ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Първите три дни от болничните ще бъдат орязани от 1 януари
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:24 / 19.10.2017Коментари (5)9644
©
Първите три дни от болничните ще бъдат орязани - работодателите ще продължат да ги плащат, но в намален размер. От 1 януари фирмите ще плащат само 50% от осигурителния доход за първите три дни вместо сегашните 70%, а НОИ ще продължи да плаща от четвъртия ден нататък в размер на 80%, както е в момента. За пръв път от много време насам през 2018 г. ще има по-високо минимално обезщетение за безработица, но пък се въвежда таван на сумата за безработица и ще се иска по-дълъг осигурителен период за това право, съобщава в."Сега". 

Втората година от майчинството ще се плаща по 380 лв. на месец вместо по 340 лв. Максималният осигурителен доход се запазва на 2600 лв., а с него и таванът на пенсиите - 910 лв. Предлага се обаче значително увеличение на минималния осигурителен доход на земеделците - от 300 лв. на 480 лв., което вероятно ще срещне силна опозиция от ДПС в парламента. Това са най-важните промени, заложени в проекта на бюджет на Държавното обществено осигуряване за 2018 г. 

"С оглед облекчаване на бизнеса и превенция на злоупотреби с правото на отпуск поради временна неработоспособност се предлага процентът, в който се определя възнаграждението, изплащано от работодателите за първите три работни дни, да бъде намален от 70 на 50% от среднодневното брутно възнаграждение", пише в мотивите. Бизнесът от години настоява да не плаща първите три дни. Тази мярка бе въведена през 2009 г. като временна и антикризисна, но остана да действа и до днес, за да се ограничат злоупотребите и да се завиши контролът при харченето на държавните пари. Ефектът от нея обаче отдавна се изчерпа и разходите растат, а институциите тепърва ще правят анализ, за да набележат мерки срещу фалшивите болнични. 

Добри и лоши новини има при обезщетенията за безработица. Минималното дневно обезщетение се вдига на 9 лв. при 7.20 лв. сега. Въвежда се обаче и максимално дневно обезщетение - от 74.29 лв. дневно. То е определено на базата на максималния размер на месечния осигурителен доход и няма да ощети останалите без работа у нас, уверяват от НОИ. От мотивите към законопроекта обаче излиза, че целта е да се сложи таван на парите, които получават хората, работили в чужбина. Техният брой напоследък расте и в момента обезщетението им у нас не е ограничено. 

"В тази връзка липсата на ограничение в размера на паричното обезщетение за безработица води до значително увеличаване на изразходваните средства от фонд "Безработица" и създава условия за неравнопоставеност между реципиентите на това осигурително плащане", пише в мотивите. Към юни българите, работили в чужбина, които получават обезщетението си у нас, са 2025 души. Средно те вземат по 1259 лв., което е в пъти по-високо от средното обезщетение за безработните у нас. 

Предлага се и друга рестрикция за обезщетението за безработица - от догодина ще е нужно човек да се е осигурявал поне 12 месеца през последната година и половина, а не както сега само 9 месеца. Очакваният ефект само от тази промяна са 63 млн. лв. икономия. Допълнително се затяга още едно условие - ще се искат повече години стаж за различните периоди, в които НОИ плаща обезщетението. Максималното обезщетение - за 12 месеца, ще се полага само при стаж над 15 г., а не при 12, както е сега. Лоша новина има за коалиционните партньори от Патриотичния фронт, които заявиха готовност да продължат битката за 300 лв. минимална пенсия. Догодина нейният размер няма да се увеличава значително, а както всички останали - с 3.8% и от 1 юли ще е 207.60 лв. Специален текст гарантира, че няма да се повтори ситуацията от тази година, когато хиляди пенсионери получиха нула лева от индексацията на пенсиите или по-ниско увеличение от предвиденото в закона. 

Другата важна промяна е свързана с ранното пенсиониране на хората в масовата трета категория. Мъжете и жените, които имат необходимия по закон стаж, могат да се пенсионират една година по-рано. В момента обаче НОИ им намалява пожизнено пенсията с по 0.4% за всеки недостигащ месец възраст. От догодина намалението ще е само докато човек навърши общите години за пенсия.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Нищо не пишете - днес в Пловдив, в спортната зала има волейболен мач за суперкупата на България.
на 19.10.2017 г.
+1
 
 
Поредната идиотия! Това, че не могат да спрат лекарите да издават недействителни болнични листове - сега ще пострадат хората, които наистина са заболели. Само лекарства не могат да се купят с тая половин надница, а не вярвам в това време тока, парното и водата да ти ги таксуват на половин цена! Еее, няма спирачки на простотията в наредбите и това е, на никой не му пука за човека!
Aнонимен
на 19.10.2017 г.
+1
 
 
С една дума - колкото по-болни стават българите, толкова повече държавата ще ги санкционира. Е гати и хуманизма. Ами справете се с лъжците и крадците, защо слагате всички хора под един знаменател?
0
 
 
Има работодатели които злоупотребяват с болничните, пращат работника за болничен, и всеки месец този работник има няколко дни болнични, през които работи на черно за работодателя, а той му плаща на ръка, от което пести от осигуровки, и работника печели и работодателя. Така че и да е през първите 3-дни 0% тези работодатели нищо не губят, дори печелят, и добрата стара традиция ще си остане.
0
 
 
Нали страната е в икономически растеж? Какви а тези икономии на база обикновения работещ човек? Да плащат детски на до 3 деца (освен ако няма близнаци и станат 4)!
+2
 
 
Тези нормални ли са? Като си в болничен "изсипваш" камара пари за лекарства и те ти намалят дохода през това време.... Верно се опитват да ограничат лъжеболничните, но това ли е начина....
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Аматьорски футбол
Катастрофи в България
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: