ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Поискаха оставката на директора на ОП "Градини и паркове"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:00 / 02.02.2018Коментари (4)8150
© Plovdiv24.bg
От 1.февруари общината бе залята от жалби на граждани, които са възмутени от безразборното изсичане на здрави дървета и систематичното унищожаване на зелените площи в града. "Пловдив е един от най-замърсените с фини прахови частици градове в България и сред водачите на класациите за мръсен въздух в световен мащаб. Една от мерките, които загрижени за гражданите си градски управи предприемат в борбата с мръсния въздух, е именно увеличаване на зелените зони. В Пловдив, напротив, зелените зони биват систематично унищожавани"- казват пловдивчани в своите жалби. 

За пета поредна седмица граждани на Пловдив излязоха на протест в защита на Национален парк "Пирин". Тази седмица към исканията си за оставка на екоминистъра Нено Димов, пловдивчани добавиха и местна кауза - оставката на директора на ОП "Градини и паркове" Стоян Алексиев заради системното намаляване и унищожаване на зелените площи в града. Некомпетентното стопанисване на парковете и зелените площи в града е директна заплаха за здравето и благосъстоянието на пловдивчани, поради което гражданите настояват за незабавна оставка на директора на ОП "Паркове и градини" Стоян Алексиев

Още през юни 2017 граждани подават сигнали срещу систематичното изсичане на здрави и неопасни дървета в града. В резултат на тези сигнали от ОП "Градини и паркове" заявяват пред медии, че няма да се секат черниците в града. Два месеци по-късно има сеч именно на дървета от този вид. Според общинската наредба (чл. 32, ал. 3) черниците, заедно с кестените и орехите, имат статут на защитени дървесни видове и се изисква специално разрешение от общината, ако гражданин поиска да отсече подобен вид. 

Междувременно, ОП "Градини и паркове" продължава с изсичането на различни видове дървета, измежду които чинари, липи, круши, и други, които са видимо здрави, а гражданите настояват за обяснение и независима експертиза, която да оцени дали са болни или не дърветата.

В Наредбата на Община Пловдив за развитие (чл. 31, ал. 2) за поддържане и опазване на зелената система се посочват само четири случая, в които се позволява премахване на дървета в терени - общинска собственост:

"1. При изграждането на нови или реконструкция на съществуващи общински озеленени площи;
2. При изсъхнали и болни дървета, издънкова и самонастанена растителност, както и на дървета, застрашаващи сигурността на гражданите, безопасността на движението, сградите, пътната и техническата инфраструктура;
3. При премахване на последици от природни бедствия и аварии;
4. При строителство, преустройство, реконструкция и ремонти на сгради, пътища и обекти на техническата инфраструктура и при доказана невъзможност за запазването й".

Масовото изсичане на здрави дървета в града, с изключение на тополи, за които е установено, че са опасни след определена възраст, не попада в никои от описаните по-горе случаи. Гражданите са категорични, че ще продължат действията си в защита на зелените площи в града.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 02.02.2018 г.
0
 
 
Защо хората не се замислят какви коли карат!!!
+3
 
 
Пука му на др. Стоян Алексиев! Така му нареждат, така действа. И така е от време оно - важно е да слушаш, за да папкаш. Между другото, все още никъде не съм прочел или чул каква му е специалността на Стоянчо - озеленител, горски, агроном, биолог, еколог или просто "директор"?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Облагородяват Градската градина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: