ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Ето на коя дата напират да се женят пловдивчани през 2018 г.
Автор: Васил Динев 07:00 / 31.12.2017Коментари (1)13786
©
Интервю с директора на ОП "Радостни обреди" Румяна Толова специално за Plovdiv24.bg:

- Г-жо Толова, колко двойки сключиха брак през 2017 г. в Пловдив?


- Около 2030 сватби са сключени през 2017 г. на територията на град Пловдив. Това е с 80бр. повече от предходната година или ръст с около 4%. 305 от тях са ритуали извън ритуалната зала - т.нар. "изнесени ритуали". Особено предпочитани са през летните месеци - май, юни, юли, август. Тогава са средно по 40 бр. месечно. Истинският бум и най-натоварен месец обаче е септември - 70 изнесени ритуали и 250 в зала или общо 320 ритуала.

- Какви хора преобладаваха сред бракосъчеталите се?

- Всякакви хора от различни възрасти и народности. За любовта няма нито възрастова, нито териториална граница. Най-често сключваните смесени бракове са между българи и турски, руски или украински граждани. Имахме и брак на българин с японка.

- На колко години беше най-възрастната двойка?

- Най-възрастната двойка, по спомен, бяха на около 65-66 годишни. Сключиха брак наскоро. Скромна, но изключително атрактивна и приятна сватба. Малко гости, но булката беше облечена в прекрасна бяла булчинска рокля и сияеше от щастие през цялото време. Личеше си, че младоженците са много влюбени. Радвам се, когато виждам такива хора.

- Демонстрират ли любовта си младите хора?

- Зависи от човека. Има такива, които още като идват да се записват истински се вълнуват за събитието, което им предстои - държат се за ръце, целуват се и се прегръщат. Същото е поведението им и по време на самата сватба. Има и по-обрани от към емоции двойки. Може би от притеснение, може би поради други причини. Не всеки обича да демонстрира чувствата си. Любовта е нещо много тайнствено и лично.

- Има ли разлика между брака и съвместното съжителство? И връщат ли се хората към традицията да сключват брак?

- Бракът е много личен избор. Той е не просто подпис, както е модерно да се казва. Той е ангажимент, избор и обещание. Не казвам, разбира се, че хората, които живеят в съвместно съжителство нямат ангажименти, но смятам, че тези, които са сключили брак имат различно усещане и възприятие един към друг.
Надявам се, че все повече хора ще избират да се женят и през 2018 г. Самият факт, че имаме ръст от 4% сватби спрямо 2016 г. за мен е добър знак.

- Кой бяха най-предпочитаните дати и места за сключване на брак през 2017г.?

- През 2017 г. имаме организирани 2030 сватби, от които 304 изнесени ритуала. Повечето хора избират ресторантите, тъй като е по-удобно. След ритуала следват поздравленията и почерпката. Не се налага да се местят от едно място на друго. Други обаче решават да направят щастливия ден истински незабравим. И през тази година имаше много младоженци, които предпочетоха интересни места за сключване на гражданския си брак. Така например, този септември, влюбена двойка се венча за първи път в Антовата къща. Античният театър, Етнографският музей и Виенският павилион в Цар-Симеоновата градина също продължават да са сред любимите при изнесените ритуали. Най-предпочитаните дати за тази година бяха 06 и 13 май, 03 и 10 юни, 09 и 22 септември и разбира се тези, в които се повтаряше числото 7 - 07.07.2017г. и 17.07.2017г. През месец февруари също имахме фаворит и това беше 14 февруари - Денят на влюбените. 11 двойки се спряха на тази дата, за да сключат граждански брак. Най-много от тях предпочетоха да си кажат "ДА" в Централния дом на младоженците, но сватби имаше и в ритуалните зали в "Тракия" и в Стария град.

- Организирате ли сватби в частни домове?

- През 2017 г.имаме само една сватба, проведена в частен дом. Допускаме това да се случи единствено и само когато едно от лицето е трудно подвижно, на легло и не може да дойде до залата. Тогава е задължително към заявлението, което подава, да прикрепи и копие от епикриза или решение от ТЕЛК.

- Имахте няколко сватби в затвора? Как протича една сватба там?

- Да, през изминалата година 6 бр. двойки са сключили брак именно там. Въпреки необичайното място, понякога младоженци също канят гости, имат си пита, шампанско.... всичко по реда си, но режимът се определя от самия затвор. Общинското предприятие единствено изпраща длъжностно лице, а с него задължително и служители на общинска полиция.

- Коя е най-предпочитаната дата за 2018г? Отново ли водещи са осмиците?

- Да. Както през изминалата година предпочитаните дати бяха с повтарящи се 7-ци, тази е с 8-ци. Най-предпочитана е 18.08.2018г. Тук желанието е допълнено и от това, че е съботен ден. Всички часове и в трите зали следобед вече са заети. Няма свободни часове и за изнесени ритуали. Така че, ако някой иска да се сключи брак именно тогава, нека след празниците да дойде, за да се запише за някой от останалите часове.

 

- В началото на годината предстои мащабен ремонт. Къде ще провеждате сватбените ритуали?

- Да, така е, провеждаме обществена поръчка за избор на изпълнител и се надяваме до март месец да започнем с ремонтните дейности. В никакъв случай няма да преустановяваме сключването на бракове, това би било пълен абсурд, но тъй като ремонтът ще обхване цялостно сградата, предвиждаме ритуалите да бъдат провеждани в зала "Лотус", която е точно срещу Централния дом на младоженците. Там и сега се сключват бракове, така че залата е напълно готова за използване. Още повече, че е и с невероятно красив таван от дърворезба и уникалната си кръгла форма. Всъщност това ще бъдат последните бракове сключвани там. След като приключим с ремонта на Централния дом, ще преместим администрацията на общинското предприятие и ще освободим сградата, в която се намира зала "Лотус". От средата на годината тя е собственост на Природо-научния музей и ще бъда използвана за техни проекти.

- Какво е вашето пожелание за 2018г.?

- Наскоро бях на представяне на новата книга на Събка Дякова - Чехович и така да се каже, си харесах за девиз на 2018г., пожеланието, което тя отправи към мен. Отправям го и към вашите читатели: "Да бъде любов!"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Купа на България, сезон 2023/2024
Дублиращ отбор на ПФК Локомотив
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: