ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
За първи път в страната ПУ открива специалността "Учител по предмета "Човекът и природата“
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:51 / 30.07.2017Коментари (0)3459
© Plovdiv24.bg
Бивши и настоящи студенти от
ПУ "Паисий Хилендарски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
За първи път в България през новата учебна година Пловдивският университет "Паисий Хилендарски" разкрива прием за бакалавърската програма "Учител по предмета "Човекът и природата", съобщи зам.-ректорът проф. д-р Невена Милева. Дипломираните по тази специалност ще могат много по-лесно да започнат работа като учители по четири учебни предмета в прогимназиален етап - "Човекът и природата" в 5 и 6 клас и биология, химия и физика в 7 клас. След едногодишно обучение в магистърска програма по някоя от природните науки, тези учители могат да преподават и в гимназиалния етап на българското училище, обясни проф. Милева.

Завършилите тази специалност ще получат базисни знания в областта на педагогическите науки, биологията, химията, физиката и астрономията и ще могат да преподават тези учебни дисциплини, както и учебния предмет "Човекът и природата" в прогимназиалния етап на българското училище. Кандидатстването за тази специалност е с оценки от един от следните държавните зрелостни изпити: "Физика и астрономия", "Математика", "Биология и здравно образование", "Химия и опазване на околната среда", "Български език и литература". Възможно е да се кандидатства и с полагане на тест със събеседване по физика или математика, или биология, или химия, или български език.

Досега висшите училища, които подготвят учители, не са успели да се организират и да предложат нова учителска специалност, която да подготвя специалисти за учебния предмет "Човекът и природата", преподаван в 5-и и 6-и клас. А непрекъснатите структурни и съдържателни промени в българското училище изискват гъвкавост и инициатива при предлагане на нови учителски специалности, които да са съобразени с нуждата от конкретни учители - специалисти, подчерта зам.-ректорът проф. д-р Невена Милева.

От години в учебния план за 5-и и 6-и клас присъства учебната дисциплина "Човекът и природата", която включва по равен дял учебно съдържание по физика, химия и биология. В България обаче до този момент не се подготвяха учители за тази учебна дисциплина. Обикновено тя се преподава от учители, които са завършили "хибридните" специалности "Химия и физика" или "Биология и химия". За да могат да преподават предмета "Човекът и природата", тези специалисти трябва да получат допълнителна квалификация по третата учебна дисциплина. Така от години пред българското училище стои проблемът за липсата на достатъчно подготвени специалисти и по трите науки - физика, химия и биология, които да могат компетентно да преподават интегрираната дисциплина "Човекът и природата", разказа още проф. Милева.

Предвид намаления брой часове по природни науки в българското училище е трудно на учители само по биология, или само по химия или по физика да направят норматив и да работят като такива. Освен това, с преминаването на осмия клас в гимназиален етап, много училища в страната ще обучават ученици само до седми клас. Това още повече ограничава възможността учители с по една или дори с по две специалности да имат часове, с които да покрият задължителния норматив и да бъдат назначени на пълен трудов договор, коментира зам.-ректорът.

В малките населени места училищата са до 7-ми клас, затова и там широкопрофилните педагогически специалисти са изключително търсени. На фона на силно застаряващото учителско съсловие и на липсата на учители като цяло, завършилите специалността "Учител по предмета "Човекът и природата" ще могат не само да си намират лесно работа, но и да избират работното си място, категорична е проф. д-р Невена Милева. Според нея, предстоящото увеличение на учителските заплати и редицата социални придобивки, които планира МОН, ще направят учителската професия по-желана и по-търсена.

Учебните планове в хибридните специалности от Професионално направление 1.3 в Пловдивския университет са внимателно балансирани по отношение на предметно-профилиращите и на педагогическите учебни дисциплини и именно разнообразието прави обучението по тези специалности интересно и полезно, смятат от ПУ "Паисий Хилендарски". Университетът е направил необходимото, така че обучението да се фокусира предимно върху фундаменталните знания по природните науки, необходими на бъдещите учители в прогимназиалната образователна степен, за да се избегне трудността, с която обикновено се свързва изучаването на природните науки - обширно и цялостно запознаване със съответната наука (биология, химия или физика), обясни проф. Милева.

В рамките на обучението в специалностите в Пловдивския университет, даващи учителска квалификация, е предвидено широкото използване на съвременни образователни технологии, включващи ИКТ - както в процеса на обучение на бъдещите учители, така и при специалната подготовка. На базата на успешно реализирани проекти в Пловдивския университет за използване на мобилни устройства, използване на цифрови обучителни ресурси и технологията "добавена реалност", са разработени и се прилагат съвременни технологии за обучение в класната стая, като тези технологии са основен предмет от обучението на бъдещите учители.

Бъдещите учители изучават и прилагат по време на подготовката си визуални и интерактивни форми на обучение, използване на бар-кодове и мобилни устройства за непрекъснато и независимо обновяване на материала от учебниците, както и прилагане и изграждане на нови знания, на базата на взаимодействия с виртуални обекти. След дипломирането си бъдещите учители ще могат да прилагат новите технологии в класните стаи, както и сами да обновяват учебното съдържание според непрекъснато променящите се учебни планове, които често изпреварват издаването на актуализирани учебни пособия.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: