на "Армията". Нека да е здрав и да продължава да ра­боти. Не е лесно да дойдеш от Черно море в ЦСКА. Гово­рим за съвсем различна обста­новка, очаквания, напреже­ние... На "Армията" всичко се гледа под лупа. Преходът при някои футболисти е по-труден, нужно им е повече време за адаптация, но и то­ва се преодолява.

- А как виждаш ситуацията в Локо Пловдив, макар реал­но да не си започнал работа там?
- Това, което виждам, е, че собственикът Христо Крушарски е сериозен човек, с много големи амбиции и въ­зможности и съм убеден, че нещата ще се получават все по-добре. Направена е сплав от изключително добри и опитни играчи, както и по-млади, с обещаващи качества.

- Какви цели си поставяте на "Лаута"?
- Не сме си говорили още на тази тема. Има време. Както знаем - апетитът идва с яде­нето.

- А смяташ ли, че ситуация­та в последния ти клуб Нефтохимик ще се подобри през пролетта?
- Сигурен съм. футболисти­те вече работят доста вре­ме с Христо Янев, наясно са с неговите намерения и идеи и свикнаха с начина му на рабо­та. С неговото идване организационно доста от нещата в Нефтохимик се подобриха значително и ще стават все по-добри.

Още по темата: общо новини по темата: 175
07.04.2017
07.04.2017
13.03.2017
10.03.2017
07.03.2017
20.02.2017
предишна страница [ 1/30 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Легендарен отбор от Бундеслигата следи играч на Локо! От "Лаута" искат 3 млн. евро
Наш национал: Локо (Пд) играе най-стойностния футбол в България
Изборът е направен! В Локо решиха къде ще проведат лятната подготовка
Фенклубът на Локо с емоционални кадри на фона на "Радост и тъга"
17-годишен талант тренира с представителния отбор на Локомотив
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: