ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Майката на Ники: И съдийките в залата плакаха за сина ми
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:54 / 09.02.2018Коментари (0)7655
© Plovdiv24.bg
Вчера състав на Варненския апелативен заседава по случая със смъртта на 23-годишният Никола Терзиев от Варна. Ето какво сподели след заседанието за Varna24.bg майката на Ники, Анелия Терзиева. "Съдебния състав вчера беше от три дами, всичките апелативни съдии. Те показаха едно човешко отношение. Наложи се постоянно да въдворяват ред в залата, защото имаше много вълнения. Защото в съдебната зала присъстваха всички приятели, съученици от Кубрат, колеги и съотборници от плажния футбол на Ники. Стоплиха душата ми.

Това дело сякаш беше за мен най-тежкото. Не очаквах прокурора да цитира съдебно-медицинската експертиза. А той, за да въздейства върху съдийките разказа дума по дума какви са били нараняванията на детето ми и аз изпаднах в истерия и ме изнесоха навън. В този момент двете съдийки са се разплакали.

Може би, защото са майки и те. Много по човешки и без термини прокурора изнесе цялата експозиция, как е станала катастрофата. Според него тази катастрофа е имала много рядък шанс с петима свидетели, които разпитани по отделно са дали идентична информация без разминаване в показанията. Накрая прокурорът завършил с думите:

"Аз може да съм прокурор, но преди всичко съм баща! Колко можем да позволим още на този човек - едно убийство, второ убийство. Как да го пуснем на свобода? За да има трето убийство ли?".

Пледоариите на защитниците на Бейтула, адвокатите Ралчеви, траяха три часа. Те поставиха под съмнение всички експертизи, направени досега. Обявиха свидетелите за ненадеждни и некомпетентни. Започнаха да се хващат на всяка дума на свидетелите. Прокурорът реагира, че не може от свидетел да се очакват експертни изчисления. Опитаха се с много терминология да объркат съда и свидетелите.

Въпреки това, решението на съда беше, че в едномесечен срок ще се произнесат за присъдата на Апелативния съд. Не взеха под внимание нищо от защитата, която искаше нови доказателства и експертизи.

Бейтула стоя 4 часа с наведена глава в залата. Той в момента е на свобода, защото според закона за непредумишлено убийство те държат най-много два месеца в ареста. А той ги излежа. 

Вчера за първи път голямата ми дъщеря срещна очи в очи убиеца на брат си. Тя не живее в България, върна се специално за делото. Като влязохме в коридора на съда го видяхме, че стои с негови приятели заобиколен и се смееха. И дъщеря ми не издържа. Изпусна си нервите и избухна:

"Смешно ли ти е много? На нас защото не ни е смешно! Брат ми лежи два метра под земята". 

Той наведе глава и застина, всички млъкнаха, никой не посмя да каже нещо. Ако някой беше реагирал можеше да стане меле. Зад гърба ни бяха приятелите на Никола.

Бейтула не само стоя пред съда 4 часа с наведена глава, но и призна фактите. Макар, че вече е малко късно, трябваше да направи това на първото дело още. Сега присъдата му не може да се намали. Отиваме на Върховен съд вече. Вярвам, че ще бъде потвърдена присъдата от 5 години и половина. Не е максималната, защото се счита, че е с чисто съдебно минало, но е ефективна в същото време, защото има предно убийство.", разказа почернената майка на Ники.

Анелия сподели, че сега нейната лична борба е да привлече колкото се може повече последователи в новосъздадения Институт по пътна безопасност.

"На 30 ноември 2017 г. Учредихме този Институт за пътна безопасност. През 2010 г. Световната банка и ООН ни казват, че трябва да направим Агенция за пътна безопасност, която има във всяка европейска държава и е аналогично на Агенция за закрила на детето. Когато се случи нещо с едно дете не идват от сто институции експерти, а един дава отчет. 

За безопасността по пътищата в момента отговарят десет институции без координация между тях, без да има отчетност. Когато има Агенция за пътна безопасност тя ще бъде на пряко подчинение на МС и ще дава отчет там, като всеки ще носи персонална отговорност. Сега отговорността е обща и води до тотална безотговорност. 

Всеки се кланя на различен Господ. Знаете ли, че има заложени в програмата образователната пет часа годишно по пътна безопасност. И те се водят от класните ръководители. Това е престъпно. Абсурдно...Не може по рисуване и музика да искаш квалифициран учител, а за нещо от което зависи живота на едно дете да има пет часа. 

В момента сме създали НПО и ще даваме съвети и експертни решения. Аз участвам като майка, погребала сина си, но в тази организация е събран 90% от експертния потенциал на България. Ще даваме становище за всеки проектозакон, касаещ безопасността на пътя.", обясни Анелия Терзиева и призова всеки, който е съпричастен с идеята да спре войната на пътя да подкрепи каузата.





Още по темата: общо новини по темата: 5
09.11.2018 »
29.06.2017 »
02.06.2017 »
15.12.2016 »
14.10.2016 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: