ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Зелена светлина за бъдещето на кино "Космос"
Автор: Васил Динев 10:40 / 21.02.2017Коментари (11)12463
©
Plovdiv24.bg публикува позицията на "Колектив Кино Космос" по повод гласувания от община Пловдив бюджет за сградата на кино "Космос":

Община Пловдив даде зелена светлина за бъдещето на кино "Космос" и "Културен Космос" след дългогодишната битка и постоянните усилия на "Колектив Кино Космос". Миналия месец при гласуването на бюджета, бе решено да се отпуснат 1 милион лева за финансиране на ремонта и реконструкцията на кино "Космос". 

Усилията на Колектива за изграждането на цялостна бизнес стратегия и план за развитието на киното бяха възнаградени и община Пловдив доказа, че гражданските инициативи в България не са напразни.

Оттук следва, разбира се, още много работа и търпение, докато се постигне заветната цел, а именно - изграждането на един изцяло самоиздържащ се механизъм за генериране на култура и изкуство. "Културен Космос" е идея, която ще развие и надгради културния и социално обществен живот в град Пловдив. 

Кино "Космос"  е място с паметна история, противоречиво настояще и все по-ясно бъдеще. През 2014 година, след като става ясно, че за момента сградата ще бъде запазена, група от млади хора, участвали активно в спасяването на сградата, учредява сдружение "Колектив Кино Космос". Това сме ние. Вече три години официално (а всъщност от 2011 г., когато се ражда казусът "Кино Космос") се борим и работим за запазването на този важен за Пловдив елемент от градската и културната среда. 

През това време сме били инициатори, организатори и партньори на множество събития, случили се на територията на обекта. За изминалите години сме вложили огромен труд и средства (над 60 000 лв. чрез Камара на архитектите в България РК-Пловдив) за запазването на сградата и популяризирането на киното. По молба на община Пловдив Колективът изготвя подробен бизнес план и устойчива стратегия за развитие на сградата - "Културен Космос".

Благодарение на всички тези усилия и упоритата воля да не се отказваме, днес съществува една напълно развита и функционална стратегия за бъдещето на киното. Стратегия и план, на които Общината обърна внимание, отделяйки финансиране за първи етап от развитието на сградата като място за културни, артистични и обществени дейности.

През 2016 година "Културен Космос" участва в отворената покана на ОФ "Пловдив 2019". Началната концепция за "Културен Космос" е включена още в апликационната книга на Пловдив за Европейска столица на културата 2019 под името "Кота Култура".

Именно този проект бе едно от основните преимущества на Пловдив в надпреварата, по думите на част от журиращата комисия. Председателят Стийв Грийн споделя в Twitter "Страхотно е да видя напредък. Следя с внимание развитието на кино Космос като един от най-интересните проекти за "Пловдив 2019".

В продължение на повече от година "Колектив Кино Космос" редовно се срещаше с представители на Общината, отговарящи пряко или не за съдбата на сградата. По време на тези срещи се обсъждаше бъдещето на обекта и неговото поетапно развитие, в следствие на което от нас бе поискано изготвянето на съответния бизнес план. 

Колективът, с помощта на професионален консултант, който да напътства и дава примери за успешни и работещи бизнес стратегии, успя да изготви подробен план. След завършване на книгата, представяща предложението за бизнес план, последваха две нови срещи с община Пловдив, на които стратегията бе представена и подробно разисквана. Отправената от Общината към "Колектив Кино Космос" молба (за изготвяне на бизнес стратегия), бе изпълнена. 

След представянето ѝ пред Общината от нас бе поискано да изготвим съответни варианти за различни степени на ремонт в зависимост от инвестираната сума: 

"От тях ще искаме на база бюджета, който са представили в общината, да ни дадат варианти, а именно - какво може да се получи с 1 млн. инвестиция, с 2 млн. и с 3 млн. инвестиция" каза кметът Иван Тотев

Ние от "Колектив Кино Космос" имаме едно най-съкровено желание - да видим един добър краен резултат от свършената през годините работа, от усилията както наши, така и на всички обществено ангажирани граждани, културни оператори, творци и прочие.




 



Още по темата: общо новини по темата: 120
14.03.2024 »
13.03.2024 »
22.02.2024 »
14.01.2024 »
14.11.2023 »
18.10.2023 »
предишна страница [ 1/20 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
ПРИВЕТСТВАМ ВИ с цялото си сърце!!!! Млади хора, вие върнахте надеждата в душата ми, че не всичко е загубено, че ще има кой да възроди българският дух в тези смутни времена!!!! Бъдете благословени!!! ДЕРЗАЙТЕ!!!!!
-1
 
 
Като имаше комсомол-нямаше дрога !!!!!
+1
 
 
А бараките които са на тротоара на "Гладстон" ?
+3
 
 
Последно, като приличаше на нещо тази сграда, съм гледала "Титаник" там рџ?‚рџ?‚рџ?‚ Не знам коя е била годината, но дано го оправят, а пък за каквото и да е пригодено, ще е по-добре отколкото да пустее
на 21.02.2017 г.
+2
 
 
Космос беше най-хубавото кино в Пловдив,с прекрасна видимост и акустика.
0
 
 
така и не разбрах какво точно ще го правят
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Втора лига сезон 2023/24
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: