ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Настоятелство ще издига престижа на Симулационния център в МУ Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:42 / 05.12.2017Коментари (0)2918
Бивши и настоящи студенти от
МУ - Пловдив:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Настоятелство към Симулационния тренировъчен център в МУ - Пловдив, което бе учредено тези дни, ще спомага за развитието и ще се грижи за издигането на престижа му. Създаването на обществения съвет е продуктувано, както от необходимостта за утвърждаване на Медицинския симулационен тренировъчен център като единствен по своята комплексност и възможности в страната, така и за нуждите на акредитацията пред Американския колеж по хирургия. По този начин сертификатът, който се издава на преминалите успeшното обучение, ще удостоверява, че програмите са в синхрон с най-добрите международни образователни практики.

Симулационният център, който бе открит в Медицинския университет - Пловдив преди година, е поглед в бъдещето. В него са събрани всички иновации и модерни средства за обучение в медицината. Той ще въведе, както студентите, така и специализантите в сферата на високотехнологичната медицина, чрез използване на 3D симулатори за виртуална реалност и кибернетични манекени, преди да започнат работа с пациентите. Целта е да се изградят базисни умения, които да позволят продължаване на практическото обучение в реална обстановка при минимизиране на риска за пациентите. 

С манекените обучаващите се ще могат да грешат и да се учат от грешките, за да ги избягват в последствие. В симулаторите дори има сценарии, които поставят обучаващите се в "критични" ситуации и се прави оценка на предприетите действия. Всяко обучение завършва с разбор (дебрифинг), по време на който се прави анализ на действията на обучаващите се, на навременността и адекватността.

Симулационният център разполага с 10 зали, като има възможност да се симулират различни спешни състояния, например травми - откъснат крайник, пневмоторакс, обструкция на горните дихателни пътища. На монитор излизат жизнените показатели и ако студентът не направи правилно необходимата манипулация, тези показатели се влошават. Манекените са направени така, че могат да се вкарват дори лекарства, а на екрана се наблюдават реакциите от страна на организма. Ако се инжектира неправилен медикамент, манекенът може дори да "умрe". Центърът разполага с ендоваскуларен симулатор. 

При него специализантите придобиват умения за катетеризация на съдовете и извършването на редица диагностични и терапевтични процедури не само в областта на кардиологията, но също така и в неврологията, неврохирургията и съдовата хирургия. Има зала за ендоскопски процедури в гастроентерологията - гастро- и колоноскопия, пулмологията - бронхоскопия, лапароскопска хирургия или т.нар. "безкръвни операции" от последно поколение, които могат да се използват за обучение на специалисти по "обща хирургия", "урология", "гръдна хирургия", "акушерство и гинекология". Всичко се симулира като в реални условия. Другите симулатори са за бебета и по-големи деца, както и за бременни жени. Центърът разполага с две аудитории за по 100 души, в които може едновременно да бъдат предавани упражненията за симулация, така че по-широка група от обучаващи се да проследи процеса, да дискутира с ментор, да задава въпроси и да се коментира ситуацията.

На Първата национална конференция по симулационно обучение в медицината с чуждо участие, която ще се проведе от 14 до 16 декември в МУ - Пловдив, ще се утвърди водещата роля на МСТЦ и ще се демонстрират възможностите му за провеждане на практически и теоретични занятия в областта на високоспециализираните дейности в медицината. Програмата на националната конференция засяга най-актуалните проблеми на симулационните модели в медицинското образование, като в същото време е наситена с демонстрации и практически занимания. Един от симпозиумите е посветен на лекарски грешки, другият - оценка на стреса при извършването на различни хирургични дейности. Така реално ще се оцени ползата от модерните технологии. Центърът ще поема желаещи да се обучават, не само от страната, но и чужбина.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Първа лига, сезон 2023/2024
Детско-юношески футбол
Матури 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: