ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Специалист: Включете климатика на режим "охлаждане", ако замръзне
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:26 / 17.01.2017Коментари (2)19527
© Plovdiv24.bg
Студовете са цяло изпитание за климатика. Освен да заприлича на огромна ледена шушулка, той може да започне и да издава странни шумове. Освен това може да доведе и до повреждането на машината.

Лед, образувал се от замръзване на конденза. Това е основната причина климатикът да ни създава проблеми през студените месеци. А така неприятното тракане се получава от удрянето на перката в леда в долната част на външното тяло, обяснява за Дарик Боян Радев, специалист по поддръжка на климатици.

Включване на климатика за кратко на режим "охлаждане" може да ви реши проблема със замръзналото външно тяло. Обяснението е просто - при режим "отопление" тялото отвън става студено, а при "охлаждане" е обратното - външното тяло се загрява.

Замръзването пък може да се случи не непременно при рекордни студове, а дори и при градуси, близки до нулата, когато има голяма влага (особено във Варна). Един от начините да не се стига до образуване на лед е да се откачи тръбата, която отвежда конденза (ако имате такава). 

Може да има и друга причина климатикът да трака и създава вибрации повече от обичайното. Тампоните, на които е поставен компресорът, също се износват. Това води до увеличаване на вибрациите. Шумове може да издава и вътрешното тяло. Пластмасата също старее и е възможно в един момент да започне да се чува пукане, посочи Радев.

Специалистът съветва, когато се очакват ниски отрицателни температури, машината да не се изключва и да се остави да работи непрекъснато, като поддържа стайна температура.

При по-студено време консумацията на климатика се увеличава с 10-15 на сто. Въпреки това си остава най-икономичния начин за отопление. Инверторните и хиперинверторните климатици са най-икономични, като при тях консумацията е между 500 и 800 вата. При климатици от средния клас консумацията варира от 800 до 1500 вата.

Профилактика е желателно да се прави два пъти в годината- преди зимата и преди лятото. Препоръчително е филтрите да се почистват поне веднъж месечно, съветва специалистът.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 17.01.2017 г.
+1
 
 
този "специалист" май - май е на парно в дома си>>>>
+3
 
 
Първо или въобще няма да тръгне заради външната температура, или бързо ще достигне 16/18 градуса, (ако не му попречите)което е минимума при режим охлаждане и ще спре. Второ Ако се заледи до такава степенч че перката да удря в леда - това голямо парче лед, което е в тялото, няма как само топлообменника да го разтопи. Заледява ли се до такава степен, климатика има проблем. Ако има щуцер с маркуч за отвеждане на конденза от външното тяло най-вероятно леда е направил тапа в него /маркуча/ и конденза се натрупва, и замръзва от отрицателната температура. Ако външното тяло не е невилирано, /хоризонтално и верикално/ също може да задържа конденз. Има още много причини, които може да отстрани само техник.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: