ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Пепеляшка от Пловдив стана принцеса на чистотата в Канада
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:31 / 19.11.2017Коментари (0)11361
© Капитал
Любовта на Кристина Търпова я отвежда в Канада. Годината е 2011, мъжът ѝ е IT - специалист, а тя не знае английски. И избира да бъде Пепеляшка - момичето, което чисти. Пет години по-късно пловдивчанката има динамична компания за почистване на домове с 76 клиенти плюс седем малки офиса. С нея работят 13 момичета - от Шри Ланка, от Индия, две латиноамериканки и две българки, както и канадки. През последните две години фирмата на Кристина Търпова "Юрошайн" (Еuroshine) става трикратен носител на наградите на провинция Онтарио за Отава за най-добрата почистваща фирма.

- Едно е просто да почиствате, друго е да стане бизнес. Как го направихте в страна, чийто език не говорехте в началото?

- Аз съм човек чистофайник и чистенето ми се удава. Но идеята се зароди от мъжа ми. Като IT-специалист той поддържа мрежата на няколко офиса. Първите му клиенти, които са с него от 18 години, се преместиха от много голяма къща в доста голям апартамент в центъра на Отава. Бяха го помолили, ако познава някого, който се занимава с почистване, да го изпрати. Реших, че да почистя една къща не ми е нужен език. Отидох, почистих и ... се започна. Жената, чийто дом почистих се обади на съпруга ми и каза, че е доволна от работата ми. И ме препоръча на две нейни приятелки. Започнах да почиствам домовете им на всеки 2 седмици, тук в Канада така е прието. Но от почасова работа до бизнес с почистване разстоянието е голямо. Отново мъжът ми помогна с идея и с разработка на един отличен сайт, който ми доведе много клиенти. Сега вече изнемогвах - учех и работех. Затова предложих на моя съученичка да работи с мен. И бизнесът тръгна още по-бързо.

- В компанията работят само жени. Това ли е прието в Канада?

- Повечето клиенти задават въпрос: жени или мъже работят при вас? Повечето хора, които имат почистване в къщи, предпочитат това да се прави от жени. Негласно се счита, че жените все пак ще свършат тази работа по-добре. През тези години обаче при мен са работили и двама мъже, които се справяха страхотно. Синът ми също ми е помагал. Не съм на мнение, че жените са по-добри в този бизнес, но се съобразявам с желанието на клиентите ми.

- Какво представлява наградата за най-добрата Пепеляшка в Канада?

- Е, тя не се казва точно така, но всички знаят коя е Пепеляшка. За моята фирма това е третата награда, която получаваме за две години. Първата беше през 2015 г. и за мен беше огромна изненада. Оказа се, че някой от клиентите ни е номинирал фирмата за тази награда. Конкуренцията беше много голяма, защото в провинция Онтарио фирмите пепеляшки са над 1700. Ние получихме наградата за най-добра фирма на 2015 година за Отава. Тя е "2015 - Top Choice Awards". Следващите две награди са от януари 2017 г. Първата е "2017 - Home Stars". Всъщност това е уебсайт, който е много популярен в цяла Канада. Благодарение на търсенията в този уебсайт, много от клиентите успяват да намерят най-добрата услуга за себе си. В сайта се поставят най-много коментари - и положителни, и отрицателни. Всеки може да влезе и да коментира. Това е всъщност най-обективният уебсайт в Канада. Имам и още една награда и тя е също за 2017 г. от Consumer Choice Awards.

- Кои предимства на "Юрошайн" (Еuroshine) ви изведоха на челната позиция в Отава?

- Може би една от причините е, че ние работим предимно с биопродукти. И може би защото не сме тясно специализирани, а се занимаваме както с периодично почистване, така и еднократно почистване, почистване при преместване от един дом в друг. Задължен си, когато напускаш един дом, да го оставиш в изрядно чисто състояние. Новодомците също почистват, преди да се нанесат да живеят. Много често ни викат да чистим нови, току-що построени къщи.

- Можете ли да се конкурирате с цени?

- Мога, но не искам. Аз съм тази, която определя цените. Съобразявам се с това дали клиентът иска редовно да му почистваме дома или офиса. Държа да видя лично къщата в какво състояние е и какво очаква от нас. Винаги първото чистене е различно като цена. Оттам нататък съобразявам цената с това колко е голяма къщата, колко време ще отнеме на момичетата, защото по принцип заплащането в Канада е на час.

- Колко струва почистването на една къща в Отава?

- Може би е добре да кажа колко струва почистването на моя дом. Той е с три спални на три етажа и отнема 2.5-3 часа работа на две момичета. Ако е първо чистене, тогава цената ще е 240 канадски долара плюс данък върху добавената стойност. При регулярно чистене веднъж на две седмици, тогава цената би била 150 долара. За българи винаги цената ми е по-ниска.

- Как намирате работници?

- Това е трудно, бих казала най-трудното. Когато стартирах компанията преди пет години, публикувах обяви, търсех препоръки, разговарях с познати момичета в училище, където заедно учехме езика. Сега сме вече разпознаваема компания и започнах да получавам писма от момичета, които търсят работа. Тук има един работодателски уебсайт, в който можеш да си публикуваш обявата. Но ни беше необходимо доста време, за да имаме правото да се регистрираме в него.

- Когато идвате в България, как хората коментират вашия бизнес?

- В началото ми се чудеха как е възможно с образованието, което имам, да стигна на нивото на човек, който почиства къщи. Не съм се срамувала от това. Защото аз не бях подготвена за Канада. Когато дойдох тук, видях, че мога да избирам между три-четири професии, които мога да работя без език. Реших, че това, което истински мога да правя, е да покажа на хората какво означава чистота.

- Ако днес продадете своя бизнес в Канада, каква цена ще му поискате?

- Не съм мислила да продавам фирмата си. Създадох я някак на шега. Беше много трудно. Амбицията ми беше това да е приходът, който да помогне на сина ми да завърши образованието си в Канада. В един момент развитието на бизнеса започна да ми дава самочувствие. И като виждам удовлетворението на клиентите ни от нашата работа, някак си не ми се иска да се разделям с фирмата си.

Източник: в.Капитал








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Кауза Колежа
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
Реформи в БДЖ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: