ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Наградиха военните, участвали в спасителната операция при инцидента с вертолета
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:55 / 15.06.2017Коментари (0)3756
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов награди днес военнослужещите от Варна и Бургас, участвал в спасителната операция при инцидента с падналия вертолет "Пантер", предаде репортер на Varna24.bg.

"Посещението на министъра на отбраната Красимир Каракачанов и началника на отбраната генерал Андрей Боцев включва среща с личния състав и отличаване на адмиралите, офицерите, старшините матросите, които в продължение на 12 часа с риск за своя живот направиха така, че спасиха двама от пилотите и изпълниха блестящо своя дълг не само към родината, но и към бойния другар. Да не го оставяш в беда, да бъдеш с него докрай, докато твоите сили също не те предадат", каза в началото на церемонията началникът на щаба на ВМС контраадмирал Митко Петев.

Със заповед на министъра на отбраната бяха наградени 14 военнослужещи от базите във Варна и Бургас .

Контраадмирал Митко Петев връчи на министър Каракачанов знака на ВМС.

"В тежки моменти се разбира дали българската армия я има или я няма. Като политик или като историк много пъти съм казвал, че без българската армия нямаше да има българска държава. Нашите мъже и жени, които служат във въоръжените сили служат не срещу заплащане. Те служат за сигурността на България, за честта и славата на нашето отечество. Искам да благодаря на всички вас, които в това учение и при този инцидент положихте усилия за спасяването на вашите бойни другари. 

Вижте старши лейтенант Бахчеванов...Ако го видите на улицата във Варна с цивилно облекло, едва ли ще предположите с какво се занимава и каква е неговата професия. Този млад мъж е човекът, който с риск за живота си спаси двама от своите колеги. И аз го моля да не се измъчва затова, че не е успял да направи всичко, за да спаси и третия си колега. 

Аз му благодаря на него, както и на колегите му, за това, което направиха. Защото днес се срещнахме с двама от тримата във вече подобрено здравословно състояние и вашите другари са готови да се върнат в строя.

Лесно е да служиш в армия, в която има добро заплащане, има модерна техника и всичко е като по филмите. Там е лесно. Там, в тези армии на наши партньори или опоненти, служат хора за финансово заплащане. Героизъм е обаче да служиш в армия, в която десетилетия наред проблемите са оставяни на заден план и на произвола. Това е героизъм! Знам, че нито един от вас не е дошъл да служи заради заплатата си. Срам ме е да кажа, колко е заплатата на българския войник. Това ме прави горд, че всеки ден се срещам с хора като вас, които служат не за привилегии и за заплати, а с чувство на отговорност пред родината си.

В такива моменти на инциденти всевъзможни умници бързат да хвърлят кал върху армията и да дават оценки колко става и колко не става армията. Да не им обръщаме внимание, а да продължим да носиме службата. Докато аз съм министър на отбраната ще направя всичко възможно никой да не си позволява да използва армията като дъвка и нещо, с което си измива ръцете, както и да хвърля незаслужени обиди към униформените. 

Тези хора заслужават уважението на цялото българско общество. Ако някой иска да дава акъл на армията да се запознае за какво става дума и да се опита да помогне, каза Красимир Каракачанов.

По време на награждаването беше припомнено, че по време на тактическото учение "Черно море - 2017 г.", при маневра след изпълнена задача "артилерийска стрелба по надводна цел", вертолет AS "Пантер" - 565 MB пада във водите на Черно море на 7 мили източно от устието на река Камчия. След авиокатастрофата почина командира на екипажа капитан Георги Анастасов. Колегите му капитан Павел Симеонов и капитан Анатоли Апостолов бяха спасени.



Още по темата: общо новини по темата: 19
09.06.2022 »
10.06.2021 »
09.06.2020 »
18.07.2017 »
19.06.2017 »
15.06.2017 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Облагородяват Градската градина
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: