ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Видео: 33 години от най-великия мач в историята на Ботев!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:00 / 07.11.2017Коментари (16)12697
©
На 7 ноември 1984 година Ботев изиграва най-великия европейски мач в своята история. Това е битка, която спокойно може да се постави в Топ 10 на най-паметните за български отбор.

"Канарчетата" помитат Байерн с 2:0 в Пловдив и само един гол не им достига, за да продължат напред. Срещата е от турнира за КНК, а първият мач в Мюнхен завършва 4:1 за баварците.

Но резултатът лъже. Пловдивчани играят отлично и само малшансът не им позволява да се прибират у дома с по-малък пасив. На стадион "9 септември" обстановката е като пред война, припомня Блиц. Толкова много публика отдавна не е имало. Хората са нагъчкани един до друг на дървените пейки. Както се казва - игла да хвърлиш, няма къде да падне.

Младо момче се надига, за да извади от джоба си пакетче семки, но не може да седне на мястото си, тъй като е избутано от стоящите до него запалянковци. Стадионът освирква мощно баварците, когато те излизат да загряват.

Вратарят на Байерн Жан-Мари Пфаф демонстрира пълен непукизъм. Белгиецът решава да направи обиколка по част от пистата, но е обсипан с монети от пощурелите запалянковци.

Още след първия съдийски сигнал 11 "жълти оси" тръгват остро към баварската крепост, в желанието си да ужилят колкото се може по-бързо противника. В 38-ата минута Атанас Пашев в типичния си стил бележи за 1:0.

В 51-ата минута Костадин Костадинов по феноменален начин превръща в гол отсъдената дузпа - 2:0 за Ботев!

Още едно попадение и Байерн ще бъде изхвърлен от евротурнирите. Пловдивската обсада се засилва, а немците са се окупирали здравата в окопа, все едно историята ни е върнала при Сталинградската битка.

"Канарчетата" налитат отляво, отдясно, фронтално. Ръцете на Пфаф прегряват от мощните тупалки на домакините. "Ботев" изпуска няколко стопроцентови положения, а над всички са ... всички играчи от отбора. Особено Петър Зехтински, Георги Георгиев - Гецата, Костадин Костадинов и Атанас Пашев. Ама пустата и топка не ще и не ще да влиза! Байерн оцелява с триста зора в пловдивския пъкъл.

"Признавам, бяхме надиграни. Извадихме късмет...", проронва треньорът на баварците Удо Латек. С наведени глави от стадиона си тръгват опитните Дитер Хьонес, Клаус Аугенталер, Михаел Румениге (брат на Карл-Хайнц), както и датчанинът Сьорен Лерби.

БОТЕВ - БАЙЕРН 2:0

1:0 Атанас Пашев (38), 2:0 Костадин Костадинов (51-дузпа)

БОТЕВ: Димитър Вичев, Янко Динев, Запрян Раков, Благой Блангев, Славчо Хорозов (58 - Димитър Младенов), Васил Симов, Трифон Пачев (64 - Марин Бакалов), Георги Георгиев, Костадин Костадинов, Петър Зехтински, Атанас Пашев.

БАЙЕРН: Жан-Мари Пфаф, Клаус Аугенталер, Волфганг Дремлер, Норберт Едер, Холгер Вилмер, Райнолд Мати, Нортберт Нахтвайх, Бернд Дюрнбергер, Сьорен Лерби, Роланд Волфарт, Михаел Румениге (46 - Дитер Хьонес).

Вижте репортаж от мача в прикаченото видео!


Още по темата: общо новини по темата: 62
23.07.2018
05.07.2018
02.06.2018
25.05.2018
03.05.2018
22.04.2018
предишна страница [ 1/11 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
ТОГАВАШНИЯТ ОТБОР ТРАКИЯ БРАВО ЮНАЦИ
-1
 
 
Голям "Тракия" тогава, бях на мача, нищо, че съм левскар .
+4
 
 
АЗ СЪМ ЛОКОМОТИВЕЦ,НО БЯХ НА МАЧА.ОЩЕ МЕ Е ЯД,ЧЕ ПАШЕВ НЕ ПОДАДЕ ЗА 3-0, А САМ ШУТИРА...ТОГАВА НЕ СЕ БИЕХА ПРИВЪРЖЕНИЦИТЕ НА ДВАТА ОТБОРА.СЕДЯХМЕ ЕДИН ДО ДРУГ..КАКТО КАЗВАШЕ ТОДОР КОЛЕВ-БОТЕВИСТ ,ЛОКОМОТИВЕЦ И т.н
+3
 
 
Бях там.Бях на 22 години тогава-в разцвета на силите си.Не можех да говоря два дни след това-изгубих си гласа.Но пък няма да забравя преживяното до края на живота си.
+1
 
 
Може би най-големият мач на Тракия. Идването на баварците в Пловдив беше празник за целия град. Да победиш Байерн винаги е огромен успех, независимо от формата им и развоя на първия мач. Жалко, че нивото на клубния ни футбол вече е толкова ниско, че дори и от Лудогорец не могат да мечтаят за победа срещу подобен отбор.
+4
 
 
такъв стадион ни трябва за големите игри - по тополите и светлинните кули да има зрители пак ...А Барса само май ние сме ги тупали...
+4
 
 
Въпреки,че бях хлапе имах удоволствието да присъствувам на този спектакъл!Пашев пропусна чисто положение преди края на мача за 3-0!
Нищо не пишете - днес в Пловдив, в спортната зала има волейболен мач за суперкупата на България.
на 07.11.2017 г.
+4
 
 
Невероятна атмосфера, а бяхме близо до победата. Буквално в последните минути Наско Пашев прави пробив от ляво, доближава съвсем вратата, бие - но острани на мрежата.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
Феновете на Ботев обявиха събраните средства за глобата на Попето
Двама от Ботев титуляри за Литва при две загуби
Черно море идва в Пловдив със свито сърце! "Моряците" мачкат във Варна, но какво се случва при гостуванията?
Лудогорец към Неделев: Не се предавай!
Ботев реди контрола с отбор от Англия
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: