ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
София и Пловдив "изсмуквали" не само икономиката, но и хората от регионите
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:46 / 18.01.2018Коментари (39)23210
©
През 2015 година по официални данни произведената в София продукция е била 43%. Тенденцията е всяка следваща година този дял да се увеличава средно с около 1%. Така вероятно до края на 2018 година столицата ще има 46% дял в създавания в България брутен вътрешен продукт. В свой анализ Институтът по пазарна икономика разглежда неравномерното икономическо развитие на страната през последните години и очертава икономическите центрове, където се "прави" БВП на страната. Картата на тези икономически центрове показва няколко много сериозни проблема. Първият - в страната има райони, при това като площ те не са никак незначителни, където икономическата дейност е символична.

Потвърждава се изводът, че Северозападна България е такъв регион. Тук ресурсите от производство и работна сила се изчерпват бързо и обезлюдяването и миграцията са най-силните процеси. Лошото е, че това не се отнася само до Северозапада. Подобно е положението и в Югозападна България, където само Благоевград е причислен към икономическите центрове с национално значение. Същото е и положението с Родопите, макар че чисто географски общините там са близо до втория по значение и развитие икономически център около Пловдив. От изложените факти се вижда, че Южна България като цяло се развива по-добре икономически от Северна България.

Една от възможните причини е в развитието на инфраструктурата, но тя далеч не обяснява всичко. По-скоро главните причини за това дебалансирано икономическо развитие са три. Първата е свързана с централизирането на приходите в държавата и вторичното им разпределение от столицата. Това "връзва" ръцете на общините да привлекат инвестиции и да осигурят работни места, за да останат хората по родните си места.

Втората е липсата на държавна политика при изграждането на икономически структури и съответната инфраструктура. Работи се на парче, запушват се дупки или се одобряват проекти по политически причини, а в същото време региони с потенциал да развиват силна местна икономика са оставени на доизживяване. Третата причина е жестоката демографска криза, в която е страната. София, Пловдив, Варна и още 1-2 областни центъра на практика "изсмукват" не само икономиката, но и хората от регионите. И това не е от сега, то продължава вече 30 години. Няма как при това положение да имаме относително равномерно икономическо развитие и заетост в регионите извън големите центрове.

Докога икономиката на България ще издържи тези дисбаланси, никой не може да прогнозира. Но струпването на работа, хора и свързаните с населението дейности и услуги на едно или няколко места не е добър знак за бъдещето. Защото въпреки огромната си роля за икономиката на страната, София далеч не е България. И не се знае докога столицата ще издържи постоянно увеличаващото се население, с всички произтичащи от това проблеми - транспортни, екологични, комуникативни и социални.



Още по темата: общо новини по темата: 520
28.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
16.03.2024 »
15.03.2024 »
предишна страница [ 1/87 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Свободни са да си тръгнат от града ни...
0
 
 
Чуралски, аз бг домати си намирам, защото има все още селяни, които не ги е срам от това, което са и не се правят на това, което не са!!! Спокойно!!! Но земите на България се продават за жълти стотинки на чужденците и тогава ще ви питам от къде изгрява слънцето!!! Но агресията ви надделява и четете написаното от мен грешно и се обединявате, защото заядливия ви характер избива и си мерите силите зад компютъра, а можете да излезете открито и да водите не словесни боеве с една жена, но то за това се иска мъж да си, а днес тук аз видях едни комплексирани глупаци!!!
на 19.01.2018 г.
+1
 
 
Проблема е в селяните и гражданите. Да , не забравяме , че София,Пловдив и Варна са само градове, като всеки един друг в нашата държава. Какво им е на градове , като Бургас,Стара Загора , Плевен , Велико Търново , Шумен , Добрич и куп други. А това твърдение : ". И не се знае докога столицата ще издържи постоянно увеличаващото се население, с всички произтичащи от това проблеми - транспортни, екологични, комуникативни и социални." е толкова глупаво и неприемливо, че дори ме гнус да го чета. Тези проблеми ги има всеки един град. Мисля че проблема се крие в това , че в градове ни се назчават кметове , които не им пука за местните, а само да си натрупат парички в дълбоки джобчета. Тук може малко да се промени избирателния кодекс , като се направи така че в управата на даден град или село да не може да участва човек , който не е роден на територия на града или село за което се кандидариал да стане кмет и в дадената управление да няма хора зависи от други градове. Също така мислия ,че стаха прекалено много общини и общински съветници , които са толкова некомпететни и закърняли мисловно ,че ми се гади от тях. Също така трябва да се прави списъци , затова , кой как е гласувал ( имам предвид да не се взе под внимание хора , които дори не могат да си напишат името и затова карат други да го правят , взирам ромите) Яд ме че моя роден град Карлово , заради последните два кмета ,особенно текущия , който виден пример затова как съчетава крадливо и наглото в едно се срина - Никаква инвестиция в самия град , никаква надежда от тях , че нещо може да се подобри и естествено нормалния човек ще или поскоро принуден да ходи в големия град. Мисля че време кметовете на големите градове им време също да замислят за едно по-обединена структура , да спрат да мислят на дребно и сметките си на бахамите и тогава може би нещата се оправят. Също е нужен и контрол , поне докато нещата се оправят. Не е проблема в заплатите - виждал съм хора на които тези 500 лв им стигат да бъдат щастливи , както и хора на които заплата им 2000 лв , но те са нещастни защото не взимат повече ... Парадокс не мислите така
+7
 
 
Да, Пловдив се напълни със селяци!!! Доволни хорица на 500 лв. заплата...После нивите пустеят, селата безлюдни, а ние ядем турски домати...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
БК Академик Пловдив
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: