ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
"Колектив Кино Космос" на война с Общината
Автор: Васил Динев 10:31 / 11.08.2017Коментари (1)4251
©
"Колектив Кино Космос" оттегля доверието си и всички свои проекти от Община Пловдив и от Общинска Фондация "Пловдив 2019" и преустановява всякакви работни отношения с тях. Причините за оттеглянето можете да намерите в становището от членовете на колектива, което Plovdiv24.bg публикува без редакторска намеса:

Избирането през 2014 г. на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019г. беше повод за гордост и вяра в постигането на качествен културен продукт. Към днешна дата 2017 г. - три празни години по-късно, осъществяването на успешна кампания в нейния пълен капацитет, с политическа независимост и гражданско участие, е невъзможна. 

"Колектив Кино Космос" се разграничава своевременно от подобно безотговорно поведение, оттегля доверието си и всички свои проекти от Община Пловдив и от Общинска фондация "Пловдив 2019" и преустановява всякакви работни отношения с тях. 

"Колектив Кино Космос" е обединение на професионалисти (архитекти, културни мениджъри, инженери, кино режисьори, дизайнери, фотографи, актьори), отдали безвъзмездно 5 години (2012-2017) от житейския си път на каузата да съхранят кино "Космос" като общественодостъпно културно пространство. През 2014 г. Колективът успешно представи гражданската инициатива за спасяването на кино "Космос" пред журиращата комисия за Европейска столица на културата и с проекта си беше залог за успешно сътрудничество между граждани и община. 

В името на идеалите: творческа независимост, естетика, качествен културен продукт и демократичност, проведохме множество срещи с водещи фигури от Община Пловдив (кмет, заместник-кмет по културата и туризма, заместник-кмет по общинската собственост) и от Общинска фондация "Пловдив 2019" (административен директор, артистичен директор) в рамките на два различни мандата. 

Окуражавани да продължаваме да работим съвместно в духа на апликационната форма, ние разработихме професионално и безвъзмездно: технически проект за площадното пространство; архитектурно заснемане на сградата; бизнес план за развитието ù - "Културен Космос - платформа за култура и общество", който директно може да послужи за задание за проектиране; ориентировъчна количествено-стойностна сметка за бъдещ ремонт. 

Целият ни труд и намерения винаги са били прозрачни за обществеността и са комуникирани в директни срещи или на нашия сайт. С днешна дата два милиона лева от общинския бюджет за 2017г. са гласувани за сградата, авторските права са "откупени" задкулисно, време няма, предстои инженерингова поръчка, която ще обезобрази сградата. 

В срещите ни с Община Пловдив и Общинска фондация "Пловдив 2019" неясно беше споменавано "нека видим и другата страна", "има и други интереси"- днес вече е ясно чии са били тези други интереси и от какъв характер са те. В своето убеждение, че работим ‘заедно' с Община Пловдив и с Общинска фондация "Пловдив 2019", и като поредната стъпка от нашата целенасочена дейност, през 2016г. разработихме и предадохме проект "Културен Космос" към отворената покана на фондацията. Проектът е неразривно свързан със сградата на кино "Космос" и с едноименния бизнес план. Днес, 11.08.2017г., преди обявяването на резултатите от Фондацията и независимо от тях, като отчита следните факти:

• Община Пловдив действа централизирано, непрозрачно и в преднамерена последователност, която не е в името на града;

• Община Пловдив изолира активните граждани, утвърдените професионални и културни
организации;

• Със своето пренебрегване и възпрепятстване на гражданските инициативи Община Пловдив устойчиво се бори за гражданско безразличие и пасивност;

• Общинска фондация "Пловдив 2019" е замисима институция с изключителна партийна намеса. Целият ù състав е подменян неколкократно до пълното заличаване на фигурите и ценностите, спечелили титлата;

• Общинска фондация "Пловдив 2019" няма кадровия капацитет да осъществи кампанията Европейска столица на културата. Вместо да развива качествена културна, общностна и гражданска дейност, Фондацията се фокусира върху масови събития или използва успеха на вече утвърдени такива.

• Поради гореизброените факти, основните проекти на апликацията, свързани с "Тютюневия град", о-в Адата, кино "Космос", кв. Столипиново и други емблематични градски пространства, вече са компрометирани и нереализуеми. Сградата на Кино "Космос" е превзета от партийни и надпартийни интереси.

• Днес, година и четири месеца преди крайния срок, липсата на време се използва като претекст за прекрачване на законови и етични норми. Инженерингови поръчки се подготвят за: Кино "Космос", сградата на Дружеството на пловдивските художници, площад Централен. Съкращаването на срокове води до некачествени проекти, строителство с минимални инвестиции и посредствен краен резултат.

• Некачествената архитектура продължава да доминира в град с титлата Европейска столица на културата, един от най-старите градове в Европа;

• Община Пловдив прахосва титлата Европейска столица на културата, която успешно можеше да бъде носена от друг български град с по-достойно управление и да представи страната ни в много по-благоприятна международна светлина.

Като изобличава поведението на главните водещи фигури в Община Пловдив и в Общинска фондация "Пловдив 2019" като недостойно и противоречащо на интересите на града; Като загърбва целия положен интелектуален и физически труд, безвъзвратно и
безвъзмездно дареното време;

"Колектив Кино Космос" оттегля:

• Доверието си от проекта Европейска столица на културата 2019 и от отговорните за неговото качествено изпълнение институции - Община Пловдив и Общинска фондация "Пловдив 2019";

• Проекта си "Културен Космос" от отворената покана на Общинска фондация "Пловдив 2019" и запазва ексклузивни права над него.

С популяризирането на настоящото становище "Колектив Кино Космос" отказва да участва в огромната материална и морална кражба, наречена Пловдив- Европейска столица на културата 2019.

P.S. "Колектив Кино Космос" не се отказва от осъществяването на проекта си и ще продължи да търси алтернативна подкрепа.


Още по темата: общо новини по темата: 120
14.03.2024 »
13.03.2024 »
22.02.2024 »
14.01.2024 »
14.11.2023 »
18.10.2023 »
предишна страница [ 1/20 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 21.08.2017 г.
0
 
 
Браво!! Искинските хора от града сме с Вас!!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
БК Академик Пловдив
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: