ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Шофьорски курсове "на промоция" произвеждат убийци на пътя
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:25 / 27.12.2017Коментари (24)11677
© Plovdiv24.bg
Шофьорски курсове, които са обявени на промоционални цени от по 250 лева, произвеждат убийци на пътя. Причината е, че зад по-ниската сума се крие уловка за кандидат-водачите.

Вместо задължителните по закон 31 часа, които ще получат като обучение срещу примерно 500 лева, те шофират най-много десет. Така школата спестява пари, а младите шофьори получават книжки, без да са се подготвили достатъчно добре.

"Не са карали нито на тъмно, нито на мокро, нито на магистрала. След това взимат книжка и излизат на пътя, където виждате какво се случва", обясни пред "Монитор" Владимир Тодоров, председател на Българската асоциация на пострадали в катастрофи.

"Кандидат-шофьорите сами се съгласяват да се разписват в листовете за проведено обучение. След всяко шофиране те трябва да попълнят документ, в който да отбележат колко време са шофирали. В повечето случаи това е най-много час на ден, за да могат да се вземат повече курсисти.В листовете обаче записват, че са карали по над 4-5 часа, и се подписват", обясниха от голяма столична школа за обучение на шофьори.

Реклама

От там поясниха, че нелоялните им колеги са основно по-малки фирми, които бързо искат да натрупат капитали за сметка на обучението. По този начин обаче те пускали напълно неподготвени кадри.

"Имахме един случай на младо момче, което беше изкарало на документи курс от 31 часа, но дойде при нас с молба за допълнителни часове, тъй като не се чувствал добре подготвен. Оказа се, че той дори не може да потегли с колата, не познаваше скоростите и бъркаше педалите. Попитахме го колко време е карал, а той обясни, че се записал по обява от интернет. Цената била 200 лева, но той карал едва 2 часа и след това му придвижили документите за изпита", разказаха шокирани автоинструктори.

Те дори настоявали за въвеждането на специални устройства, които да следят курсистите и по време на обучението им.

"Изпитите се записват с видеокамери, но никой не записва начина на провеждане на обучението", казаха от бранша.

Владимир Тодоров пък обясни какво представляват тези устройства. Те ще бъдат персонални за всеки курсист. "В почти цяла Европа се използват тези устройства. Те проследяват часовете по кормуване, проследяват маршрута и не могат да бъдат манипулирани. Нещо като черната кутия на самолета", обясни Тодоров.

За въвеждането им обаче ще трябва да има контролен орган, който да ги следи, както и промяна в закона, който да задължи школите да ги използват. Затова от бранша дори готвят предложения за тези промени, за да се спре практиката едни фирми да изпълняват стриктно това, за което получават пари, а други да печелят на гърба на кандидат-шофьорите и да ги пускат неподготвени на пътя.

Една от промените, които се обмислят в последно време, за да се спрат измамите с шофьорските курсове, е да има възможност начинаещият да качи свой роднина или приятел, докато го обучават. Така хем ще се чувства по-сигурен, хем родителското тяло ще следи дали се изпълняват стриктно часовете за обучение.

Представители на автошколи обаче са против тези нововъведения, които са копирани от австрийския модел на обучение, тъй като смятат, че по този начин ще се опорочи подготовката. "Не може някой сприхав баща да ни се кара, докато ние се караме на детето му да е по-внимателно на пътя. Няма как да сме като начални учителки, тъй като даваме в ръцете на този младеж два тона желязо, които могат да убиват", негодуват инструктори.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Nikolay Ganev Ехо,колко катастрофи са направили възрастни хора,"невиждащи и не чуващи" и колко от другия тип,питам !Е и не всеки е крал като за световно,за да може да си купи нова кола,така че...Липсва възпитание и култура на българина,това е в основата,а повечето са от този тип,оправия скоро няма да има на пътя!Възпитание ,култура ,толерантност,това са вълшебните думички,жив и здрав!
+1
 
 
Жалка картинка. Иначе всички тръбят колко много жертви имало по празниците само за няколко дни. Така ще е, докато пачките не престанат да бъдат главната ни ценност...
0
 
 
Не смятам за уместно някой, който владее толкова езици като теб, да прави такива елементарни грешки на ниво 2ри клас, а и да даваш мнение какво трябва да се прави с курсовете... Първо се научи да пишеш правилно и тогава давай мнение
0
 
 
Не смятам за уместно някой, който владее толкова езици като теб, да прави такива елементарни грешки на ниво 2ри клас, а и да даваш мнение какво трябва да се прави с курсовете... Първо се научи да пишеш правилно и тогава давай мнение
0
 
 
Не е до курсове и цени,аз до сега един несъм видялмда е поставил триъгълника на правилното място ,аз няма книжка ама по логика като видя че на места колите минават със 100,няма начин триъгълника да ти е на 5 метра от теб.Логика и внимани за собственият живот и на другите,ама много мумии и затова така става...
на 27.12.2017 г.
+1
 
 
Масово има инструктори изкарали лиценз със някакво обучение защото имали висше образование и да си изкарват допълнителен доход като работят допълнителна работа. Едно време почти всички лекари караха таксита по същата формула.
+1
 
 
вместо да се занимават с глупости какви закони и какви устройства да слагат по колите за да следят кой как кара нека да приемат закон който да не позволява на хора начинаещи в управлението на МПС да се качват на коли по 150-200 коня и то в период поне 5 години и задължително да шофира с придружител тогава може и да се намалят ПТП-та а не като сега взел вчера книжка и мама и тате понеже паралии му купила кола 200к.с да се газърее
0
 
 
Цената не е проблем проблем е че повечето инструктори не предават уменията си на курсистите . Второто е на нови шофьори им се купуват коли с много коне . Те са изкарали книжка(ако вообще сами са я изкарали) на кола не повече от 70/90коня.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Изграждат кръгово кръстовище на Кукленско шосе
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: