ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Невероятните приключения на един 80-годишен българин
Автор: Екип Plovdiv24.bg 20:52 / 17.05.2017Коментари (1)3812
Именитият ни мореплавател д-р Васил Куртев акостира на Морска гара Варна днес около 18 часа. Той беше посрещнат след повече от 2 години в морето тържествено от семейството си, десетки варненци и духовия оркетър на ВМС, предаде репортер на Varna24.bg.

"Много съм щастлив. Обичам ви. Изминах 26 000 морски мили. Най-трудно беше, когато се завръщах. Голям трафик, много кораби, за сам човек изключително трудно. Имах доста неприятности, но всичко се размина благополучно. 

80-тия ми юбилей, който отпразнувах сам в морската шир в средата на Индийския океан, почетох с това, което Господ дал. Сега, тук, в този момент, се чувствам много по-млад", каза при стъпването си на Морска гара стоматологът Васил Куртев, който е от Каварна. 

Д-р Куртев предприе своето самотно плаването на 5 август 2015 година с яхтата "Одесос". В края на миналата седмица той прекоси пролива Дарданели и така на практика затвори кръга на околосветската си обиколка.

Д-р Васил Куртев е трикратен носител на приза Златен глобус "Кор Кароли" за най-добро българско морско ветроходно постижение.

"Свързан съм с морето с всички мои планове. Първия глобус получих, когато обиколих Черно море сам. Моето плаване започна от Варна и искам да свърши тук. Защото пред мен няма много време. От тук нататък може би те ще са кратки и никога вече сам.", каза д-р Куртев в завидно настроение и здраве. 

"В Червено море бяха най-тежките ми приключения. Времето беше много непостоянно. На моменти нямаше никакъв вятър, а на моменти духаше силно. Имаше една пясъчна буря, при която видимостта спадна до 300 м. на хоризонта и държа дълго време и през нощта. За съжаление имах много различни неприятности, в различни случаи си мислех даже, че не ми върви. Но после вярвах, че не е така, щом успявам да се справя с толкова трудности. 

В средата на Атлантическия океан ми се счупи руля. И се чудех сам как ще карам яхтата. Имах електронен, но аз не му вярвах. А той се оказа много добър. Но в първия момент мисълта, че оставаш насред вълните, без да можеш да хапнеш нещо, без да можеш да си починеш, е ужасна. В момента си мечтая да похапна българско сирене и кисело мляко. Аз изпълних своята мечта.", допълни възрастният мореплавател.

Той сподели още, че от детските си години е мечтал да има малка лодка. Това по онова време било невъзможно. Затова си наумил, че може сам да си направи и започнал да събира "джунджории". 

"Нищо не стана от тази мечта. И няколко следващи мечти не се осъществиха. Но полека лека натрупах опит и съм направил сам няколко яхти", допълни д-р Куртев. 

Той каза още, че в трудни моменти се е о повавал на Бог.

Днес духовитият мореплавател получи специалният приз на "Варна-Европейска младежка столица.

Той беше поздравен от името на всички ветроходци от Яхт-клуб "Кап. Георги Георгиев".

"Изразяваме благодарността си към Вас, че избрахте за първо пристанище на завръщането си Варна. Има нещо символично, че това се случва в юбилейната за нас година, когато ще се навършат 40 години от плаването на нашия патрон. Радвахме се с вас, когато преминавахте през океаните и моретата с яхтата "Одесос" по безупречен начин, развявайки българския флаг в различни екзотични държави. Вие се превърнахте в символ на българското ветроходство и утвърждаването на нашата държава като морска страна", се казваше в поздравлението.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Този човек е осъществил мечтата на живота си! При това, най-голямата.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Природни стихии
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: