ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Plovdiv24.bg представя наследството на Филипопол, с което атакуваме ЮНЕСКО
Автор: Мариана Панчева 08:50 / 29.10.2017Коментари (2)6349
© Plovdiv24.bg
Пловдив се утвърди като градът на римските мозайки, с тях ще опита да влезе в елита на световното културно наследство. На своите читатели Plovdiv24.bg представя трите автентични обекта, съставящи сериен обект "Римско мозаечно наследство на Филипопол", с който Пловдив ще кандидатства за списъка на ЮНЕСКО. 

Голямата раннохристиянска епископска базилик е паметник на културата с национално значение. Сградата представлява трикорабна едноапсидна базилика, изумяваща със своите размери - общата ѝ дължина е 86,33 м и ширина около 38,50 м. Реално тя е най-голямата раннохристиянска базилика в България и една от най-големите на Балканския полуостров. Именно размерите, богатата украса и специфичното развитие на останалата й част дават основание да се предполага, че е била епископска. 

Мозайките на Голямата базилика заемат площ от 700 квадратни метра, чудните им мотиви са изпълнени с цветове и форми, а в края на миналата година археолозите направиха страхотно попадение, разкривайки удивителен медальон с паун в изключително добро състояние при централния вход на базиликата.

Вторият обект е Археологически комплекс "Крепостна стена с кула и раннохристиянска базилика" или т.н. Малката раннохристиянска базилика. Тя е културна ценност с национално значение. 

Храмът е притежавал богата архитектурна украса, подовете са с многоцветна мозайка с геометрични мотиви, сложни композиции от триъгълници, кръгове и ромбове. В мозайките са вплетени още вази и гирлянди, розети, символизиращи Рая и Христовата кръв, както и Соломонови възли, символизиращи вярата. 

Смята се, че тези мозайки са сред най-доброто, правено от Филипополската школа.

Третият обект е античната сграда "Ейрене" - жилищна постройка с много добре запазени подови мозайки, строена в средата на 3 век във Филипопол. В момента сградата е изложена в подлез "Археологически".

Проучената част от комплекса е около 668 квадратни метра, от тях 160 квадратни метра изящни мозайки с геометрични фигури, вечни възли, цветя.... В средата на централната стая е най-красивата мозайка, представящ майсторски изработен женски образ на Ейрене - гръцката богиня на мира. 

Изключителният характер на тези образци са мотивът на Община Пловдив да започне процедура по изготвяне предложение за внасяне в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО на обекта "Римско мозаечно наследство на Филипопол". Реалните стъпки за това вече са предприети. На общинска сесия през седмицата пловдивските съветници единодушно упълномощиха кмета Иван Тотев да предприеме действия за изготвяне на предложение за включване в индикативната листа на Република България; изготвяне на план-проект за опазване и управление, както и изготвяне на номинационно досие за вписване в списъка на световното наследство на пловдивските мозайки. 

Припомняме, че на 13 ноември в Париж кметът Иван Тотев, зам.-кметът по култура Александър Държиков и българският посланик във Франция ще представят пловдивските мозайки пред световната организация. На 20 ноември пък ще има втора и много по-детайлна презентация от археолози и реставратори.


Още по темата: общо новини по темата: 220
02.03.2024 »
22.02.2024 »
11.02.2024 »
27.07.2023 »
26.07.2023 »
05.07.2023 »
предишна страница [ 1/37 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Чудесна новина! Ейрене не е гръцка, а Тракийска Богиня на Мира! Крайно време е нашият народ да знае, че гърците си нямат нищо свое - всичко са откраднали - цялата наша митология с боговете, приписали са си ги, както и достиженията на цивилизацията тогава. Не е никак случайно, че Омир с такова възхищение и преклонение е написал за траките! И още нещо много важно. Геометричните орнаменти - кръгове, ромбове, триъгълници, са били елементи на по-старата вяра, истинската вяра, чийто поклонник и последовател е бил Константин Велики. Нормално е една нова религия, в случая християнската, да вземе доста елементи от старата религия. Жалкото е, че християнството се е утвърждавало по доста варварски начин, като са разрушавали масово, тотално всички дотогавашни тракийски храмове от старата вяра. Е, поне кръстът са взели от старата вяра, но едва в четвърти век, благодарение на православието, но това е друга тема.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: