ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Водата в Пловдив става златна! Вижте каква цена поискаха от ВиК!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:43 / 16.05.2017Коментари (8)20509
© Plovdiv24.bg
Официално съобщение от КЕВР, което Plovdiv24.bg публикува без редакторска намеса:

КЕВР проведе открито заседание, на което бяха обсъдени доклад на работната група и проект на решение във връзка със заявлението на "Водоснабдяване и канализация" EООД Пловдив за одобряване на бизнес плана за развитие на ВиК оператора и утвърждаване на цени на ВиК услуги за периода 2017-2021 г. Съгласно нормативните изисквания докладът на работната група и проектът за ценово решение бяха публикувани предварително на интернет страницата на регулатора. В откритото заседание участваха управителят на дружеството Спартак Николов и представители на ръководството.

Във връзка с измененията в Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационни услуги, през новия регулаторен период 2017-2021В г. всички ВиК оператори вече ще прилагат принципа на единна цена на В и К услуга на обособената територия. Съгласно параметрите в бизнес плана, на обслужваната от "Водоснабдяване и канализация" ЕООД Пловдив територия е осигурено водоснабдяване за 676 хил. души, 491 хиляди разполагат с канализация, 388 хил. души ползват услугата пречистване на отпадъчните води. 

От общата стойност на планираните инвестиции за петгодишния период в размер на 30,7 млн. лева, 60% са насочени към подобряване на услугата водоснабдяване, 8% за канализация, 10,5% в пречистване, 11% във водомери и 10 % в транспорт, администрация и информационни технологии. Отчетените загуби във водоснабдителната мрежа на оператора са 58% и в бизнес плана е заложено до 2021 г. те да бъдат намалени до 54%.

В изпълнение на своите законови функции и на съществуващата нормативна уредба, след внасянето на бизнесплана на 30.06.2016 г. регулаторът проведе обсъждане на неговите параметри с представителите на "Водоснабдяване и канализация" ЕООД Пловдив. След извършени обстойни анализи, работната група настоя пред заявителя за внасяне на корекции и в резултат на това настъпиха промени в заявените от дружеството цени на ВиК услугите, за всяка от петте години на започващия нов регулаторен период 2017-2021 г.

В проекта на решение за цените на ВиК услугите на "Водоснабдяване и канализация" ЕООД Пловдив, след извършен анализ на икономическата обосновка и на параметрите в бизнесплана и след прилагане на ценообразуващия модел, цените на ВиК услугите за битовите потребители на обслужваната територия през 2017 г. е планирано да се повишат с различни проценти в зависимост от способа за водоснабдяване. 

Въведената единна цена за трите вида услуги - доставяне на вода, отвеждане и пречистване на отпадъчните води за битовите клиенти с гравитачно водоснабдяване и приравнени към тях потребители, е предвидено да се увеличи с близо 50 на сто и да достигне 2,14 лв./куб.м. За битовите клиенти, които ползват помпено водоснабдяване, заложеното увеличение на цената е 18,3% - от 1,81 лв. на куб.м до 2,14 лв. на куб.м. 

От 2018 г. до края на регулаторния период - 2021 г., цените на ВиК услугите на дружеството остават практически непроменени. Предлаганите нови цени за битовите потребители са значително под нивото на определената социална поносимост на цените на ВиК услугите в обслужваната територия - 5,93 лв./куб. м. за 2017 г.

"Водоснабдяване и канализация" ЕООД Пловдив приема заключенията в доклада на работната група за новия бизнес план на дружеството, който е разработен в съответствие с изискванията на новата регулаторна рамка и с направените от регулатора препоръки", заяви на откритото заседание управителят на дружеството Спартак Николов

В резултат на оказаното съдействие са отстранени първоначалните недостатъци в бизнес плана, което ще позволи да бъдат постигнати заложените цели - повишено качество на ВиК услугите, намаляване на загубите на вода по преносната мрежа и включването на нови обекти в инвестиционната програма. Изразени бяха опасения, че предвидените в бизнес плана средства за възнаграждения на персонала са недостатъчни, което може да създаде проблеми с привличането на млади и квалифицирани кадри. От страна на работната група беше пояснено, че параметрите на бизнес плановете на дружествата могат да бъдат преразглеждани в определени случаи, които са предвидени в нормативната уредба.

Комисията проведе открито заседание и по доклад на работната група и проект на решение във връзка със заявлението на "Водоснабдяване и канализация" ООД, гр. Силистра за одобряване на бизнес плана и за утвърждаване на цени на ВиК услуги за периода 2017-2021 г. В заседанието участва управителят на дружеството Васил Боранов. След откриване на пречиствателна станция на територията на ВиК оператора, за първи път за потребители на дружеството се въвежда цена за пречистване на отпадните води. За битовите клиенти и приравнените към тях потребители, през 2017 г.единната комплексна цена за трите вида услуги - доставяне на вода, отвеждане и пречистване на отпадъчните води, е предвидено да се увеличи с близо 28 % и да достигне 3,09 лв./куб.м. Новите цени за бита са значително под нивото на определената социална поносимост на цената на ВиК услугите в обслужваната територия - 5,72 лв./куб. м. за 2017 г.

В съответствие с възможността за ускорена процедура, след откритите заседания бяха проведени обществени обсъждания по проектите на решения за одобряване на бизнес плановете на двете ВиК дружества и за утвърждаване на цени на техните ВиК услуги. В обсъжданията участваха представители на Националния браншови синдикат "Водоснабдител" - КНСБ, Федерация "Строителство, индустрия и водоснабдяване" - КТ "Подкрепа", БТПП, представители на община Силистра, Областна администрация -Силистра, Асоциация ВиК - Силистра. По общо мнение приемането на новите бизнес планове за новия регулаторен период дава възможност за устойчиво развитие на двете дружества и за реализация на инвестиционните им програми за модернизиране на инфраструктурата на обслужваните територии.

В 14-дневен срок участниците в обсъжданията могат да внесат своите писмени предложения и по тях Комисията ще излезе с мотивирано становище. Окончателните решения за одобряване на бизнесплановете и цените на ВиК услугите, предоставяни от "Водоснабдяване и канализация" ЕООД гр. Пловдив и "Водоснабдяване и канализация" ООД, гр. Силистра, ще бъдат взети на закрити заседания на регулатора на 07.06.2017 г.

Откритите заседания и обществените обсъждания бяха излъчвани онлайн на интернет страницата на регулатора в съответствие с изискванията за публичност и прозрачност на работата на институциите.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Водоноската, S класа ли ще я тегли до вкъщи или шефа на ВиК лично ще я носи с туби?
+2
 
 
В района в който живея водата идва от някакво поточе, което минава през КЦМ, водата е наблъскана с хлор заради гадните места през които минава, не става за пиене, навсякъде всичко е в хлор, по електрическата кана се образува един дебел слой хлор и не може да се изчисти, т.е. и за готвене не става, тази вода и за пиене след варене не става. На базата на какво ще ми увеличавате цената на водата като самата ви услуга не става за нищо? Аз като гражданин смятам да защитавам правата си с каквито способи мога, но това е пълна подигравка от страна на ВиК!
0
 
 
Здравеите!Остана ли нещо в държавата на което да не се е увеличила или да не предстои увеличение цената.А на послушния народ в някоя медия му се довежда до знание.И с трика,които вече над 50 години се прави - иска се нереалистично поскъпване,за да може при одобрението от държавния орган да се намали до 50% от първоначалния иск и тогава народа да е щастлив,че са му намалили стреса.И сега ВиК-Пловдив бърза да заяви увеличение от 55% защото ползваме много чиста и качествена вода.Господа спрете се малко -много хора вече не могат да издържат на това натоварване.Е може би с "2.4% увеличение на пенсиите стандарта за живот нараства!!!. И все пак надеждата умира последна.
+1
 
 
алооо енергоснабдяването,не тук е водоснабдяването... и на вас ,и на вас.....
+7
 
 
Отивам да се застрелям.....поносимата пределна цена е 5, 75 лв/ кб.м !!! Обичам я тази дървава майна!!!
+9
 
 
Учудващо малко е. При толкова пасивни и безразлични потребители би трябвало да поискат поне 5-6 лева на кубик. Това за загубите е като от някаква антиутопия. Наказва се потребителя заради неспособността на доставчика да си отстранява авариите и поддържа мрежата?!? Преди година и нещо буквално съсипах от обаждания всички по веригата във ВиК за една такава лееща се по улицата рекичка. След около месец се видяха принудени да я оправят. В такива моменти си казвам.....ако сме повече заинатяващите се срещу институциите!
+11
 
 
"Отчетените загуби във водоснабдителната мрежа на оператора са 58% и в бизнес плана е заложено до 2021 г. те да бъдат намалени до 54%". Машаллах! След 13-14 години загубите може да бъдат сведени до 0 (нула) %! А откъде идват загубите? Някой може ли да обясни? Повече от половината вода се губи някъде! Крадат ли я, аварират ли съоръженията по нечия вина (не и по вина на потребителите!) или загубите са "нормативно" определени? Предприятията ВиК държавни ли са, частни или смесени? Ако са държавни, обяснението е простичко: държавата е лош стопанин! Ако са частни - частникът е безмерно алчен. Ако са смесени - и едното, и другото...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ФК Марица във Втора лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: