ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Запис на заповед ви разорява за ден, цяла година доказвате, че е фалшива
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:58 / 02.02.2017Коментари (5)4859
© bTV
Срещаме се с Цветанка Иванова от Враца. На нея й се налага да търси непознат мъж в софийския ромски квартал "Христо Ботев". Цветанка разбира за съществуването на Спас преди един месец... когато жената буквално губи съзнание във врачанския клон на голяма банка, разказва bTV.

Сметката й с 35 000 лв. е източена. Всичките пари, които изкарала след 10 години тежък труд в Израел, вече не са нейни. Поне привидно, напълно законно.

Лист, наречен "Запис на заповед", е единственото доказателство, според което тя е длъжник на Спас от "Христо Ботев". Отдолу има подпис, за който Цветанка твърди, че не е неин.

Столичният адвокат Симеон Рачев Миков предоставя хартийката пред Врачанския районен съд. На нея пише, че Цветанка дължи на Спас 55 хиляди лева. Експресно, още на следващия ден, съдът в лицето на съдия Емил Кръстев узаконява записа на заповед и издава изпълнителен лист за събиране на задължението.

Врачанските магистрати отказаха коментар, но отбелязаха, че законът е такъв. Всеки може да изкара длъжник всекиго. Истинността на този елементарен за фалшификация документ, не се проверява. Длъжникът трябва да докаже, че твърдението не е истина.

Ударът за Цветанка е двоен, когато разбира, че и другият й актив, апартамент в София, от чиито наем тя преживява, е с наложен запор и предстои да бъде продаден. Сумата расте страховито и вече е 72 000 лв.

Заедно с Цветанка търсим Спас в ромския квартал. Пред нас той категорично отрича да познава жената и да й е давал пари, които след това да си е прибрал обратно по съдебен път.

Цялата процедура е извършено с пълномощно и договор за правна помощ от адв. Симеон Рачев Миков от Софийската адвокатска колегия. Именно в неговата сметка са прехвърлени 35-те хиляди лева на Цветанка. В кантората му негов колега коментира, че парите вероятно вече са предадени - на ръка или по банков път.

Самият Миков първо се опитва да изгони екипа ни, а след това заявява, че не коментира клиентите си и "има прокуратура, да го разследва".

Изпълнителното производство срещу Цветанка е извършено от съдебният изпълнител Иван Чолаков. Той е взел парите от сметката на Цветанка и ги превел по сметката на адвоката Миков.

По закон длъжникът трябва да бъде информиран за предстоящата конфискация на имуществото му. Това обаче не се случило. Цветанка не била открита на адреса си по лична карта във Враца, защото се преместила да живее на село месец преди аферата. Призовкарят Борислав Ангелалов обаче предал призовката на лице на име Мария Иванова, която била наемател на друг неин адрес - в София. Малка подробност - разорената жена не е имала такава квартирантка и не познава човек с такова име.

Съдебният изпълнител няма право да изисква документите на лицето, на което се връчва документът. Може ли Мария Иванова въобще да не съществува? "Това трябва да го докажат следствените органи".

Чолаков ни казва, че ще спре обявяването на апартаманета за публична продан до изясняване на случая, но отбелязва, че законът не го задължава да спре процедурата докато няма съдебно решение, че записът на заповед е фалшив.

Всеки може да се окаже в положението на Цветанка. Документ с никакви сериозни реквизити, който не се проверява по никакъв начин от съда, създава длъжници, които освен това са в неравнопоставено положение - за да се защитиш след събития, станали само за часове, трябва да минеш през дълга съдебна процедура.

Реално имаш 2 седмици за реакция и то ако получиш бележка на адреса, на който живееш. А измамниците се целят в хора, които може до последно да не разберат, че са станали жертва на престъпление. Какъвто е случаят с Цветанка.

"Това е една стена, срещу която жената, ако се изправи, ще си счупи главата", коментира в студиото на "Тази сутрин" адв. Николай Ганев. Той посочи, че работи по 4 такива случая и една година не може да спре изпълнението даже и след установяване на подправен подпис.

По думите му ГПК има текст, който дава възможност за спиране на производството при данни за престъпление.

Адв. Явор Карапанайотов допълни, че в подобна ситуация трябва да се действа бързо и има процедура, при която, ако не си има възможност за възражение, може да направиш такова. Ако се стигне до установителен иск от страна на кредитора, тогава той трябва да докаже пред съда, че има основание да иска сумата.

По думите му в ситуация като тази на Цветанка прокуратурата няма да се произнесе достатъчно бързо. При излизане на графологичната експертиза, която доказва подправения подпис, обаче, може да се издаде обезпечителна заповед.

Адв. Ганев коментира, че Софийската адвокатска колегия трябва да реагира по повод действията на забъркания в скандала свой член (адв. Миков), но в такива ситуации до момента не се е стигало до дисциплинарно производство.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 03.02.2017 г.
0
 
 
В България,умишлено е официализирана система за ограбване хора,от корумпирани престъпници в съдебната система.Последната е толкова антигражданска,че няма накъде повече.Обикновенните хора са подложени на груба и тежка гавра от всякакви частни съдилища,адвокати и нотариуси.Попаднал в този престъпен картел,на жертвата/Цветанка/не и остава нищо друго,освен да се обеси.
+6
 
 
Хора от Банката са замесени,където са стояли парите там трябва да разпитат всички с детектор.100 процента има замесен в схемата...
Aнонимен
на 02.02.2017 г.
+5
 
 
За мангото е ясно, че е "куха лейка", но кой е дал информация на този псевдоадвокат за сумите, които нещастната жена е спестявала. Това трябва да открият криминалистите, защото престъпната мафия расте, но не старее.
+7
 
 
Една от най-големите победи на кукловодите е, че до бели автобуси се стига само пред парламента. Когато подобни МПС-та започнат да извозват съдии и прокурори, нещата бързо ще тръгнат в правилната посока. Тревожното за кукловодите е, че през последните 1-2 години съдебната система, чрез която реално дирижират всичко, вече започна да привлича сериозно внимание.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: