ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Откриват нова камерна зала в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:24 / 31.01.2018Коментари (1)6180
Официалното откриване на новата камерна зала в Областна администрация - Пловдив ще се състои утре от 18.00 часа. Всички културни събития в залата, която разполага с много добра естествена акустика, ще се провеждат под егидата на Здравко Димитров, който неведнъж е засвидетелствал подкрепата и ангажираността си към хората на духа.

Първият концерт, който е с вход свободен, ще даде старт на богата и наситена с културни събития програма, ще събере почитателите на Пучини, за да се насладят на един любим и доказан творчески тандем - тенорът Ивайло Михайлов и пианистката Мария Калоферова.

Концертът ще представи цикъла "Песните на Пучини", а композициите, включени в програмата, сами по себе си ще изненадат всички почитатели на композитора, защото са малко познати и стават обществено достояние едва през 1987 г., когато един от най-големите изследователи на творчеството на Пучини - Майкъл Кей ги публикува. Ивайло Михайлов ще представи песни за глас и пиано, които не са тясно свързани с театъра, но са предназначени за ценители, които намират удоволствието от изкуството в по-сериозната музика.

Песните са композирани през най-плодотворните години на Пучини, като голяма част от тях са написани случайно, по определен повод или по настояване на близки и приятели. Някои от тях са били композирани по поръчка на учебни заведения, други като романси, предназначени за приеми, и са били публикувани в периодични музикални издания.

Романсът "A te" е написан в периода 1874 - 1880-та г., когато Пучини е учил композиция при Карло Анджелони в Института "Пачини". "Salve Regina" и "Mentia l'avvizo" са композирани по време на следването му в Миланската консерватория. Песента "Canto d'anime" е написана през 1904 специално за "грамофона" по поръчка на Алфредо Микаелис, собственик на грамофонна компания. Пучини пише великолепната песен "Casa mia" /"Къща моя"/ по молба на Едоардо де Фонсека, редактор, който я включва в статия, публикувана в списанието "La casa" /"Къща"/. 

В статията Пучини описва и разказва за своите резиденции в Торе дел'Лаго, Киатри и Абетоне. С "L'uccelino" /"Птиченцето"/, приспивна песен, написана за детето на негов приятел, с "Terra e mare" /"Земя и море"/, написана за Де Фонсека за "Годишен албум за изкуства и писма", и с "Новисима - 1902", Пучини достига високото ниво на успешен песенен композитор.

Острият музикален слух ще улови, че Пучини съвсем не е устоял на изкушението да използва тези песни като мотиви и в своите опери. Както споделя Майкъл Кей: песните са като ранни мисли за бъдещи опери. Така например прочутата ария на Де Грийо от операта "Манон Леско" е изградена върху Mentia l'Avviso - речитатив и ария за тенор и пиано. Основата на квартета от трето действие на "Бохеми" е песента "Sole e amore" /"Слънце и любов"/, матината, написана от Пучини осем години по-рано. В "Тоска" и "Мадам Бътерфлай" се чува ехо от вече родени от перото на Пучини мелодии. 

Една от тях е "Avanti Urania" /Напред, Темида!", композирана от Пучини за неговия голям приятел и меценат Маркиз Карло Джинори-Лищи /Къдравия/. Другата е "Inno a Diana" /"Химн на Диана"/, написана за ловните дружинки и посветена на всички ловци в Италия. "Canto d'anime" /Песен на душите/ е прототипът на арията на Ринучо от операта "Джанни Скики". "Morire" /Да умреш/ е използвана два пъти - в албум продаван с благотворителна цел от италианския Червен кръст по време на Първата Световна Война и като встъпителна ария на Руджеро във втората версия на "Лястовичката". Съществуват много други примери за използването на песните от Пучини, а също така и на инструментални произведения в композирането на неговите опери.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 31.01.2018 г.
0
 
 
Извинете,но това си е едно просто фоайе ? И го прекръстиха на зала с естествена акустика,акустика друг път ...Остава да са усвоили едни пари за залата.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Кабинетът "Денков - Габриел"
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: