ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
4 приоритета ще ръководят работата на МОН в мандата на служебното правителство
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:38 / 06.02.2017Коментари (0)2591
©
Четири основни приоритета ще ръководят работата в МОН в мандата на служебното правителство, обяви пред журналисти министърът на образованието и науката проф. Николай Денков. 

В сферата на средното образование усилията ще се насочат към подготовката на държавните зрелостни изпити, националното външно оценяване и приема след завършено основно образование. През следващите два месеца служебният екип ще подготви финален вариант на Националната стратегия за развитие на научните изследвания и актуализиран проект за изменение и допълнение на Закона за развитие на академичния състав. От изключителна важност е и Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" (ОП НОИР).

Проф. Денков пое ангажимент също при предстоящите избори МОН да осигури нормалната работа на избирателните секции в училищата.

Приоритетът, свързан със средното образование, обхваща дейности, които засягат десетки хиляди учители, ученици и родители, аргументира избора си министърът. Организацията и вече обявените дати за националното външно оценяване и държавните зрелостни изпити няма да се променят. Матурата по български език и литература ще бъде на 19 май, а по втори задължителен предмет по избор - на 22 май.

"Вече е в ход процедурата за възлагане на подготовката на изпитните материали. Ясен е и графикът на дейностите. Така че не би трябвало да има проблеми по отношение на организацията както на държавните зрелостни изпити, така и на националното външно оценяване и на приема след основно образование", заяви заместник-министър Мария Гайдарова.

Екипът на МОН ще обърне специално внимание на Националната стратегия за развитие на научните изследвания, защото тя е основно изискване за изпълнение на ОП НОИР. До два месеца министерството на образованието и науката е длъжно да представи финален вариант, който да бъде приет от Министерския съвет и внесен в 44-ото Народно събрание веднага след неговото сформиране.

Съвсем малко време не достигна на 43-ия парламент да приеме окончателно поправките в Закона за развитие на академичния състав. По време на служебния мандат МОН ще актуализира законопроекта, като използва всичко постигнато в тази посока до момента.

"Един от най-важните елементи в предложените промени е определянето на минимални изисквания за заемане на академичните длъжности "доцент" и "професор" и за присъждане на научните звания "доктор" и "доктор на науките". Не може да има универсални минимални изисквания, те са различни за различните научни направления. Нашата задача е да разработим специфични минимални изисквания за всяка отделна област и ние вече работим по този въпрос", поясни заместник-министър Иван Димов.

"Подготвяните промени в Закона за развитие на академичния състав са част от изпълнението на плана за действие по Националната стратегия за развитие на висшето образование и са в синхрон с нея", подчерта министър Денков.

Служебният екип на МОН има нужда от още малко време, за да посочи точно проблемите в ОП НОИР и възможните решения. През тази седмица предстоят две срещи с представители на Европейската комисия (ЕК). В следващите дни се очаква също одитният доклад на ЕК за състоянието на оперативната програма при проверката през октомври 2016 г. Министър Денков обеща да представи подробно пред медиите констатациите в доклада и конкретните мерки, свързани с тях.

"Трябва да продължим разработването на процедурите за набиране на проектни предложения по ОП НОИР. Целта е да се ускори процесът по договаряне. Защото в началото на третата година от програмния период сключените договори са едва 116 на обща стойност 324 млн. лв., което е 24% от бюджета", добави заместник-министър Ваня Стойнева. 

Като следваща важна задача тя посочи ускоряването на плащанията към бенефициентите. Към 31 януари т.г. са разплатени само 39 млн. лева или 2.8% от бюджета на програмата.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: