ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Археолози и архитекти обсъдиха опазването на Старинен Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:07 / 19.04.2017Коментари (0)3805
По повод 18 април - Международния ден за опазване на паметниците на културата, Общински институт "Старинен Пловдив" стартира една нова дългосрочна инициатива: "Виж и съхрани Старинен Пловдив". "От археологическите обекти до архитектурата. Културното наследство - основа на общата памет" бе подтемата на събитието, което се проведе в Балабановата къща вчера.

Първата сесия под името "През очите на археолозите" е част от поредицата срещи, на която специалисти, работили в последните години на територията на Старинен Пловдив, обмениха идеи и опит. Археолозите представиха резултатите от работата си, а архитектите споделиха своите виждания, свързани с опазването на недвижимото културно наследство. Форумът бе открит от заместник-директора на ОИ "Старинен Пловдив" Светлозар Чичиков и ръководителя отдел "Експозиционна и фондова дейност" в общинското предприятие Виктория Карацанова.

"Нека тази идея за поредицата взаимно ползотворни за всички срещи, свързани с опазването на културното наследство да пребъде през годините", обърна се към присъстващите Светлозар Чичиков.

"Надявам се през различните сесии да видим Стария град през очите на архитектите, реставраторите, журналистите, фотографите, както и представители на други гилдии. А може би и през погледа на посетителите. Докато говорим за Стария град, той ще бъде жив", каза Виктория Карацанова.

София Христева, докторант към Археологическия институт с музей към БАН, направи презентация с обобщени проучвания през последните години в рамките на архитектурния резерват "Старинен Пловдив".

"Ние наблягаме на обектите с проблемна съдба, тези, които са изкопани без предварителни археологически проучвания. Например такива, които са реставрирани и консервирани структури в частни имоти. Правим и кратък преглед на проучванията на Небет тепе и Античния театър в последните години като пример за съпътстваща археологическа и реставрационна дейност", коментира София Христeва работата на колегите си.

Според архитект Виолета Раева на подобни срещи трябва да се говори за свършеното и предстоящото в Стария град. С оглед на Пловдив - Европейска столица на културата 2019 г., всичко, поето като ангажименти, би следвало да се изпълни.

"Смятам, че за общинските сгради е направено доста, те са в сравнително добро състояние. Време е да се съживят функциите в тях. С по-модерни средства да се отговори на нуждите на туристите. За частните сгради и тези, които са смесена собственост, както и съборените такива, е необходимо да се проведат разговори със собствениците им и да се помисли дали може да се реконструират, като за целта Община Пловдив им окаже необходимата помощ. Идеята е през 2019 г. Старият град да посрещне голямото събитие с по-приветлив вид. Разбира се, за всичко е нужно време, проекти, срокове за изпълнение", обясни архитект Виолета Раева.

След приключване на първата сесия "През очите на археолозите" любителите на класическата музика се насладиха на клавирен концерт с участието на младия пловдивски пианист Васил Начев, който е възпитаник на Кралския Колеж за Музика в Лондон и Консерваторията "Гилдхол" за Музика и Драма. В своя рецитал той представи произведения от творчеството на Бах, Лист, Хайдн, Шопен и Метнер.


Още по темата: общо новини по темата: 213
16.03.2024 »
18.02.2024 »
01.11.2023 »
15.10.2023 »
28.09.2023 »
26.09.2023 »
предишна страница [ 1/36 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Купа на България, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Почина патриарх Неофит
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: