ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Учени от Садово с шокиращи разкрития с какво е бъкан хлябът, който купуваме
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:26 / 22.11.2017Коментари (21)76306
Хлябът в магазините масово се прави от некачествена пшеница. Тя е произведена от вносни сортове, които дават високи добиви, но имат лоши хлебопекарни качества. За да бухне насъщният и да изглежда бял и апетитен, голяма част от производителите влагат в брашното прекалено много консерванти, подобрители и коректори, сочат наблюденията на гл.ас. Иван Алексиев, ръководител отдел "Бюро за научно обслужване и маркетинг" в Института по растителни генетични ресурси "К. Малков" в Садово.

"Хлябът е основна и ежедневна част от трапезата на българите и затова трябва да има много строг контрол върху качеството му в магазинната мрежа. Самите производители също трябва да са внимателни какво брашно влагат, от каква пшеница е приготвено. За предпочитане е да се използват качествени пшеници, селекционирани у нас, а не вносните, които дават високи добиви, но нямат качество", е категоричен гл.ас. Алексиев.

По думите му, ако при хляб с етикет "бял" филийката сивее или е с бледокафеникав цвят, то със сигурност брашното не е било от българска пшеница. "Това е вредно за всички. Както за българския зърнопроизводител, още повече за потребителите, а и за всяко едно производство. Белият хляб трябва да е качествен и бял не само на етикета, но и вътре като съдържание", смята той.

Гл.ас. Алексиев е категоричен, че българите не консумират и истински ръжен хляб. Такъв няма и не се продава по магазините у нас. "Ръжен хляб в България няма. Една част от продавания като такъв е направо "оцветен", а преобладаващата част е получен при смесване на ръжено и пшеничено брашно. От чисто ръжено брашно хляб с добър външен вид не се получава. Той е плосък, хлътнал, без обем, средината е влажна, има кисел аромат, на вид не е хубав, и не е вкусен", казва ученият.

Той е разговарял с производители, които правят ръжен хляб за масовия потребител и те са му признавали, че повече от 10-15% ръж не влагат в хляба, въпреки че на етикетите пише "Ръжен хляб". Това е така защото докато при пшеницата у нас сеят над 10 милиона декара и се получава над 5 мил. тона зърно, докато при ръжта площите са едва 40 - 50 000 дка, а продукцията 12-13 хил. тона.

Добре е да се обърне и специално внимание на модерния през последните години лимец. Задължително е да се знае, че под това наименование са известни два вида от рода на пшениците Triticum. Това са T. monococcum - еднозърнест лимец и T. dicoccum - двузърнест лимец. Основна и важна разлика при тях е, че в еднозърнестия лимец съдържанието на глутен е нулев и той е подходяш за безглутенови диети и най-вече за хората с алергии (непоносимост) към глутена, но е възможно и при него да има съдържание на глутен до 2-3 %. В двузърнестия лимец глутенът си е като при качествена пшеница, 26-28 %.

"Спекулацията с това е страшна, защото може да убие човек. Опасно е, нека да не си играят със здравето на хората. На етикета пише - безглутенова храна, безглутенов лимец. Взимам го от магазина, меря и ми дава 18% глутен. Това е недопустимо", ядосва се главният асистент. Той опровергава и написаното на етикетите за чисто брашно от лимец, тъй като продаваните пакетчета с такива етикети в магазините, не винаги отговарят на истината. 

"Това, което се предлага в магазините за продажба и на етикетите е изписано "брашно от лимец", всъщност почти навсякаде е шрот", заявява той. По думите му шротът е от цялото зърно на лимеца, смляно с външната обвивка. "Чистото брашно от лимец е много фино, красиво жълто, сладко, със захарен аромат. Много приятно на вид, но чисто брашно от лимец досега не съм срещал. Обичам да влизам в биомагазините, но не съм виждал. Пише брашно от лимец, но се предлага за продажба "пълнозърнест" шрот", казва ученият.

Садово са създадени много сортове българска пшеница. Техен е стандартът за качествените пшеници - сорт "Победа", както и комплексният стандарт "Садово 1". Последният признат сорт обикновена зимна пшеница е "Гинра". През тази година той спечели конкурса за иновации на международната изложба "АГРА 2017". Сортът "Гинра" има високи добив, устойчивост на болести и качества, които го правят подходящ за включване в системите за биологично земеделие.


Източник: Агенция Монитор







Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
На следващия ден след покупката на хляба, той или се втвърдява като камък, или се разпада на трохи. Говоря за хляба на "Симид", но и другите фирми не са по-добри... Все пак преди 30 години хлябът си беше ХЛЯБ!... Даже се редяхме на опашки, за да си купим ръчно произведен, дъхав и вкусен хляб! Не бленувам за миналото, но настоящето е криминално! За съжаление, няма кой да го контролира и да го спре!
-1
 
 
Нищо ново не ми казва този учен - отдавана е известно, че в България хляб от българска пшеница не се прави, Земеделската мафия изнася абсолютно всичко на високи цени, а тук се вкарва вносна пшеница, амнайсто качество. Затова ми е смешно някои като започнат да се прехласват колко добре било, че вали дъжд/сняг за житото или да се кефят как тази година добивите били рекордно високи. Единствено мафиотите имат далавера от това!
0
 
 
Този шрот не е никак лош, стига да е от качествена пшеница. Даже е повече полезно от чистото брашно. Всъщност полезните вещества са в обвивката на зърното, останалото си е чисто нишесте, скорбяла, глутен или лепило. Друг е въпросът след изпичането на температура около 270 градуса какво остава от полезните вещества. Май нищо не остава.
-4
 
 
а антибиотик няма ли :) ..... изумително .... изумен съм :)
+5
 
 
Засаждат фураж, накрая пишат жито по документи и взимат субсидията. След това някой и да иска, сигурно има такива, да вложи жито или ръж, няма откъде да го купи, трябва да го внася, това повишава и цената.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
БК Локомотив Пловдив
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: