ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Ченгета масово напускат КАТ! Трудно взимали подкупи, искат в "Гранична полиция"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:20 / 26.01.2017Коментари (7)7652
© Plovdiv24.bg
Над 700 катаджии, или по 2-ма души на ден, са наказани за година за опити да "излъжат контрола" в патрулките. Имало пътни полицаи, които за 12 месеца задържали по 30-40 шофьори, предложили им подкупи. 

Над 700 катаджии годишно или по 2-ма на ден, са били наказвани за опити за корупция през последните 12 месеца благодарение на видео - и аудиоконтрола върху патрулните им автомобили. В резултат масово служители на Пътна полиция са започнали да напускат, като се пренасочвали към Гранична полиция и към районните полицейски управления, научи "168 часа". 

Първите оборудвани с камери и микрофони коли влязоха в действие още в началото на миналата година. Сигналът от тях се предава с висока видеорезолюция по 3G връзка директно в МВР. Той показва какво правят служителите вътре в патрулката и предава чрез звук от микрофона разговора, който водят катаджиите със спрените за проверка шофьори. 

"Вероятността за корупция при това оборудване вече е минимална", похвалиха се още тогава от ръководството на Пътна полиция, а как точно действа новата техника, бе демонстрирано на специална пресконференция. Най-много оборудвани с камери и микрофони автомобили бяха осигурени за големите градове, като общо антикорупционните коли бяха 120. 

Първоначално от МВР обявиха, че записите, които се правят в патрулите на КАТ, ще бъдат проверявани основно след сигнали и жалби от граждани, като видеото ще се пази един месец. Сега обаче става ясно, че работата на Пътна полиция е била постоянно контролирана от Дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР. Така се е разбрало, че катаджиите масово се опитват да изхитрят системата, обясниха източниците на вестника от МВР. 

Много от тях директно покривали камерите, изключвали микрофоните, които трябва да носят на реверите на дрехите си по време на пътните проверки. Други пък спирали автомобилите на граждани извън обхвата на камерите или пък били изобличавани директно да спят по време на работа. След анализ на съответното нарушение на дисциплината, информацията била предавана на ръководството на съответното областно управление на МВР, в което работят нелоялните пътни полицаи, за да им бъде наложено наказание. Принципът бил да се съставят комисии по места, които да определят как точно да бъдат санкционирани нарушителите в униформи от директорите на областните дирекции.

В първоначалния етап се оказало, че ръководствата по места задействали процедурата със силно нежелание и съпротива, защото не искали да се конфронтират с подчинените си. Това предизвикало според източниците на "168 часа" няколко проверки на различни директори в страната от централно ниво на вътрешното министерство. По този начин след вътрешен натиск шефовете на дирекции в крайна сметка започнали да налагат наказания на подчинените си, които опитвали да заобиколят антикорупционната система. 

Така много скоро отделни катаджии натрупали по две наказания, а според правилника на МВР в такива случаи следващата санкция е директно уволняване от системата. За да избегнат това, много на два пъти наказвани служители започнали да се местят в други служби на министерството. Най-силно било желанието за постъпване в Гранична полиция, където в последните години корупционният натиск се увеличи драстично заради засиления трафик на бежанци през страната ни.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Безспорно има много лош материал в полицията и нямам намерение да ги защитавам, но Вие, коментиращите, все знаете да филосовствате, а погледнали ли сте се самите Вие. Ако няма за какво нарушение да Ви пишат фиш или акт, то тогава няма и за какво да Ви искат рушвет. Ама нали сте едни "праведни" всичките, сгащят ли Ви в нарушение ще си счупите ръцете да бутате пари само и само да Ви се размине...
Здравейте! На 03,08,2019г. в темата ви "Ботев повеждаше два пъти срещу Етър, но не успя да стигне до победа", някакъв е влязъл в моя профил и е писал с моя ник baionzi. Дали може да го блокирате? Благодаря!
на 26.01.2017 г.
0
 
 
вчера, днес беха излезли в засада под надлеза за Кичука. Ами , с изтъняли джобове след празниците..трябва да се "работи"
+4
 
 
Обществената тайна вече се разгласява официално. Това е все пак някакъв светъл лъч надежда полицията ни да догони поне страни като Грузия. Защо обаче на един явно корумпиран служител трябва да се позволява от КАТ да преминава в Гранична полиция, на която сме поверили националната си сигурност? Контролът на кандидатите трябва от роднински принцип да премине на сериозно филтриране от психолози и тестване за интегритет и етичност. За полицейска служба трябва да се селектират енергични и смели хора, а не шушумиги и мързеливи тарикати. Водещо трябва да е това, което кара малките момчета да мечтаят да бъдат полицаи.
+4
 
 
трудно се отучва едно прасе ,което е свикнало да рие в кочината!Пък и свинята от кладенчова вода не разбира.
Aнонимен
на 26.01.2017 г.
+5
 
 
Сега ли го разбраха? Ако от утре се събудим с камери и микрофони в патрулките и по полицаите във всички системи на МВР, бъдете сигурни, че ще останат без хора до месец!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Мигранти и бежанци
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: