ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Варненските митничари покривали наркоканал
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:15 / 17.01.2017Коментари (2)4656
©
Информация за покровителстван наркоканал от арестуваните митничари от пристанище Варна-запад проверяват спецченгетата от ГДБОП. Това разкри пред "България Днес" запознат с разследването.

По думите му схемата за трафик е действала близо година. Дрогата е влизала скрита в контейнери с легална стока, които митническите служители пропускали да проверят. Спецченгета обясниха, че за момента доказателствата за наркосхемата са малко и затова не са обявявани публично. Разследването по случая тече независимо от разкритата схема за прибиране на подкупи. По него освен митнически служители се проверяват също бивши ченгета и известни бизнесмени.

За момента Дамян Йорданов, Ивайло Арнаудов, Добромир Киров, Анна Ангелова и Галин Русев са обвинени само за участие в организирана престъпна група с цел искане и вземане на подкупи. В схемата участва и служител на спедиторска фирма, обявиха от прокуратурата. 

След ареста си той прави пълни самопризнания, заради което е пуснат под гаранция от пет хиляди лева. От думите му става ясно, че митничарите са събирали по 1500 лева на контейнер, за да обработят по-бързо документите и освободят товара. 

В замяна спедиторските фирми избягвали престоя, свързан с големи такси, както и извършването на евентуална митническа проверка, при която се плащат допълнителни суми - за разтоварване и товарене на стоката. 

Разследващите успели да подслушат разговори на задържаните, в които се споменавали събраните суми и тяхното разпределение. Затова и антимафиотите поискаха постоянен арест за шефа на митническия пункт и четирима началник смени веднага след акцията в петък. На вчерашното си заседание Специализираният наказателен съд уважи молбата на разследващите.

По време на мярката за неотклонение информацията за наркоканала не бе обявена. Стана ясно обаче, че групата е наблюдавана от четири месеца след получен оперативен сигнал.

По неофициална информация схемата започва да се разплита след залавянето през септември миналата година на пратка с 2350 кг прекурсор за производство на синтетична дрога. Химикалът е натоварен в два контейнера, идващи от Китай, които по документи съдържали безобидни стоки. 

Проверка тогава показва, че свързани с вносители фигури от криминалния свят и преди са вкарвали по този начин различни пратки. Заради липсата на реакция у митничарите започва проверка от ГДБОП. Твърди се, че именно тогава е засечена и схемата с исканите рушвети за фиктивна обработка на контейнерите.

Като получател на пратката бил посочен бизнесмен от района на Разград. Той от своя страна трябвало да предаде химикалите на предприятие в областта.

Според запознати получателят веднага е заловен. Обискирано е и жилище на бивш заместник-директор на полицията. Освен прекурсорите през пристанище Варна редовно минават и пратки с готови наркотици, разказват спецченгета.

Пристанище Варна е един от основните входни пунктове на кокаина в Европа, разкри в свои доклад Европол. Солидни количества минават и през Бургас и Констанца, допълниха евроченгетата. По данни на български антимафиоти през Варна и Бургас минава третият по големина канал за транзит на дрога от Южна Америка към Западна Европа. По правило пратките се вкарват в корабни контейнери с легална стока, които митничарите пропускали да проверят.

Любим метод е коката да се транспортира в контейнери с риба, защото поради миризмата и ниската температура на съхранение на стоката наркотикът не може да бъде открит. Това според ченгета е основният метод за внос в България през Варна и Бургас.

Полицейски данни показват, че годишно през страната ни минава кокаин за стотици милиони левове. Тук стоката е поемана от родни мафиоти, който я транспортират с помощта на италиански "колеги" към крайната дестинация.

Освен кокаин през родните пристанища се транспортират и идващи от Грузия пратки хероин. Спецченгета твърдят, че едно от депата след влизането на дрогата е край Стара Загора.



Още по темата: общо новини по темата: 8
07.02.2020 »
24.01.2017 »
17.01.2017 »
16.01.2017 »
15.01.2017 »
14.01.2017 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 19.01.2017 г.
0
 
 
По-изфабрикувани простотии скоро е нямало!
Aнонимен
на 17.01.2017 г.
0
 
 
ако са замесени с дрога , ги обесете!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Облагородяват Градската градина
Парламентарни избори 2024
Политическо противоборство в САЩ
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: