ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
140 предприятия и 1 млрд. евро инвестиции превърнали Пловдив в най-развития индустриален център
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:12 / 01.03.2017Коментари (20)18052
©
Разширяването на проекта "Тракия икономическа зона" /ТИЗ/ към Бургас обяви вчера инж. Емил Янков, мениджър "Бизнес развитие" на ТИЗ, по време на IV-тата годишна конференция "Индустриално строителство и инвестиции 2017", организирана от "Градът Медиа Груп" в Sofia Event Center. Той добави, че към зоната се включва и община Хасково. 

Вече е подписан меморандум за сътрудничество за развитие на икономически проекти на територията на община Бургас между кмета на черноморския град Димитър Николов и председателя на "Клъстер Тракия икономическа зона" инж. Пламен Панчев. По този начин територията на община Бургас се включва към обхвата на "Тракия икономическа зона".

Страните ще работят за ускореното икономическо развитие на регионите на Южна България; за подобряване на обществената, жилищната, бизнес среда и мобилността на работната сила; за осигуряване обучен персонал за работни места в индустриални, логистични и търговски обекти. 

Те ще обединят усилия за подпомагане и привличане на български и чуждестранни инвеститори, извършване на анализ, проучване и проектиране, активно участие в междуведомствени работни групи, промотиране на проекта "Тракия икономическа зона" на вътрешни и международни икономически форуми, създаване на механизъм за предотвратяване на нелоялна конкуренция между отделните региони при привличане на инвеститори, създаване на публично-частни партньорства и осъществяване на инвестиционни инициативи с участието на Община Бургас и дружества, членове на "Клъстер Тракия икономическа зона".

Всъщност "Тракия икономическа зона" доказа на практика не само, че бизнесът и общините могат да работят заедно, но тя е пионер и в обединяването на самите общини, посочи инж. Янков. ТИЗ е успешен модел на публично-частно партньорство. 

С над 140 предприятия и над 1 млрд. евро инвестиции тя превърна Пловдив в най-развития индустриален център на страната, благодарение на сътрудничеството между 9 общини - Пловдив, Асеновград, Калояново, Куклен, Марица, Първомай, Раковски, Родопи и Стамболийски, две сдружения - "Клъстер Тракия икономическа зона" и "Клъстер информационни и комуникационни технологии Пловдив", и бизнеса.

Само за последните две години инвестициите в ТИЗ достигат 300 млн. евро, конкретизира инж. Янков. Благодарение на създадената симбиоза се работи не само за привличането и задържането на инвеститори, но и за решаване на проблемите, свързани с професионалното образование и квалификацията на работната ръка. По експертни изчисления над 3000 работници ще са необходими на предприятията в ТИЗ през 2017 г. 

Затова "Клъстер Тракия икономическа зона" заедно с JobTiger и 6 индустриални компании поде стратегическа инициатива за наемане на работници от населени места с висока безработица.

"Проблем е липсата на млади хора, които да направят възможно разширяването на тези големи инвестиции в България", изтъкна в речта си при откриването на форума доц. д-р Теодор Седларски. Според служебния министър на икономиката държавата трябва да насърчава инвеститорите от една страна, и от друга - да стимулира младите образовани хора да се реализират в България.

На конференцията стана ясно, че добрата локация, инфраструктурна изграденост, ефективно управление и качествени услуги, са основни предпоставки за ускорено развитие на индустриалните зони у нас като притегателен център за привличане на високотехнологични производства и логистични оператори. 

Основните пречки, които възпрепятстват по-бързата им експанзия и растеж са недостигът на квалифицирани кадри и тромавите административни процедури. IV-тата годишна конференция "Индустриално строителство и инвестиции 2017" се реализира с партньорството на "Тракия икономическа зона" и "Национална компания индустриални зони", които са основни двигатели за развитие на този сектор, както и партньорски фирми и браншови организации.


Още по темата: общо новини по темата: 516
16.03.2024 »
15.03.2024 »
11.03.2024 »
07.03.2024 »
27.02.2024 »
25.02.2024 »
предишна страница [ 1/86 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Стига заблуждавайте хората.Лоши условия на труд,възрастови ограничения,ниско заплащане.За това нямате работници.
0
 
 
"Червените хиени" ви имат за най-долни проститутки. Никога няма да разберете кои са собствениците на тези "фирми". те знаят колко да ви дават за да сте перманентно зависими. "До нови избори, роби на труда" !
0
 
 
когато има работа и пазар на труда :) има избор .... дали да се хванеш за тези пари или да си търсиш нещо по добре платено :) .... но когато няма работа нямаш избор :) на колене си .... така че новината (то вече не е и новина де ) че Пловдив се развива и привлича инвестиции и се отварят нови предприятия е добра :)
-1
 
 
тролчета .... ако не ви устройват заплатите .... ами не се хващайте с тази работа бе :) никой никого не кара на сила :)
+4
 
 
И най-весоката заплата е 600лв , после мързелив бил българина ....
0
 
 
Това горе на снимката е цеха в който почнах работа през зимата на 97 година само че беше по къс-някъде до към втория кран и е строен от Драгушев старши след 2 кран е строено от сина му/ Коцето/, който ми е съученик от Механото. Пак той ни направи още два цеха ама ай да не му правя реклама. Двамата шматароци на снимката са специалисти и противно на коментиращите ще кажа че заплатите не са им 400=500 а доста повече
+5
 
 
Ти да видиш....направо в Барселона сме дажи и Монте Карло ряпа да яде...Абе кой и с какъв акъл ги пиши тези
+6
 
 
500 лева - 12 часа Само това ще кажа.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Женски футбол
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
ФК Марица във Втора лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: