ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Спортни
Общество
Политика
Пловдив е длъжник на Апостола. Той няма нужда от окупаторска сянка
Автор: Любомир Минчев 16:57 / 18.07.2017Коментари (24)10656
©
Все очаквам приятна изненада или направо сензация, когато около паметника на Васил Левски се събират много хора. Това е два пъти в годината, за да отбележим рождението му и смъртта му. Така беше и днес . От тези, които четат словата по повод годишнините, все очаквам да чуя, че се чувстват несигурни да говорят за Дякона под дулото на Шмайзера. Дръзко е наистина, но е най-смисленото нещо, което бихме чули пред паметника на Апостола. Все това очаквам да чуя - защо върху Левски трябва да пада сянката на Окупатора.

Все пак Недялко Славов за първи път днес повдигна темата за мястото. "Той никога не е обичал показността, героическите пози. Затова и паметникът му в Пловдив не е на площада, а е на това скромно, природно и естествено място. Бих казал, тук той е на точното, на своето място. Тук той е в сърцето на живота, за който навярно е мечтаел", каза ораторът. Очевидно той не изпитва никакво безпокойство, че над главите ни, а и над Апостола, виси шмайзерът на Альоша. Или просто не бива да бъде зачекната тази тема, когато става дума за Иконата. А и нали се влачим с историческата си обремененост , която ни позволява без никакъв срам да приемем, че и ботушът на окупатора може да ни е иконата.

Първата крачка е направена. Мястото на Левски е точно тук - на алеята на Бунарджика, казва Недялко Славов. От следващия оратор очаквам да чуя, че Апостола не се нуждае от Сянката на ботуша. Така той не е и не може да бъде " в центъра на живота, за който навярно е мечтал".

Следващият оратор трябва и да попита къде сте, представители на Българската православна църква, когато целуваме ръка на Дякон Игнатий. Нали той е тръгнал от дома на Вярата. Или вече вие не сте там. Той може да хвърлил расото, но остава вярващ християнин до бесилката. Настоявал е в във всеки комитет да има и свещеник. А вие надянахте расата, но си останахте талибани по душа. 

Надигат се мракобесни сили, разпени се ден по-рано митрополит Николай. Там, някъде в недрата на Европа, е заплахата, която ни дебне, провикна се талибанът с расо. Следващият оратор пред паметника на Левски да му покаже заплахата - тя е на една ръка разстояние.

Това искам да чуя, когато край Апостола се събират много хора. Пловдив му е голям длъжник заради голямата окупаторска сянка.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
ейй каква стана тя дойдоха дни в които се говори за руско окупаторство и турско присъствие. Ужас голям срам
0
 
 
Хайде да теглим чертата, Любо. Вече изминаха повече от 26 години по пътя към демокрацията и все още не можем реално да й се "нарадваме". Но пък можем да съпоставим с периода от 44 години преди това. Какво ни остави периодът на така наречената окупация? Безплатно и много добро ниво на медицинското обслужване и на здравеопазването. Образованието беше на много високо ниво. Имахме най-силно развито селско стопанство за цяла Европа. Изградена бе сериозна индустрия, изградена бе и добра инфраструктура, която имаше перспектива да се развива. Правосъдието си гледаше работата. Създадени бяха изключително добри и качествени български кадри, които да ръководят както на най-високо ниво, така и навсякъде в останалите сфери на живота. Разполагахме с много добре окомплектована и въоръжена армия - най-добрата на Балканите, която респектираше Турция и Гърция. Имаше и немалко минуси главно от субективно ниво. Нека сега да видим какво имаме към момента сега. Като сравняваме, вече говорим за това какво е останало от онзи период. Изградените нови индустриални производства не са държавни, а частни. Държавата не е вложила нито лев за тях, даже чиновниците, от които е зависело придвижването на лицензии и други процедури са се налапали от тях. Селското стопанство буквално бе съсипано. За армията няма да говорим, всички виждат какво днес тя. АКО НЕ ХРАНИМ СВОЯТА АРМИЯ, УТРЕ ЩЕ ХРАНИМ ЧУЖДА АРМИЯ! И се появи нещо непознато за предишния период - безработицата, циганските погроми, бездействие на правосъдието. Ако предишният период бе наречен съветска окупация, не е ли време да си кажем? Дай Боже такъв да е следващият окупатор, какъвто беше предишният! Сега сме в друга окупация от Брюксел. Хайде да оставим илюзиите! Любо ми се прави тук на патриот, в правителството ги видяхме колко пари чинят Валери, Красьо и Воленчо. Моля Ви, говорете ми за патриотизъм, дребни душички!
на 19.07.2017 г.
0
 
 
Ако не беше Русия още с фесове да сте !!!
-5
 
 
много от маащите тука дори не знаят името на протипа на раснака станал известен като альоша :) бил е свързочник който прекарал кабела до софия през 44 та :) .... през 33 та е бил използван ето този свързочник ...http://www.lostbulgaria.com/?s=кабел е единия има незаслужено голям паметник на най красивото тепе а другият е ..... магаре :)
-2
 
 
Пловдив не си знае хилядолетията и е много повече от Левски!!!!! Там е мястото на Орфей, символът на цяла Тракия!!!!!
+4
 
 
Ако се премахне паметникът на Альоша, дали цяла България ще забрави, че е имало комунизъм?!После Булуджа? Дам, срам ни е от историята, но е нелепо да се руши вместо строи или поддържа. Нека се издигне паметник на Левски на най-високата точка в Горно-Тракииската низина - Младежкият хълм(упс, това е пак соц.), Джендем тепе(т'ва е турско пък), а бе как се казваше на демократски?П.С. Аре майни, натискайте минусите
-1
 
 
Българина ги обича илюзиите. Има и други народи, които обичат да ги лъжат, но българина, руснака и арабина са топ 3. Монумента на Гавроша, това не е никаква статуя или паметник, е едно от най-грозните неща, когато се погледне Пловдив от разстояние. Само че дъртите си го обичат. Яли са шутове всеки ден, крали са всеки ден през комунизма, това обичат, и от носталгия обичат белия пиян циганин от Русия. Това е. Че ни е "спасил" от човека, който е искал да ни вземе всичките цигани и евреи. Само че ние не сме му ги дали. Защото сме проста нация, като руската. И напълно заслужено, съдбата ни е отредила да сме под руско робство. Левски пък е бил масон. Те нищо не правят, от което нямат добра изгода. И някак си след 180 г неговото тефтерче се пръкна в БНБ, банката на Ротшилд. Как стават тези чудеса, може да ви обясни някой набожен, като дядо ви Николай. Но българина си е в матрицата, той обича филмите, обича да го лъжат, и ако му кажеш истината очи в очи, му ставаш враг. Иначе паметника на Левски е истински паметник, така се прави паметник, много е красив, на много хубаво място е позициониран чисто естетически, но му трябва малко поддръжка, на места е поизбелял, просто трябва да му обърнат малко внимание. А на мястото на Галоша, просто такива уникални атракции могат да се направят, и за много по-малко пари, отколкото руснаците са ни източили за да го натресат там. Ами кенефа пред НДК? Няма таква държава хора, да ходят комунистите да правят терористичен акт на крана, който е там само да им премести комунистическия боклук.
Защо нямате тема за избора на генерален секретар на ООН?
на 18.07.2017 г.
-1
 
 
Полският президент е подписал закон, с който одобрява премахването на съветските паметници в страната. Това е закон за декомунизация. Той предвижда разрушаването на поне 500 съветски паметника, на територията на Полша. В него се казва, че паметници и други подобни обекти не може да отдават почит към паметта на физически лица, организации, събития или дати, символизиращи комунизма или друга тоталитарна система.
0
 
 
Минчев е абсолютно прав!ши*ани*те руснаци не спират да ни мачкат. Нищо, имаме си паметник на руската сволъч-альоша и група продажници начело с гочиту гергов и подлогата му кольо.Лудото коле явно е получило нареждане от московските блядове да дрънка глупости. Жалко за хората отишли да отбележат Света Марина. Стават заложници на едно продажно и ниско интелигентно ЗКПЧ!
Нищо не пишете - днес в Пловдив, в спортната зала има волейболен мач за суперкупата на България.
на 18.07.2017 г.
0
 
 
Браво Любо за статията! Нека тази снимка избоде очите на тия фенове на мурзилките и ушанките! Дано се засрамят и да не си мислят, че Рашъ ни е майка и Гаварит Масква е единственото радио, дето трябва да слушаме. Та, с мавзолея се справихме - време е и на Ваня. Там горе трябва да стоят Левски, Ботев - символите на борбата ни за национално освобождение, а не паметник - символ на национално заробване!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Аналитични новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Аматьорски футбол
Катастрофи в България
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: