ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Мегапроект за 225 милиона лева преобразява Пловдив!
Автор: Васил Динев 09:00 / 20.02.2017Коментари (26)50108
Plovdiv24.bg зададе два въпроса на НКЖИ, а именно: Какво се случва с проекта за жп възел "Пловдив"? и "По коя програма ще се кандидатства за финансиране и какво ще бъде участието на община Пловдив?".

Отговор на запитването:

Проектът "Развитие на железопътен възел Пловдив" е на стойност 224 870 976,80 лв. и се предвижда за финансиране по "Механизъм за свързване на Европа" (МСЕ). Изграждането му обхваща железопътния пръстен около град Пловдив, като отделните участъци попадат по първа (Калотина-София-Свиленград) и осма (Пловдив-Стара Загора-Бургас) главни железопътни линии.

Това финансиране включва проектантски и строителни дейности за гарите Пловдив, Пловдив-разпределителна/Изток, Скутаре и Крумово, както и междугарията: Пловдив - Пловдив-разпределителна/Изток; Пловдив-разпределителна/Изток - Тракия - Скутаре; Пловдив-разпределителна/Изток - Крумово.

Проектът предвижда модернизация на железния път, контактната мрежа и системите за сигнализация и телекомуникации с осигуряване на габарит за електрифицирана жп линия. Обновяване и усилване на съществуващите съоръжения, както и изграждане на нови на местата на тези, които са с изтекъл жизнен цикъл и недостатъчна носимоспособност. 

Планирано е изграждане на пътни надлези на местата на съществуващите автомобилни прелези, закриване на пешеходните прелези и изграждане на пасарелки или пешеходни подлези. Проектирано е и изграждане на шумозащитни съоръжения в зоната на урбанизираните територии. Предвижда се доставка и монтаж на нови маршрутно-компютърни централизации за гара Скутаре. 

За "Комуникационно транспортен пробив" под Централна гара Пловдив се предвиждат средства в размер на 45 000 000 лв. от стойността на строително-монтажните работи по проекта.

Кандидатстването по МСЕ, сектор "Транспорт" е на конкурентен принцип. Проектът "Развитие на железопътен възел Пловдив" е подаден за финансиране по приоритет "Коридори на основната мрежа" по Кохезионния пакет на Многогодишната работна програма на МСЕ, където общият финансов ресурс е 400 000 000 евро. 

В рамките на приоритета за разпределение на предвидения финансов ресурс се конкурират проекти от различни видове транспорт, като ж.п., вътрешноводен транспорт, пътища, морски пристанища. Основните критерии, по които се извършва оценката на проектните предложения, включва: релевантност, зрялост, влияние и качество на проектното предложение.

Времевият период за одобрение на проектните предложения по поканата, по която ДП НКЖИ кандидатства за финансиране по МСЕ, е до средата на годината.

Участие на Общината в подадения за финансиране по МСЕ проект "Развитие на жп възел Пловдив" няма. НКЖИ ще изгражда част "Конструктивна" на съоръжението, намиращо се под ареала на жп гара Пловдив и попадащо само в сервитута на компанията. Максималният процент за финансиране на проекти по МСЕ е 85%.



Още по темата: общо новини по темата: 23
19.10.2023 »
13.02.2023 »
15.08.2022 »
15.08.2022 »
15.08.2022 »
29.05.2022 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
-2
 
 
Да бе да нека го видим в реалност, едно е на Хартя едно е наистина.
-2
 
 
Абе, те 3 км с по една лента, ги правят вече 2год (коматевско) ВЕрвайте им!
+2
 
 
Това трябва да стане метро и ще бъдем номер 1 след софийското метро!
-1
 
 
Слизаш от влака в Скутаре и пикаеш на улицата защото няма обратна вода на 7 кл.от Европейската столица на културата.....
0
 
 
с темповете които се правят ремонтите по булевардите сигурно този мега проект ще се строи 50 години
0
 
 
Нещо не разбрах, този проект съвсем нов ли ще е, и има ли нещо общо с проекта за естакадата ?
+2
 
 
Засега е Фантастика Анимация,не съм песимист обаче шопите строиха метрото от 1985 година и още дострояват.Дано сме живи да видим това чудо на чудесата!
+5
 
 
Този проект,ако се осъществи,това ще бъде спасението на нашият град! Разбира се,най-важното ще е да се направи за възможно най-кратък срок и възможно най-качествено.
+10
 
 
Вземете оправете дупката пред пощата, пък тогава започвайте с мегапроектите. Какви обещания, какви проекти бяха като ни обясняваха в какво ще се превърне централният площад за домакинството на Европейска столица на културата - подвижни сцени, подземни паркинги - майко мила! Като гледам дотук изровиха една дупка и зарязаха нещата. Ама излезнали археологически артефакти. Между пощата и булеварда излязоха такива, между пощата и Тримонциум - също. Те какво са очаквали да изкочи от под земята между пощата и градината - петрол ли?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Дублиращ отбор на ПФК Локомотив
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: