ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
"Паисиеви четения 2017" в ПУ Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:17 / 07.11.2017Коментари (0)2385
© Plovdiv24.bg
Бивши и настоящи студенти от
ПУ "Паисий Хилендарски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
"Безпокойства на хуманизма: филологията - застрашена, необходима, неотстранима" е мотото на Международната научна конференция "Паисиеви четения 2017", организирана от Филологическият факултет на Пловдивския университет на 9 и 10 ноември.

Престижният форум ежегодно събира учени от цял свят. Тази година също не е изключение - ще се включат 158 участници, от които над 20 са докторанти. Те са представители на 34 образователни и научни институции: 10 български университета, 2 института на БАН, 1 гимназия, 20 чужди университета и 1 чуждестранен институт ("Максим Горки").

Техните научни трудове тази година са посветени на вече покойния Цветан Тодоров - българо-френски философ и литературовед, лингвист, семиотик, литературен критик, историк на философската мисъл и културолог от български произход.

"Паисиеви четения 2017" ще стартира на 9 ноември от 10:00 ч. с приветствени слова на ректора на ПУ "Паисий Хилендарски" - проф. д-р Запрян Козлуджов, декана на Филологическия факултет проф. д.ф.н Вера Маровска и доц. д-р Жоржета Чолакова отговорен редактор на сборника с научни трудове от миналогодишното издание на конференцията.

След приветствията ще се проведе тържествена церемония за присъждане на почетното звание "Doctor honoris kausa" на изтъкнатият елинист проф д-р Стойна Пороманска. Удостояването е заради нейните заслуги за създаваненето, развитието, утвърждаването и престижа на специалностите с новогръцки език в ПУ "Паисий Хилендарски".

Проф. д-р Стойна Пороманска е доайен на обучението по новогръцки език в България. Благодарение на нея през учебната 2002-2003 г. стартира бакалавърската специалност "Български език и новогръцки език", магистърската "Балканистика", а малко по-късно бакалавърската специалност "Приложна лингвистика с втори чужд език - новогръцки". Освен с конкретни идеи за учебния план проф. Стойна Пороманска оказва безценна помощ за бързото сформиране на компетентен преподавателски колегиум от неоелинисти. Автор е на множество публикации и студии по проблемите на новогръцкия език, както и върху новогръцките диалекти в България. Съставител е и на системите за обучение по новогръцки език: "Новогръцки за начинаещи" и "Новогръцки за напреднали".

След като получи от ректора - проф. д-р Запрян Козлуджов, инсигниите, които придружават титлата - плакет и грамота, проф. Пороманска ще изнесе академична реч на тема "Думата - тази вечна загадка". След нея пленарният доклад ще бъде на английски език. Честта да го изнесе се пада на проф. Суман Гупта от Свободен университет във Великобритания. Темата е "Literature and literary studies in digital environment" - "Литература и литературни изследвания в дигитална среда".

Програмата на международната научна конференция в първия ден наред със заседанията по секции включва и представянето на юбилейния сборник "Да се завърнеш...": носталгии, памет, разказ", посветен на доц. д-р Живко Иванов, дългогодишен декан на Филологическия факултет.

"Паисиеви четения 2017" е единствената по рода си научна конференция в България, която се фокусира до изчепателност върху българската, на останалите славянски народи и световната литература от всички епохи, развоя на езика и езикознанието. Научните трудове не остават в затворената професионална общност на съответното издание на форума, а биват включвани в сборници на родния език на авторите и на английски език, публикуват се на хартия и онлайн, така че да станат достояние учените от цял свят, коментират организаторите. 








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: