ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
ВУАРР връчи званието "Доктор хонорис кауза" на проф. Славик Табаков
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:14 / 23.05.2017Коментари (1)2373
©
Академичната общност на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите - Пловдив удостои с почетното звание "Доктор хонорис кауза" проф. Славик Табаков за изключителен принос за световното развитие на образованието по медицинска физика и развитието на електронно обучение, както и за приноса му за развитието на ВУАРР. Проф. Табаков е президент на Международната организация по медицинска физика и директор на три магистърски програми към Кралския колеж в Лондон.

"Българският народ не е голям, но има велики представители, които са накарали светът да им се поклони", каза в словото си ректорът на ВУАРР проф. д-р инж. Димитър Димитров и допълни, че днес академичната общност на висшето училище отдава почит на точно такъв човек. Проф. Славик Табаков тръгва от Пловдив за Лондон преди 26 години. "Със своя бляскав ум, с пословично си трудолюбие, с гените си, с изключителната подкрепа на безкрайно талантливото му семейство той достига най-големите висоти в сферата си", коментира ректорът. По думите му проф. Табаков е световен просветител, тъй като обучава стотици студенти от всички континенти. 
 
"Нашият скромен принос към ВУАРР беше в самото начало, но целият прогрес на училището е плод на неуморният устрем на неговия създател проф. Димитров", каза проф. Табаков. Пред академичната общност изтъкнатият учен разказа за дългогодишната си работа в сферата на медицинската физика и електронното обучение, както и за изключителните постижения на ръководените от него колективи. Вие рядко ни виждате в болниците, тъй като нямаме директен контакт с пациентите, но нашата професия е в основата на съвременната медицина, сподели проф. Табаков. Медицинската физика е наука, чийто обект е медицинската техника от ултразвуковите и рентгеновите апарати до магнитно-резонансните скенери. "Моите приноси в тази професия са предимно в образованието", каза специалистът и допълни, че е разработчик на първото електронно образование по медицинска физика, което е едно от първите в света изобщо, създадено преди на съществуват термините "електронно образование" и "електронни книги".

Проф. Табаков сподели и мислите си за преоткриването на България в нас самите. По думите му независимо, че работи и живее в Лондон и има професионални дейности по целия свят, винаги е носил в сърцето си България и Пловдив. Гледам на историята като на онази осъзната сила, която формира у нас духовният ни гръбнак, обясни именитият учен. Той разказа за големи примери в българската история, но погледнати под друг ъгъл. Искам да подчертая още веднъж огромният мащаб на делото на Св. Св. Кирил и Методий и да погледнем на 24 май не само като на наши празник на българската просвета и култура и на славянската писменост, а и като нещо обединяващо целия ни континент и милиони хора по света, каза проф. Табаков. Той призова, когато на 24 май излезем да почетем този най-светъл празник, да го направим с ново виждане за празника, за историческото място на страната си и за нас самите като наследници на тези, които градиха една от големите традиции на Европа и като нейни бъдещи строители в едно с другите народи.

На церемонията присъстваха представители на Медицинския университет в Пловдив, съпругата и дъщерята на проф. Славик Табаков - д-р Ася Табакова и Добринка Табакова, негови колеги и близки, преподаватели, студенти и гости на ВУАРР.

По повод честванията на Деня на българската просвета и култура и като част от събитията във връзка с 25-та годишнина от създаването на висшето училище, Висше училище по агробизнес и развитие на регионите организира днес и Ден на отворените врати под мотото "ОБИЧАЙ, РАБОТИ, УЧИ!". През целия ден кандидат-студенти, техните родители и всички, за които доброто образование е паспорт за успех, имаха възмоност да се запознаят с бакалавърските и магистърските програми, международния студентски обмен и дейността на Кариерния център към висшето училище. Легендарният певец Христо Кидиков зарадва приятелите на висшето училище и своите почитатели с концерт. 

По случай 25-та си годишнина Висше училище по агробизнес и развитие на регионите ще връчи на 25 студенти 25 награди, сред които чисто нов джип Great wall Hover H6, седемдневни почивки, лаптопи, таблети, смартфони и др.

Събитията за отбелязване на 25-та годишнина на ВУАРР започнаха през м. януари с представянето на личностната енциклопедия "Изявени пловдивчани" на академичното издателство "Талант". През м. април в Русе се проведе Международна научна конференция на тема "Социалните науки - Балканите и Близкия Изток", в която участие взеха над 80 учени от Европейски и Балкански университети. ВУАРР обяви и два литературни конкурса - за есе на тема "Богатство и милосърдие" и поезия, в рамките на фестивала на книгата "Пловдив чете", който ще се проведе през м. юни.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Някъде се натъкнах на една ранг-листа на университетите по света. За чест на ВУАРР, и той е включен в списъка - от 1000 университета ВУАРР е на 1001-во място!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: