ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Кандидат-депутати от ГЕРБ: Пловдив ще е блестяща Европейска столица на културата
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:31 / 17.03.2017Коментари (0)5004
©
Пловдив ще е блестяща Европейска столица на културата през 2019 г. и достойно ще представи България. Това гарантираха кандидатите за народни представители от ПП ГЕРБ в 16 МИР - Пловдив град Менда Стоянова, Вежди Рашидов и инж. Атанас Ташков при срещата си с представители на артистичната общност в града, която се състоя в реконструирания и модернизиран драматичен театър "Николай Масалитинов". 

Те бяха радушно посрещнати в пловдивската обител на Мелпомена, а във встъпителните си думи преди началото на разговора директорът на театъра Кръстю Кръстев заяви, че преди да се гласува за поредното Народно събрание е добре всеки да помисли кой какво от дадените досега безброй обещания е изпълнил реално.

"Пловдивският театър днес е най-модерният в цяла България. След опустошителния пожар дойдохме сред саждите с премиера Бойко Борисов, дадохме мъжка дума и я изпълнихме. Две служебни правителства и кабинетът "Орешарски" не направиха нищо преди това. Какъв по-категоричен пример, че обещаното от ГЕРБ става реалност?", заяви Вежди Рашидов.

Бившият министър на културата в двете правителства на Бойко Борисов припомни, че през двата управленски мандата на ГЕРБ в страната са обновени основно повече от 10 театрални и оперни сгради и над 10-ина средни училища за талантливи български деца, включително музикалното училище "Добрин Петков" и гимназията за сценични кадри в Пловдив. Бяха инвестирани държавни средства и за възстановявате на почти рухналата тракийска гробница в Старосел. 

Според него предстои още много работа както за културната инфраструктура, така и за реформата в дейността на държавните културни институции. Голямо предизвикателство е да се осъществи в кратки срокове желанието на пловдивчани за Дом на операта.

"Срамота е, че никога досега пловдивската опера не имала своя собствена сграда. Вторият по големина и най-красив български град, по-древен от Рим, заслужава да има и своя голям музей и художествена галерия", коментира Вежди Рашидов по повод отправени въпроси от страна на творческите гилдии. 

Менда Стоянова отбеляза, че в продължение на година се търси подходящо пространство за бъдещия Дом на операта. За последно различни идеи и варианти са обсъждани само преди дни със създадената за целта фондация. Същевременно се работи активно по реконструкцията на концертната зала на площад "Централен" 1 и възможностите за разширяването на сцената. 

Министерството на културата вече е възложило техническото задание на сградата, която е държавна собственост. Инж. Атанас Ташков допълни, че предстои конструктивно обследване, тъй като за сградата не са полагани грижи десетилетия наред след построяването ѝ.

"За по-нататъшното положително развитие на културната инфраструктура в Пловдив е много важно доброто взаимодействие между държавната и общинската власт. Всичко, което се случва тук, до голяма степен е резултат от активността на кмета Иван Тотев, който с политиката си доказва, че залага на културно-историческото наследство като една от основните предпоставки за развитието на града", посочи Вежди Рашидов.

Като доказателство за това Менда Стоянова подчерта, че Общинският съвет вече отпусна средства за проектиране на пълната реконструкция на Градската художествена галерия в Стария град, заделени са средства за стартиране на реконструкциите на кино "Космос" и сградата на Дружеството на пловдивските художници на ул. "Гладстон".

Държавата финансира реновирането на Жълтото училище в Стария град за нуждите на АМТИИ, с по 500 хил. лв. Министерството на културата и Община Пловдив съфинансират модернизирането на Кукления театър. 

"Обещавам, че ако ГЕРБ спечели изборите и Бойко Борисов отново стане премиер, ще започне изграждането и на нова сграда за операта", пое ангажимент Вежди Рашидов.

Менда Стоянова, Вежди Рашидов и инж. Атанас Ташков са съответно втори, трети и четвърти в листата на ПП ГЕРБ за предстоящите парламентарни избори на 26 март. Водач е лидерът на партията Бойко Борисов. ГЕРБ е с номер 11 в интегралната бюлетина.


Още по темата: общо новини по темата: 527
18.08.2020 »
02.05.2018 »
05.04.2018 »
28.09.2017 »
28.09.2017 »
28.09.2017 »
предишна страница [ 1/88 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: