ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
В Бачковския манастир: Повече молитви срещу магии отколкото за работа
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:53 / 15.08.2017Коментари (2)8114
© Монитор
Десетки богомолци са записали служби за разваляне на магии навръх Голяма Богородица в Бачковския манастир. "Ако преди няколко години масово хората се молеха за работа, сега сме засипани с искания за разтрогване на проклятия", казва монахът Михаил. На храмовия празник той и колегите му непрекъснато ще четат Киприянови молитви. Точно те били най-силни срещу магии. "Аз дори възлагам ръце по лицата на богомолците, за да не ги застигат черни проклятия", допълва отец Михаил и показва как го прави. 

По думите му напоследък народът масово се оплаквал от заклинания. "Злобата е страшно нещо. Роднини ходят и поръчват магии за смърт, за болести, за раздели. Тези, които ги правят, са служители на Сатаната", отсича монахът. 400 литра светена вода е приготвена за богомолците. Освен за здраве, тя е предназначена и срещу зли сили и уроки.

Много записани служби има и за сдобиване с рожби, както и за здраве. Не са малко и тези, които очакват чудеса на Голяма Богородица. Хотелската част на обителта се пука по шевовете. "Още преди месец богомолци от цялата страна направиха резервации и нямаме нито едно свободно място", обясни игуменът архимандрит Симон. Хотелът на манастира разполага със 165 легла и всички до едно са заети. В стаите са сложени по 16 кревата, за да се съберат повече хора. Нощувката е 10 лева. Във ВИП помещенията с по две легла пък плащат по 15 лева. Жена, дошла чак от Русе, се чудеше къде ще нощува.

Десетки са тези, които преспиват всяка година на 14-и срещу 15-и пред чудотворната икона на Божията майка. За нейната сила се разказват чудеса. "Бях много болна преди 5 години. Лекарите ме бяха отписали. Но пренощувах в Бачково до света Богородица, молих й се много силно и оздравях", разказва Петранка Василева от Хасково. Мария Недялкова от Пловдив пък не пропуска храмовия празник, пише "24 часа". Години наред нямала дете. Ходила къде ли не. Правила 4 опита да зачене ин витро, но не се получило.

Накрая решила да пренощува до чудотворната икона в Бачково. "През нощта ми се присъни самата Божия майка. Държеше дете. Попита ме защо съм дошла. "Света Богородица - отговорих й - всички мои приятелки имат рожби. Само аз нямам". "Не плачи, отвърна ми тя - скоро и ти ще имаш". В този миг ми подаде детето, което държеше, и каза, че то е мое", разплаква се Мария. След няколко месеца заченала по естествен път и родила със секцио. Сега имала момче на 10 години.

Архимандрит Симон твърди, че подхождат много предпазливо преди да обявят дадено явление за чудо. "Има тънка разлика между него и псевдочудо. Католическата църква например преди да обяви подобно нещо, изследва продължително дали дадено изцеление не се дължи на медицината. Ние също гледаме да установим дали тежък здравословен проблем не е решен с методите на науката и чак тогава се произнасяме", поясни игуменът. Той твърди, че в последно време двама руски учени доказали благотворното влияние на вярата върху изцелението на тежко болни. 

"При силна молитва, особено ако пациентът е вярващ, структурата на кръвта му се променя и той бързо оздравява", каза Симон. Американски учени пък установили, че молекулният строеж на тялото се влияел положително при молитва.

За чудесата в Бачково се знае в цялата страна и дори извън пределите й. По тази причина на Голяма Богородица прииждат много гърци, руснаци, а също и испанци, французи, германци. Чужда реч озвучаваше двора на манастира ден преди Успение Богородично.

Още на 14-и тълпи от богомолци се стичаха. На самия празник архимандрит Симон очаква над 10-15 хиляди. Той оглави всенощното бдение, което продължава без прекъсване до 7,30 часа на следващия ден. 22 войничета от Асеновградския артилерийски полк са до иконата на Богородица. На 15-и тя се изнася от обителта и с литийно шествие се носи пред портите на манастира. Там се четат молитви за здраве на българския народ, както и срещу бедствия и зли сили.

Всички работници и служители трескаво се стягаха на 14-и за празника. 600 бутилки вода е приготвена за миряните, която ще им се дава безплатно в жегата. За да не ги пече слънцето, точно пред църквата са опънати сенници и чадъри. Всеки от посетителите ще бъде нагостен с вкусен курбан, за който са отделени 200 кг прясно овче месо. Монасите и служителите в манастира пък ще хапнат печено агнешко с дроб сърма. Кухненската работничка Венцеслава от с. Забърдо със сатър транжираше агнешкото. "Ще изпечем 160 порции", каза тя.

"Един ден година не храни", ядосваше се архимандрит Симон. Той се оплака, че тежката зима, дъждовната пролет и жежкото лято лишили манастира от доста посетители и приходи. "Богатите пък тъй помагат, че нямам думи", сърди се игуменът. За три години в реставрацията на манастира вложил 1,7 милиона лева. "В същото време м.г. получих от държавата за издръжка 300 000, а т.г. - 190 000", заяви той. Ядосваше се, че от пожарната и от полицията му поискали да плати, за да осигуряват реда по време на големия празник.

"Могат в Асеновград цял месец да охраняват безплатно циганите, а един ден не могат да отделят за манастира. Ако трябва доброволчески отряд ще направя, но ще осигуря реда по време на Голяма Богородица", зарече се той.

Търговците от сергиите по ларгото на обителта очакват сериозен алъш-вериш. Кебапчиите са се запасили с достатъчно количества. Бройката върви 80 стотинки, а шишчето - 2 лева. Продавачи на грънци, чанти, сувенири, домашни сладка също се надяват на добър оборот. Парче къпана баница се продава за 2,80 лв. "Цяла година чакаме този ден", не криеха търговци.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Няма да ми стъпне крака повече при тези мафиоти.
Накъдето и да отива тълпата – бягайте в обратната посока. Тя винаги греши.
на 15.08.2017 г.
0
 
 
Вяра, чудеса, Богородица и накрая пак кебапчета, алъш-вериш и субсидии.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: