ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Балабановата къща изцяло достъпна за хора със специални двигателни потребности
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:56 / 26.10.2017Коментари (0)2050
©
Балабановата къща в Стария град вече е изцяло достъпна за хора със специални двигателни потребности. Това съобщи директорът на Общински институт "Старинен Пловдив" Минко Кафтански. В петък екипът на института ще посрещне представителите на Агенцията за хора с увреждания, които ще извършат окончателния мониторинг по проекта с наименование "Приспособяване на вътрешната среда на Балабанова къща чрез адаптиране на санитарен възел за нуждите на хора с опорно-двигателни увреждания". На практика с приключването на този етап, ОИ "Старинен Пловдив" осъществи надграждане на резултатите, постигнати с реализацията на предишния проект от 2016 г. "Изграждане на достъпна среда за хора с опорно - двигателни увреждания в Балабановата къща" и създаде устойчивост и ефективна синергия между двата проекта.

Припомняме, че през 2016 г. Агенцията за хора с увреждания обяви конкурс за финансиране на проекти на тема: "Осигуряване на достъпна архитектурна среда на културни, исторически и спортни обекти за хора с увреждания". Финансирането бе насочено към създаване на достъп до обекти с международно, национално и областно значение за лица с увреждания. През юни 2016г. беше сключен договор между АХУ и ОИ "Старинен Пловдив" за срок от 12 месеца, по силата на който на Общинския институт бе предоставена финансова подкрепа в размер на 13 700 лв. (без ДДС) за изпълнение на проекта "Изграждане на достъпна среда за хора с опорно-двигателни увреждания в Балабанова къща". 

В резултат на това, бяха закупени две мобилни рампи и стълбищен робот SA-3, произведен в Япония с товароподемост-160кг., година на производство - 2016 г. и гаранционен срок от 5 години. Проектът от 2016 г. приключи успешно със заключителен констативен протокол от извършена проверка от страна на Агенцията. Към днешна дата на видно място в Балабановата къща е поставено логото на АХУ с пояснителен текст, че обектът е адаптиран за хора с увреждания, с финансовата подкрепа на АХУ. (Сумата представлява минимална държавна помощ, съгласно Регламент ( ЕС) №1407/2013 на Европейската Комисия от 18.12.2013г., относно прилагането на чл.107 и 108 от Договора за функционирането на Европейския Съюз към помощта de minimis.)

През месец май 2017 г., АХУ предостави на ОИ"Старинен Пловдив" като бенефициент по договор, финансова субсидия в размер на 4455лв. (без ДДС) за изпълнение на проекта за приспособяване на вътрешната среда на Балабанова къща. Договорът е със срок на действие 36 месеца, като срокът за извършване на строително-монтажни работи беше 3 месеца. Проектът вече е изпълнен в инвестиционната си част. С извършеното преустройството и адаптиране на санитарното помещение, намиращо се на приземия етаж на обекта е постигнато изграждане на цялостно достъпна архитектурна среда за целевата група - хората с опорно-двигателни увреждания.

"Целият екип на ОИ "Старинен Пловдив" изказва специални благодарности на партньорите от АХУ. Изключително удовлетворени сме и от факта, че с реализацията на този втори етап постигаме трите основни цели на проекта, свързани с това да увеличим броя на посетителите със затруднения в предвижването в Балабанова къща, да създадем подходящите условия за удължаване и подобряване качеството на престоя на хора със специални потребности и не на последно място да спомогнем за повишаване на социалното включване и пълноценната интеграция на хората с увреждания в обществено-културния живот на Пловдив" каза още Минко Кафтански.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: