ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Мариана Аламанчева намерена в кома, не успяват да я спасят
Автор: Екип Plovdiv24.bg 21:01 / 15.01.2018Коментари (1)21169
©
Отиде си Мариана Аламанчева, една от най-интелигентните и фини актриси, отдали творческата си съдба на Сатиричния театър. Безкрайно женствена и мека, любимка на малки и големи, човек с нелека съдба, но с непреклонно чувство за достойнство...". С такава публикация във Фейсбук Сатиричният театър съобщи за смъртта на актрисата Мариана Аламанчева в понеделник следобед. "Ех, Мариана, Мариана... Почивай в мир! Дано душата ти намери покой!", пишат още от театъра.

"Била е в кома в 8 ч сутринта, отиде си в 12 на обяд! Милата Мариана. Моята Мариана, която ми беше като сестра 50 г. Не преживя смъртта на дъщеря си Зори", изплака Николай Николаев - Бате Николай. Той научил за кончината на Мариана Аламанчева от Жоржета Чакърова. Двамата бяха известни като Бате Николай и Кака Мариана от първото предаване за деца таланти "Златното петле". Обичани и чакани в цяла България.

Мариана - винаги щедра душа, имала квартирант - Зарко, на тавана на кооперацията в центъра на София - естествено, без наем. Той имал грижа всяка сутрин да наминава да я види. Намерил я в кома. Страдала от тежка форма на диабет. Трудно се движела. Тежко ѝ било по многото стълби към жилището (в дни на безпаричие дори е чистила входовете - б.а.). Звъни на 112. Четири часа по-късно се оказва невъзможно да спасят актрисата.

"Мариана имаше един брак, който приключи внезапно - замениха я с по-млада жена. Този стрес отключи диабета, който стана причина и за нейния край - разказва Николай Николаев. - Чувахме се всеки ден.

Тя беше най-добрият и щедър човек, когото съм познавал. Прекрасна актриса, прекрасна! Когато постъпи в Сатирата, беше най-красивата актриса. Обръщаха се след нея! Вървим по улицата, среща ни просяк. Мариана има 2 лв. Бърка в джоба, пуска му лев. Отминава. След 2 метра се връща и му казва - ето ви, вземете и този лев. Това беше Мариана! Раздаваше се на всеки, който има нужда. Докрай!

Но се срина, когато дъщеря ѝ Зори - талантлива художничка, посегна на живота си преди 6 месеца. Почти пред очите ѝ. Намери я мъртва в дома им. Посегнала на себе си. Как, защо, остана тайна. Но Зори си отиде. Остави я сама и тя не го преживя.

"Николай, не ми се живее, детето ми го няма", казваше ми тя. Аз, който току-що бях изгубил по подобен начин и моето Наде (дъщерята на Николай Николаев се самоуби - б.а.), ѝ казвах: "Мариана, трябва да победиш мъката, трябва да правим нещо добро за децата в тяхно име. Ела в моята клиника по смехотерапия. Да спасяваме деца! Тогава няма да ни боли толкова!" Но тя просто се е предала. Моята светла и слънчева Мариана! Кака Мариана. Защо се предаде, мила Мариана? Осиротях... Няма я сестра ми..."

Николай Николаев предполага, че прощаването с Мариана Аламанчева ще е в четвъртък в черквата "Св. Седмочисленици", но точен час още няма. Аламанчева е родена в София на 23 май 1941 г. Първоначално завършва механотехникум, а след това и актьорско майсторство във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" през 1964 г. в класа на проф. Желчо Мандаджиев. Актрисата е сред участниците в популярните мюзикъли на Българската национална телевизия "Криворазбраната цивилизация" по класическата пиеса на Добри Войников и "Вражалец" по Ст. Л. Костов.

През 2017 г. е отличена от Министерството на културата с почетно отличие "Златен век" в категория "Звезда". Дъщерята на актрисата Зорница беше намерена от майка си мъртва преди няколко месеца в техния апартамент в центъра на София. Часове преди да посегне на живота си, е споделила, че е щастлива с човека до себе си, че продължава да рисува, че мечтае за изложба, че след минути излиза на разходка с него, защото често заедно тичали... Мариана излиза за кратко. Тези няколко минути се оказват фатални. Когато се връща, намира Зорница мъртва.

Мариана Аламанчева е участвала в редица филми. Сред тях са "Баш майсторът фермер", "Година от понеделници", "Темната кория", "Два диоптъра далекогледство", "Не си отивай!", "Последният ерген", "Селянинът с колелото", "С особено мнение", "Мъже в командировка", "Свобода или смърт", пише "24 часа".








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: